Cili është ndryshimi midis artritit dhe artrozës

Cili është ndryshimi midis artritit dhe artrozës?

Shumë njerëz ngatërrojnë emrat sepse nuk e dinë ndryshimin.

Këto sëmundje karakterizohen nga dëmtime të kyçeve, por ekziston një ndryshim i rëndësishëm midis tyre.

Dhimbje në bërryl

Cili është ndryshimi

Artriti mund të prekë çdo artikulacion. Në shumë raste, kjo sëmundje është pasojë e lezioneve artritike. Kjo është një nga pasojat e trajtimit jo të duhur, të parakohshëm të artrozës.

Për një kuptim më të saktë të të dy sëmundjeve, ndryshimet janë specifike për secilën:

 • Artriti i referohet ndryshimeve të ndryshme inflamatore në nyje;
 • Një emër më i saktë për sëmundjen e dytë është osteoartriti. Dallon në atë që dëmtimi prek indin e kërcit.

Mekanizmi i ecurisë së 2 sëmundjeve

Artriti - klasifikimi i varieteteve

Artriti është emri i një grupi specifik të sëmundjeve të kyçeve.

Karakterizohet nga manifestimi i ënjtjes, pezmatimit. Procesi inflamator çon në prodhimin e enzimave që kanë një efekt të dëmshëm në nyje, dhe përfundimisht e shkatërrojnë atë. Përveç inflamacionit, një substancë ngjitëse shfaqet në vetë nyjen - fibrina.

Kjo është dhimbje në qetësi dhe mund të lehtësohet me ushtrime fizike. Duke u ngritur nga shtrati në mëngjes, një person ndihet i paqëndrueshëm, në mënyrë që të heqë këtë ndjenjë që i duhet për t'u shpërndarë. Më shpesh, sëmundja prek ekstremitetet e sipërme dhe të poshtme.

Ekziston një ndarje e sëmundjes: degjenerative ose inflamatore. Ky klasifikim bazohet në natyrën e sëmundjes.

Një sëmundje në të cilën prek kërci artikular quhet artrit degjenerues. Kërc përdoret për të lidhur dhe lëvizur kockat.

Ka disa lloje të tij:

 • Osteoartriti;
 • Artriti traumatik.

Ecuria inflamatore e sëmundjes karakterizohet nga dëmtimi jo i kërcit, por i indit lidhor. Inflamacioni ndodh në hapësirën e brendshme të kapsulës së përbashkët.

Ndani atë në llojet e mëposhtme:

 • Shkaktuar nga infeksioni;
 • Reumatike;
 • Plani reaktiv;
 • Përdhes.

Për të kuptuar ndryshimin midis artritit dhe artrozës, është e nevojshme të përcaktohet se si artroza nuk është e ngjashme me sëmundjet e tjera të përfshira në konceptin e artritit.

Fazat e progresionit të artrozës

Osteoartriti, por më saktë dhe më saktë do të quhet artrozë, ky është një dëmtim kronik i kyçeve, i cili e deformon atë me kalimin e kohës. Shkaku kryesor i deformimit është dëmtimi i pakthyeshëm i indit të kërcit.

Specifikimi i sëmundjes është se proceset shkatërruese ndikojnë në indet kërcore, të ndjekura nga një shkelje e integritetit të tyre.

Artroza është një sëmundje në të cilën ekziston një gërryerje mekanike e kërcit në nyje derisa të zhduket plotësisht. Kockat janë të ekspozuara, dhe tashmë ndodh fërkimi i tyre.

Sëmundja është afatgjate, kronike.

Ekzistojnë 2 faza të zhvillimit të tij:

 • Primar, zbuluar në 42% të pacientëve. Nuk lind për shkak të dëmtimit të kyçeve, por për shkak të sforcimit fizik të padurueshëm ose punës së palodhur. Burrat që janë marrë me punë fizike për një periudhë të gjatë janë të sëmurë me të.
 • Sekondarja, zhvillohet në më shumë pacientë sesa në fazën primare dhe shoqërohet me pasojat e traumës, në bazë të së cilës shkaktohet mekanizmi i proceseve shkatërruese.

Shkaqet dhe Dallimet

Matja e presionit të gjakut në takimin e mjekut

Shkaqet e Artritit

Parakushtet kryesore të sëmundjes mund të renditen:

 • Ushtrime të tepërta ose punë;
 • Procese të ndryshme infektive, përfshirë ato të fshehura;
 • Çdo lloj reagimi alergjik;
 • Dëmtimi i përhershëm në të njëjtën nyje;
 • Ndërprerjet në metabolizëm;
 • Mungesa e vitaminave;
 • Çrregullimet e sistemit imunitar;
 • sindroma post-traumatike;
 • Predispozita trashëgimore.

Shkaqet rrënjësore dhe shenjat kryesore të artrozës

Sfondi i kësaj sëmundje nuk është kuptuar mirë. Vetëm njerëzit në moshën e pensionit janë të sëmurë. Sëmundja ndikohet nga karakteristikat e moshës.

Trauma konsiderohet një version tjetër i artrozës. Nyja me të duhet të trajtohet. Nëse kjo nuk ndodh, atëherë pas disa vitesh shfaqen shenja të dëmtimit të artrozës.

Paraqitja klinike dhe ndryshimet në simptoma

Le të kthehemi te një ekzaminim më i hollësishëm i simptomave që shoqërojnë sëmundjet e kyçeve.

Simptoma e dhimbjes. Arthrosis në fazën fillestare nuk karakterizohet nga një manifestim i fortë i vazhdueshëm i dhimbjes. Shfaqet vetëm me tendosje intensive ose lëvizje të përbashkët. Kur ngarkesa zvogëlohet ose lëvizja ndalet, dhimbja largohet.

Personi nuk u jep rëndësi manifestimeve të tilla, duke lejuar që simptomat të rriten dhe sëmundja të përparojë. Dhimbja fillon të shfaqet edhe me tendosje të lehtë. Ul nëse një person merr një sjellje të rehatshme.

Në zonën e nyjeve të prekura, ndodhin dhimbje sistematike të dhembjes. Kjo mund të shoqërohet me ecje të gjatë, ushtrime fizike ose aktivitet fizik.

Ndonjëherë hidhërimi ndihet pas një periudhe të gjatë pushimi të kyçit të prekur. Nëse është artrit, atëherë hidhërimi shfaqet si në pushim ashtu edhe gjatë aktivitetit fizik.

Kjo sëmundje mundon një person në orët e paradhumbjes. Dhimbje të forta ndodhin ndërmjet orës 3 dhe 5 të mëngjesit.

Tingull krokanti. Përtypja e thatë shoqërohet me artrozë. Ndërsa prishet indi i kërcit, fillon fërkimi i kockave. Tingulli trashet dhe intensifikohet, duke u manifestuar në lëvizjen më të vogël të nyjes së sëmurë.

Demonstroni ngurtësi të lëvizjes. Artriti kufizon fuqimisht lëvizjen e të dy nyjeve të prekura prej tij, dhe ka një rënie të lëvizshmërisë së përgjithshme të të gjithë skeletit.

Çrregullimi i formës së nyjes së sëmurë. Si artriti ashtu edhe artroza mund të deformojnë një artikulacion. Por vetë procesi i deformimit ndodh në mënyra të ndryshme. Me artrozë, nuk ka skuqje ose inflamacion. Lidhja nuk është e nxehtë në prekje. Deformimi quhet gjithashtu i ftohtë. Swnjtja mund të shprehet në kohën e përkeqësimit të sëmundjes, shoqëruar me dhimbje të dhembjes.Gjak në një epruvetëArtriti ndryshon nyjen, nxehet, shfaqen skuqje dhe ënjtje. Dhimbja është akute, ndodh në palpim të zonës së prekur, formacionet nyjore mund të palpohen.

Për çfarë do t'ju tregojë testi i gjakut. Numrat e gjakut për artrozën nuk ndryshojnë. Një rritje në numrin e leukociteve dhe një rritje e mprehtë e ESR janë shenja të inflamacionit që vërehen në artrit. Leukocitoza e rritur tregon se trupi është i ndjeshëm ndaj infeksionit dhe inflamacioni ndodh brenda.

Në testin biokimik të gjakut për artritin, ekziston një numër i shtuar i shënjuesve të inflamacionit, dhe në artrozë ato nuk ndryshojnë ndjeshëm.

Vendndodhja e patologjisë. Osteoartriti prek nyjet e mëdha të trupit. Këto do të jenë gjunjët, nyjet e hip dhe shpinë. Emrat e sëmundjes vijnë nga kjo: gonartroza (dëmtimi i nyjes së gjurit), koksartroza (preket artikulacioni i hip), spondiloartroza (patologjia lokalizohet në shtyllën kurrizore).

Artriti, i quajtur artrit reumatoid, mungesa e lëvizjes (e dobët) në mëngjes - një nga shenjat e artritit reumatoid. Pas zgjimit, një person ndjen ngurtësi në zonën e duarve. Nyjet e kyçit preken si njëra pas tjetrës ashtu edhe të dyja njëherësh. Me artrit reumatoid ose psoriatik, mund të ketë shenja të inflamacionit në nyjet e gishtave - ënjtje (ënjtje) dhe skuqje.

Ekzistojnë një numër shenjash të tjera që ju mund të njihni artritin.

Nëse një gisht në ekstremitetin e sipërm ose të poshtëm fryhet dhe bëhet i kuq, mund të dyshohet për artrit. Artriti manifestohet si dhimbje e fortë në gjunjë dhe kyçin e këmbës. Dhimbja mund të ndodhë edhe në gishtat e madh të këmbëve.

Shkon së bashku me ënjtjen dhe skuqjen e kyçit. Simptomat e dhimbjes ndodhin rregullisht, papritmas rriten, dhe pastaj zhduken. Artriti me origjinë infektive shoqërohet nga një temperaturë e rritur e trupit, lodhje e përgjithshme, një person çel djersën, dridhjet, të gjitha kockat dhembin dhe dhembin.

Proceset inflamatore që prekin nyjet kanë një efekt negativ në organet e rëndësishme të brendshme, zemrën, veshkat dhe mëlçinë.

Shenjat shtesë të artrozës:

 • Zonat nekrotike aseptike;
 • Tension i fortë muskulor;
 • Imobilizimi i pjesshëm i nyjeve të prekura;
 • Rezorbimi i ngadaltë i indit të kërcit, kockave dhe fërkimit midis tyre;
 • Proceset inflamatore në zonat e indeve që rrethojnë nyjen e dhimbshme.

Ndikimi i gjinisë dhe moshës së pacientit në praninë e sëmundjes së kyçeve

Grua me artrit në takimin e mjekut

Kush preket nga artriti

Përqindja e rasteve të artritit është e ulët dhe arrin në 2% të të gjithë popullsisë në botë.

Gratë "35-50 vjeç" janë më të ndjeshme ndaj saj.

Nyjet e vogla preken më shpesh.

Kë kap sëmundja

Osteoartriti nuk kursen të moshuarit, pavarësisht nëse është një grua apo një burrë. Pensionistët vuajnë nga sëmundja pas daljes në pension. Numri i përgjithshëm i rasteve është rreth 20% e të gjithë banorëve të Tokës.

Sëmundje të ndryshme - metoda të ndryshme

Specialistët e ngarkuar me trajtimin quhen kirurgë të traumës ortopedike. Artriti kërkon trajtim nga specialistë të ndryshëm.

Artroza dhe si të merremi me të

Ndjesitë e dhimbshme lehtësohen për një kohë të shkurtër me ndihmën e ilaçeve anti-inflamatore. Por ato nuk kanë asnjë efekt në rrjedhën e sëmundjes.

Qëllimi kryesor i trajtimit është rigjenerimi i indit të kërcit. Barnat kryesore që ndihmojnë për ta bërë këtë janë kondoprotektorët.

Me ndihmën e këtyre ilaçeve, është e mundur të përballeni me inflamacionin e nyjeve, të rregulloni metabolizmin në muskuj dhe të rivendosni zonat e dëmtuara.

Nëse trajtimi konservativ nuk jep dinamikë pozitive, mund të përdoret artroplastika.

Thelbi i tij qëndron në faktin se operacioni kryhet për të zëvendësuar nyjen e sëmurë. Artroza është një sëmundje serioze dhe e pashërueshme, sepse proceset e vazhdueshme janë të pakthyeshme.

Pacienti duhet të ndjekë rekomandimet e mjekut për ushqimin e duhur dhe gjimnastikën përmirësuese - kjo është një fazë e detyrueshme e trajtimit. Gjimnastika, trajtimi i ilaçeve, masat terapeutike - e gjithë kjo çon në një efekt pozitiv.

Çfarë barnash dhe recetash i jep mjeku pacientit?

Për kushte të pakomplikuara, recetat do të jenë si më poshtë:

 • Terapia hormonale;
 • Ilaçet që synojnë lehtësimin e inflamacionit;
 • Zbutës të dhimbjes;
 • Terapia manuale, seancat e masazhit;
 • Tërësi e ushtrimeve;
 • Fizioterapia - përdorimi i valëve tejzanor dhe përdorimi i metodave termike.

Kursi i ndërlikuar i sëmundjes do të kërkojë ilaçe shtesë. Ndonjëherë mjekët insistojnë në heqjen e problemit në mënyrë kirurgjikale.

Kush ka nevojë për shërbimin e kirurgut? Pacientët me një artikulacion të shkatërruar plotësisht që nuk mund të rregullohet kanë nevojë për një zëvendësim të plotë. Në varësi të shkallës së shkatërrimit të përbashkët, përdoren zëvendësimi i plotë dhe i pjesshëm.

Trajtimi për artritin

E gjitha varet nga forma që ka marrë sëmundja. Metodat e terapisë do të jenë të ndryshme, ato mund të kombinohen, ndryshohen, duke zgjedhur atë që do të japë rezultatin e dëshiruar në trajtim.

Rekomandimet e Jetesës:

 1. Ushqimi i duhur,
 2. Shmangia e pijeve alkoolike
 3. Ulja e aktivitetit fizik.

Nga ilaçet përshkruhen antibiotikë dhe ilaçet anti-inflamatore injektohen në artikulacion.

Gjimnastika e moderuar dhe terapia fizike janë të dobishme në trajtim.

Gjëja kryesore në trajtim është heqja e procesit inflamator dhe përmirësimi i rezistencës së trupit. Ata përdorin përgatitje vitaminash, ushqim diete. Ai përfshin ushqim deti, qumështore dhe shpendë.

Artriti është një kundërindikacion i drejtpërdrejtë i banjës së diellit. Veshja e këpucëve me thembra të mëdha mund të përkeqësojë rrjedhën e sëmundjes, ta përjashtojë atë nga veshjet tuaja.

Sëmundja imponon ndalesat e veta: alkooli, puna e rëndë fizike duhet të bëhen pjesë e së kaluarës. Shëndeti është shumë i shtrenjtë për të mos marrë parasysh rekomandimet e mjekëve!

Injeksion në gju

Rezultatet e parashikuara të sëmundjes

Sëmundjet ndryshojnë në mbaresat e tyre të mundshme.

Artriti është plotësisht i shërueshëm nëse eliminohet shkaku i tij.

Arthrosis është një sëmundje kronike e ngadaltë që nuk jep një shans për një shërim të plotë.

Mjetet juridike të thjeshta popullore

Përveç trajtimit me ilaçe, është e dobishme të përdoren receta të besueshme të mjekësisë tradicionale. Shpesh, edhe mjekët këshillojnë pacientët e tyre të kombinojnë mjekësinë tradicionale me mjekësinë popullore. Kjo do të përshpejtojë procesin e shërimit.

Kur trajtoni artritin, është e rëndësishme të rimendoni rutinën tuaj ditore dhe dietën. Këto 2 shtylla thelbësore të jetesës, nëse janë të organizuara siç duhet, mund të ndikojnë ndjeshëm në procesin e shërimit.

Më poshtë janë 6 rregulla që mund të ndiqni për të ndihmuar një pacient:

 1. Vëzhgoni dietën e duhur. Rishikoni menunë në mënyrë që të jetë e mundur të normalizoni sasinë e ushqyesve, vitaminave dhe mikroorganizmave të konsumuar në ditë.
 2. Për të normalizuar dietën, është e dobishme të ngopni menunë ditore me perime dhe fruta të freskëta, dhe është më mirë të përjashtoni ushqimet e kripura krejtësisht, ose të përdorni pak kripë gjatë gatimit.
 3. Shmangni erëzat e nxehta në produktet e gatshme dhe në gatimet në shtëpi.
 4. Refuzoni të përdorni ushqime nga të cilat, në një rast të veçantë, një person i caktuar po fiton me shpejtësi peshë të tepërt. Këto ushqime përfshijnë vakte që përmbajnë shumë karbohidrate.
 5. importantshtë e rëndësishme të rregulloni peshën. Nëse ka kilogramë të tepërt, atëherë është e dobishme të heqësh qafe sa më shpejt të jetë e mundur, sepse kjo ka një efekt negativ në gjymtyrët e poshtme për shkak të ngarkesës së rëndë.
 6. Ndaloni pirjen e alkoolit sepse është negativ për trupin dhe ndihmon zhvillimin e shpejtë të refuzimit të ilaçeve.

Ndër mjetet juridike popullore, recetat janë veçanërisht të efektshme:

 1. Përdorimi i sythave të thuprës është i dobishëm në trajtimin e artritit. Ata derdhen me ujë të valë dhe përzierja që rezulton sillet në një çiban, mbështjellë me një leckë të ngrohtë dhe lejohet të krijoj. Merrni gjysmë gote tri herë në ditë para ngrënies.
 2. Rrënja e rodheve grimcohet, vendoset në një kavanoz dhe derdhet me vodka. Insistoni në një vend të errët, duke tundur rregullisht përmbajtjen e enës. Zgjidhja që rezulton lyhet me vendin në të cilin dhimbja është më e fortë.

Ilaçet shtëpiake dhe zakonet ushqyese

Në rast artroze, është e dobishme të ngopni menunë e përditshme me peshk me vaj. Acidet omega 3 që përmbahen në të shpejt eliminojnë procesin inflamator, lehtësojnë dhimbjen. Si një alternativë, ne rekomandojmë përdorimin e vajit të peshkut, i cili nuk është më pak i efektshëm se peshku me vaj.

Qumështi dhe produktet e qumështit janë të mira për ju, por ushqimet e skremuara janë më të mirat. Djathi dhe gjiza duhet të jenë mjaft të ngopur me kalcium. Dieta ditore duhet të përmbajë mjaft fruta dhe perime të freskëta.

Në rast artroze, sigurohuni që trupi të marrë mjaft vitamina. Për këtë është e dobishme të pini një kurs vitaminash. Preferenca duhet t'u jepet barnave, veprimi i të cilave është kompleks. Disa vitamina ndihmojnë në përthithjen më të shpejtë të të tjerëve. Ka komplekse të tilla në shitje në të cilat merret parasysh ky moment. Kjo ndihmon për të siguruar që vitaminat absorbohen shpejt dhe depozitat e kripës nuk ndodhin në nyje.

Ushqimi i duhur, rregullimi i peshës dhe monitorimi i vazhdueshëm i gjendjes së sistemit skeletor do t'ju lejojë të përballeni me sëmundjen, por përjashtoni rastet e rikthimit në të ardhmen.

Mjekësia tradicionale ofron mënyra për të luftuar sëmundjen:

 1. Ushtroni dhe ushtroni rregullisht. Ju nuk keni nevojë të lodhni shumë, sportet duhet të jenë të moderuara dhe të sjellin vetëm kënaqësi nga performanca e tyre.
 2. usefulshtë e dobishme të bëni not ose thjesht të bëni ushtrime të ndryshme në ujë.
 3. Kompresat janë efektive. Me zhvillimin e procesit inflamator, opsionet e ngrohta janë të dobishme dhe i ftohti, për shembull, akulli, është i përshtatshëm për lehtësimin e dhimbjeve.
 4. Banjat shëruese me një proces anti-inflamator janë veçanërisht të dobishme në luftën kundër kësaj sëmundjeje. Për ta, bimët medicinale të tilla si eukalipt, calendula, vaj druri sandale, Wort Shën Gjonit janë të përshtatshme.

Ortotikët e rekomanduar

Jastëkët e gjurit përdoren për të luftuar këto sëmundje. Pacientët që i përdorën ato vunë re se ata vërtet ndihmonin për të përballuar ndjesitë e dhimbshme, së bashku me metodat e tjera të trajtimit të sëmundjes.

Zgjedhja e pajisjeve është e larmishme, kështu që zgjidhet një model që është i përshtatshëm për një pacient të veçantë, duke marrë parasysh rrjedhën e sëmundjes së tij.

Secili prej modeleve ka qëllimin e vet specifik. Nëse bëni një gabim me zgjedhjen, atëherë pajisja nuk do të sjellë rezultate për faktin se do të jetë thjesht e pamundur ta veshësh atë.

Një mbajtëse e mbyllur e gjurit është një pajisje që mbulon gjymtyrën e poshtme përreth saj. Ato janë bërë nga material elastik, në disa modele sigurohet një shtresë shtesë izolimi. Opsioni është i mirë kur dhimbja ndodh vazhdimisht në vende të ndryshme. Ato kanë për qëllim ankorimin e gjithanshëm të pjesës së gjurit të këmbës. Siguron lehtësim të konsiderueshëm gjatë ecjes.

Modelet e hapura kanë një prerje filxhani. Ato ndihmojnë në ecje, lehtësojnë dhimbjen kur përkulni këmbën. Ato janë të dobishme për njerëzit që kanë nevojë të lëvizin shkallët. Modelet kanë një kornizë të ngurtë, ato janë bërë nga material elastik. Këto pajisje ndihmojnë në ruajtjen e formës dhe pozicionit të këmbës.

Parandalimi i Sëmundjeve

Si masë parandaluese, është e dobishme të kujdesesh për një mënyrë jetese të shëndetshme. Ushtrimet e moderuara janë të dobishme. Lënia e pirjes së duhanit, pirja e pijeve alkoolike do të zvogëlojë ndjeshëm gjasat e shfaqjes së këtyre sëmundjeve të rënda.

muchshtë shumë më lehtë të parandalosh zhvillimin e ndonjë sëmundje sesa të harxhosh kohë, përpjekje dhe para për trajtimin e saj. Nëse flasim për artrit dhe artrozë, atëherë për parandalim është e dobishme të trajtohen të gjitha llojet e sëmundjeve infektive në kohë dhe plotësisht; trajtimi i parakohshëm i këtyre sëmundjeve së shpejti mund të provokojë zhvillimin e problemeve serioze me ekstremitetet e poshtme.

Sigurohuni që trupi të furnizohet në sasi të mjaftueshme, nga të gjitha larmitë e vitaminave. Shmangni hipoterminë, vishuni për motin. Sigurohuni që nyjet të jenë të ngarkuara në atë masë që është e lejueshme. Nuk duhet të jetë e tepruar. Njerëzit mbipeshë. Në përgjithësi është më mirë të heqësh qafe kilogramët e tepërt sa më shpejt të jetë e mundur, sepse ato kanë një efekt negativ në gjendjen e të gjithë organizmit.

Dietat duhet të planifikohen në mënyrë që ushqyesit e mjaftueshëm të furnizohen në trup.