Osteokondroza e qafës së mitrës: shkaqet, simptomat dhe trajtimi

shkaqet e osteokondrozës së qafës së mitrës

Osteokondroza e shpinës së qafës së mitrës është një proces progresiv i distrofisë, përçarjes së disqeve ndërvertebrore.

Simptomat e osteokondrozës së qafës së mitrës karakterizohen nga dhimbje të forta në qafë, kokë, shpatulla dhe prekin të gjithë, pavarësisht nga mosha.

PESRSHKRIMI I OSTEOKONDROZISS

Osteokondroza e qafës është shumë më e re. Të rinjtë vuajnë prej saj nga adoleshenca. Qafa është zona më e dobët e shtyllës kurrizore. Shtatë rruaza bashkohen me njëri-tjetrin mjaft ngushtë, dhe skeleti i muskujve është zhvilluar më keq se pjesa tjetër e seksioneve. Qafa i nënshtrohet stresit serioz, sepse mbështet kafkën dhe është në lëvizje të vazhdueshme.

Çfarë është osteokondroza e qafës së mitrës? Disqet ndërvertebrore ushqehen nga difuzioni nga indet ngjitur. Përkeqësimi i furnizimit me gjak në indet që rrethojnë rruazat çon në një mungesë të ushqyerjes dhe ujit. Uria e bërthamës së diskut dhe fibrosusit anulus çojnë në procese degjenerative.

Indi kockor i mbipopulluar pranë rruazave, disqet ndërvertebrore të mbërthyera dhe nervat dhe ligamentet e shtypura së pari shfaqen si shenja të performancës së zvogëluar. Dhimbja me intensitet të lartë fillimisht përqendrohet në qafë, kokë, shpatulla, zemër, krahë, pjesën e sipërme të gjoksit, duke lëvizur në ekstremitetet e poshtme. Secila prej shtatë rruazave dërgon sinjale në departamentet e tjera. Rrënjët nervore të kompresuar ndikojnë në gjendjen e sistemeve të tjera të trupit.

Osteokondroza është veçanërisht e rrezikshme për trurin. Arteria vertebrale që vrapon këtu kryen funksionin e sigurimit të furnizimit me gjak në pjesët e pasme të trurit. Shtrëngimi i saj çon në dhimbje koke, shpesh duke u zhvilluar në migrenë, pa iu nënshtruar lehtësuesve të dhimbjeve. Osteokondroza e qafës mund të shoqërohet me marramendje, dëmtime të shikimit dhe dëgjimit, të përziera dhe të vjella. Më vonë, shfaqen simptoma të faringut, të fikët e papritur për shkak të mungesës së furnizimit me oksigjen në tru. Kompresimi i arteries vertebrale çon në ishemi të palcës kurrizore dhe trurit. Një përkeqësim i procesit shkakton një goditje kurrizore.

PROCESET THEMELORE N D SISMUNDJE

Osteokondroza e qafës duhet të merret parasysh nga ana e ndërveprimit të faktorëve fiziologjikë dhe patologjikë:

 • procesi fiziologjik: plakja e kërcit të shtyllës kurrizore ndodh për shkak të shkaqeve natyrore të pakthyeshme. Ndryshimet ndodhin në pjesën qendrore të diskut ndërvertebror. Procesi i ndryshimeve të lidhura me moshën në trup çon në zëvendësimin e pulpës me ind fibroz;
 • procesi patologjik:ka ndryshime degjenerative në strukturat ndërvertebrore, shkatërrim të enëve dhe nyjeve përreth. Ndryshimet ndodhin jashtë kërcit vetë, ka një kompresim të enëve të gjakut, acarim të mbaresave nervore. Një person ndjen dysalgia, simptoma dhimbje të një natyre lokale dhe të pasqyruar.

Osteokondroza e shpinës së qafës së mitrës fiton një formë patologjike kur plakja fiziologjike zëvendësohet nga një proces patologjik. Në fillim, mekanizmat kompensues dhe mbrojtës të trupit shkaktohen, duke eliminuar sëmundjen. Prandaj, osteokondroza është në gjendje të kalojë ose të ndodhë vetëm në mënyrë sporadike. Por ky funksion nuk është i përhershëm.

Progresi i sëmundjes, i shprehur në kompresimin e strukturave vaskulare dhe nervore, shoqërohet nga proceset e mëposhtme:

 • spondilolistezë, në të cilën rrëshqet disku kurrizor. Edhe një zhvendosje e lehtë çon në zhvillimin e paralizës. Zhvendosja e rëndë është fatale;
 • bërthama pulposus është e mbarsur me kripëra të kalciumit. Kjo çon në një kequshqyerje të diskut, provokon formimin e një hernie;
 • një hernie intervertebrale e formuar për shkak të zgjatjes së diskut intervertebral midis rruazave. Injorimi i masave terapeutike çon në paralizë të dobët;
 • paraqitja e mikroçarjeve në fibrosusin e unazës, zhvillimi i daljes. Disku ndërvertebror del jashtë kufijve të tij;
 • spondilozë, që do të thotë rruaza të konsumuara. Shfaqen osteofitet - rritjet e indeve të eshtrave në formën e grepave dhe ferrave, të lokalizuara në anët e trupave vertebrorë. Ka dhimbje të forta dhe, si rezultat, ngurtësi të lëvizjeve.

ARSYET P THER SHPREHJEN E OSTECHONDROZIS Qafë

pse ekziston osteokondroza e shpinës së qafës së mitrës

Një rritje e ngarkesës në shpinë qafës së mitrës çon në një përpjekje nga trupi për të kompensuar gjendjen. Kështu fillojnë spazmat e muskujve, përkeqësimi i qarkullimit të gjakut, deformimet. Vetë struktura e rruazave ndryshon. Shkaku mund të jetë edhe diskoza progresive që rezulton nga tendosja e zgjatur fizike.

Faktorët kryesorë që provokojnë shfaqjen e osteokondrozës së qafës së mitrës:

 • hipodinamia;
 • dobësimi i sistemit imunitar;
 • aktivitet i tepërt fizik;
 • prania e dëmtimeve të kolonës kurrizore;
 • mungesa ushqyese e substancave thelbësore, mbipesha;
 • problemet me sjelljen (skolioza, këmbët e sheshta, reumatizma);
 • faktori trashëgues;
 • sëmundjet autoimune që shkaktojnë degjenerimin e kërcit;
 • stresi, tensioni nervor i zgjatur;
 • faktori klimatik, i ftohti dhe lagështia;
 • anomalitë kongjenitale të kolonës kurrizore.

Shkaqet kryesore të osteokondrozës janë shpërndarja joproporcionale e ngarkesës në shpinë, korse muskulore shumë e dobët. Njerëzit mbi moshën tridhjetë vjeç janë në rrezik më të madh, veçanërisht nëse dita e tyre kalon ulur për një kohë të gjatë.

FAZAT E ZHVILLIMIT

Përparimi i osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës mund të ndahet në disa faza:

 • së pari, paraklinike.Karakterizohet nga deformime të lehta të rruazave, butësia e lordozës së qafës së mitrës. Dhimbja ndihet me lëvizje të papritura të kokës, ndodh lodhja. Zhvillimi i sëmundjes mund të parandalohet pa ilaçe. Ju duhet të ekuilibroni dietën tuaj, të zgjidhni ushtrime dhe të kryeni masa parandaluese;
 • sekondë.Krijohet një gjendje e paqëndrueshme midis rruazave. Ekzistojnë ndërrime të rruazave në lidhje me njëra-tjetrën, rrotullim - rrotullim rreth shpinës. Dhimbja që intensifikohet me lëvizjen e qafës herë pas here rrezaton në shpatulla dhe krahë. Lartësia e disqeve ndërvertebrore zvogëlohet, gjë që çon në gërvishtjen e nervave. Karakterizohet nga shenja të tilla si shpërqendrimi, lodhja, dhimbja e kokës;
 • faza e tretë.Lartësia e diskut intervertebral zvogëlohet me një të katërtën në raport me diskun superior. Deformimet fillojnë të shfaqen në nyjet ndërvertebrore. Ekziston një ulje e lumenit të foramen intervertebrale, kanalit të shtyllës kurrizore. Dhimbja e fortë ndihet gjatë gjithë kohës. Muskujt e krahut fillojnë të rriten të mpirë për shkak të fillimit të formimit të disqeve intervertebrale të hernizuara. Shtylla kurrizore e qafës së mitrës humbet fleksibilitetin. Pacienti ndihet i trullosur, i dobët.

Lartësia e diskut intervertebral zvogëlohet ndjeshëm. Disqet ndërvertebrore shkatërrohen dhe zëvendësohen me ind lidhës. Osteofitet e mëdhenj formohen në pjesën e pasme të shpinës së qafës së mitrës. Kanali kurrizor ngushtohet shumë, duke provokuar zhvillimin e mielopatisë. Gjendja e pacientit përkeqësohet, shoqërohet me koordinim të dëmtuar, marramendje, dhimbje të forta, tringëllimë në veshët.

SIMPTOMAT

Pamja simptomatike e lezionit të qafës ndryshon nga çrregullimet në pjesët e tjera. Kjo është për shkak të rregullimit më të dendur të rruazave në raport me njëri-tjetrin. Për shkak të lartësisë së vogël të disqeve ndërvertebrore, klinika fillon të shfaqet edhe me patologji të lehta. Shenjat e dëmtimit do të ndryshojnë në varësi të cilës prej tetë rrënjëve nervore preken. Ekziston një nerv nën secilën prej shtatë rruazave, dhe ngjeshja e tij ka simptomat e veta.

Problemet në dy rruazat e para ndikojnë në ndjeshmërinë e zverkut. Dhimbja lokalizohet në rajonin parietal, okcipital. Humbja e mbarimit nervor të rruazës së tretë është e rrallë. Simptomat manifestohen në mpirjen e zonës së ngulur, gjuhës, probleme të të folurit. Rrënja e katërt sinjalizon një problem me dhimbje dhe mpirje në kockën e klavikulit, shpatullën. Mund të krijojë vështirësi në frymëmarrje, dhimbje në zemër. Sëmundja e segmentit të pestë shkakton dhimbje në shpatulla, ul ndjeshmërinë e gjymtyrëve.

Lezionet e vertebrës së gjashtë dhe të shtatë janë më të zakonshmet në mesin e pacientëve. Qafa, shpatullat, parakrahët, pjesa e poshtme e shpinës, shpina vuajnë. Ka mpirje në duar dhe gishta. Ndryshimet patologjike në rrënjën e tetë nervore karakterizohen nga përhapja e dhimbjes në ekstremitetet e poshtme. Ka një humbje të ndjeshmërisë së lëkurës, gishtat e vegjël në duar dhe këmbë bëhen të mpirë. Qarkullimi i dëmtuar i gjakut shkakton këmbët dhe duart blu.

Shenjat e zakonshme të osteokondrozës së qafës së mitrës janë:

 • dhimbje që shtrihet në pjesën e sipërme të trupit dhe në pjesën e poshtme të trupit;
 • dobësi, ndjeshmëri e zvogëluar e duarve;
 • vështirësi në lëvizje, shtypje;
 • koordinim i dëmtuar, i shoqëruar nga zhurma, tringëllimë në veshët, ndjenja e çorientimit, dobësi, marramendje;
 • të përziera, të vjella;
 • mpirje e gjuhës, gishtërinjve dhe këmbëve, dëmtim i dëgjimit, shikimit.

DIAGNOSTIKA E OSTECHONDROZISEC Qafë

Për të përcaktuar disqet intervertebrale të dëmtuara dhe shkallën e sëmundjes së tyre, mjeku duhet të kryejë një sërë ekzaminimesh: rrezet X, MRI, CT (tomografi e kompjuterizuar), skanim dupleks me ultratinguj. Mënyra më e saktë për të ekzaminuar shëndetin e shtyllës kurrizore të qafës së mitrës është rezonanca magnetike (MRI). Qëllimi i MRI është të identifikojë ndryshimet patologjike në indet e kolonës kurrizore, në veçanti, palcën kurrizore dhe herniet ndërvertebrore. Pas ekzaminimit dhe marrjes në pyetje të pacientit, duke kryer ekzaminimin, neurologu që merr pjesë bën një diagnozë paraprake dhe përshkruan trajtimin.

TRAJTIMI

si trajtohet osteokondroza e qafës së mitrës

Nëse dyshoni për osteokondrozë, duhet të konsultoheni me një neurolog. Kohëzgjatja e kursit të terapisë varet nga mosha e personit, ashpërsia e osteokondrozës së qafës së mitrës, lloji i terapisë dhe pajtueshmëria e pacientit me të gjitha rekomandimet e mjekut. Një kurë e plotë për format serioze të osteokondrozës është e pamundur. Qëllimi i trajtimit kompleks është të ngadalësojë procesin patologjik të vazhdueshëm, të eleminojë simptomat. Terapia mund të jetë konservatore, operacionale, ose një kombinim i të dyjave. Nëse dhimbjet e kokës bëhen më të shpeshta, atëherë është e nevojshme të filloni terapinë sa më shpejt që të jetë e mundur.

Ekzistojnë dy lloje kryesore të trajtimit për osteokondrozën e qafës së mitrës:

 • ilaçe, të kryera duke marrë ilaçe;
 • fizioterapia përfshin kurse të UHF, elektroforezë, ultratinguj, magnetoterapi, terapi me lazer. Ata kanë një efekt stimulues në rrjedhën e gjakut, metabolizmin dhe lehtësojnë spazmat e muskujve.

Për të dobësuar kompresimin e zonave periferike të sistemit nervor qendror (SNQ) dhe për të niveluar sindromën e dhimbjes në kohën e përkeqësimit të sëmundjes, përdoret terapia me ilaçe. Pas eliminimit të manifestimeve akute të osteokondrozës së qafës së mitrës, terapia nuk ndalet. Fizioterapia është e përshkruar. Necessaryshtë e nevojshme të masazhoni rregullisht zonën e qafës. Përdoren edhe mjetet juridike popullore.

TERAPIA MJEKSORE E OSTEOKONDROZIS

Trajtimi me ilaçe do të ketë një efekt të plotë vetëm në lidhje me metoda të tjera, për shembull, me ushtrime fizioterapie (terapi ushtrimore), masazh. Drogat janë krijuar për të lehtësuar dhimbjen, për të rivendosur rigjenerimin e indeve të kërcit dhe për të aktivizuar qarkullimin e gjakut në indet e prekura të qafës.

terapi me ilaçe për osteokondrozën e qafës së mitrës

Shumë mjekë përshkruajnë injeksione për të qenë më efektive në mbaresat nervore. Por vitaminat merren më mirë në formë pilule, pasi injeksionet janë shumë të dhimbshme. Për të siguruar një efekt anti-inflamator, mjeku administron injeksione intramuskulare.

Llojet kryesore të barnave të terapisë:

 • Droga anti-inflamatore jo-steroide (NSAID).Ata kanë një efekt analgjezik, heqin procesin inflamator aseptik, edemën e rrënjës. Me shenja të dukshme të sëmundjes, injeksionet bëhen dy herë në ditë me këto barna. Lokalisht përdorni një krem;
 • kondroprotektorët.Aktivizoni metabolizmin, rigjeneroni indin e kërcit. Eliminoni dëmtimin e disqeve ndërvertebrore. Ka ilaçe me injeksion për pjesën e brendshme të nyjeve dhe muskujve. Kursi i terapisë kryhet deri në 4 muaj;
 • vitaminat e grupit B (B1, B2, B6), E, ​​A, C, Dndihmojnë në përmirësimin e metabolizmit në indet, katalizojnë rikuperimin e tyre;
 • relaksues të muskujve.Për relaksim të muskujve spazmatikë. Tabletat përdoren brenda një muaji. Në një formë të rëndë të sëmundjes, përdoret një larmi e injektueshme e ilaçeve;
 • ilaçe për të aktivizuar rrjedhën e gjakut në tru,vetitë reologjike të gjakut.

Më poshtë përdoren si ilaçe shtesë për të shpejtuar shërimin:

 • angioprotectors- format e injeksionit të barnave janë krijuar për të aktivizuar rrjedhën e gjakut në venat, për të forcuar tonin e enëve të gjakut;
 • glukokortikosteroide- për të zvogëluar edemën dhe inflamacionin në formën e injeksioneve;
 • stimuluesit biogjenikë.Përshpejtoni proceset metabolike, ndihmoni në rivendosjen e indeve të shkatërruara.

FIZIOTERAPI

Metodat fizioterapeutike plotësojnë trajtimin me ilaçe, rrisin ndjeshëm shkallën e rikuperimit, zgjasin fazën e faljes dhe zvogëlojnë frekuencën e përkeqësimeve.

Metodat e fizioterapisë:

fizioterapi për osteokondrozën e shtyllës kurrizore të qafës së mitrës
 • Terapia me ushtrime fizikeështë një nga metodat më efektive të trajtimit të osteokondrozës. Ushtrimet e rregullta aktivizojnë qarkullimin e gjakut, ndihmojnë në rivendosjen e dëmtimeve;
 • masazhipërmirëson përçueshmërinë nervore, rikthen tonin e muskujve;
 • terapia magnetikelehtëson edemën e indeve;
 • terapia me lazervepron me një rreze të përqendruar të dritës optike. Nis proceset e rimëkëmbjes në trup;
 • refleksologji- aktivizimi i pikave të caktuara. Forcon sistemin imunitar, lehtëson spazmat dhe dhimbjet në qafë;
 • ultrazërijep një efekt analgjezik, anti-inflamator;
 • elektroforezë me bimë medicinale.Rryma elektrike nxit depërtimin e joneve të ilaçeve në një vend specifik.

Për të hequr qafe osteokondrozën e qafës së mitrës, përdoren gjithashtu terapi manuale, termoterapi, terapi me baltë. Të gjitha këto metoda ngadalësojnë progresin e sëmundjes.

isshtë e pamundur të kurohet osteokondroza me barëra, por, duke shoqëruar terapinë kryesore, ato ndihmojnë në lehtësimin e gjendjes. Përzieni 2 lugë çaji me mjaltë blete me dy tableta mumje. Përzierja nxehet, aplikohet në një shall të ngrohtë, i cili është i lidhur rreth qafës gjatë natës. Karakteristikat biostimuluese të mjaltit plotësojnë në mënyrë të përsosur trajtimin. Për bluarje, përdorni një tretësirë ​​të bërë nga rrepkë, vodka dhe mjaltë në një raport prej 1. 5: 0. 5: 1, matur në gota. Ju mund të përdredhni tre limonë të mëdhenj duke përdorur një mulli mishi me katër thelpinj hudhre. Hidhni ujë të valë mbi përzierjen në një kavanoz dy litërsh. Pas përzierjes së përmbajtjes, pini gjysmë gote në stomak bosh. Dhimbja mund të lehtësohet gjithashtu duke u ngrohur me suva mustardë, suva piper.

USHTRIME SHALRUESE

Gjatë periudhës së rimëkëmbjes, mund të kryeni një sërë ushtrimesh terapeutike për qafën. Terapia e ushtrimeve bazohet në disa ushtrime dinamike. Ju nuk duhet të kryeni gjimnastikë gjatë përkeqësimit. Kur kryeni ushtrime, rekomandohet të monitoroni pamjen e sikletit, është e papranueshme.

Nga një pozicion i prirur, ngrini pjesën e sipërme të trupit duke përdorur krahët. Vonesa për 1-2 minuta. Uluni në pozicionin fillestar dhe përsëriteni 2-3 herë. Atëherë ju duhet të shtrini krahët përgjatë trupit. Kthesat e kokës bëhen në të djathtë dhe të majtë 6-7 herë, duke u përpjekur të arrijnë në dysheme me veshin. Ulu. Anoni trupin përpara gjatë thithjes, koka anon drejt gjoksit. Në frymëmarrje, përkuleni, duke hedhur kokën mbrapa. Mjafton 10-15 prirje. Tani duhet të vendosni pëllëmbët në ballë dhe të ushtroni presion të ndërsjellë për 30 sekonda. Përsëriteni 2-3 herë. Rrotulloni kokën 10 herë në secilin drejtim. Nëse koka juaj fillon të rrotullohet, ushtrimi duhet të ndërpritet.

KOMPLIKIMET

masazh për osteokondrozën e qafës së mitrës

Rajoni i qafës së mitrës është i pasur me enë gjaku, mbaresa nervore që ushqejnë trurin. Shtrydhja më e vogël e tyre dëmton tërë trupin, duke prishur qarkullimin e gjakut në tru dhe duke shkaktuar çrregullime neurologjike: migrenë, keqfunksionime të zemrës, sistemit të frymëmarrjes, shikimit, dëgjimit, hipertensionit. Një ndërlikim në formën e sindromës së arteries vertebrale, ishemisë cerebrale, goditjes kurrizore, që lind nga një formë e përparuar e sëmundjes së qafës, është veçanërisht e rrezikshme. Kur ndodh radikulopatia, lëvizshmëria humbet. Kompresimi i palcës kurrizore është fatal.

Për të shmangur ndërhyrjen kirurgjikale në trajtimin e osteokondrozës së qafës së mitrës, nuk duhet vonuar të kërkohet kujdes mjekësor në shenjën e parë. Shtë e nevojshme të përdoren të gjitha metodat e disponueshme të terapisë, si dhe ndryshimet në stilin e jetës, të ushqyerit.