Osteokondroza mesit

shkaqet e osteokondrozës së shpinës mesit

Osteokondroza mesit është një sëmundje kronike që zhvillohet si rezultat i një procesi degjenerative-distrofik në disqet ndërvertebrore. Sëmundja është e përhapur dhe prek shumicën e njerëzve midis 25 dhe 40 vjeç.

Sipas statistikave, çdo i dyti i rritur përjeton dhimbje shpine të paktën një herë në jetën e tij, ndërsa në 95% të rasteve shkaktohet nga osteokondroza e shtyllës kurrizore.

Pacientët me një kurs të rëndë të osteokondrozës mesit, me dhimbje të vazhdueshme dhe manifestime të tjera njihen si me aftësi të kufizuara përkohësisht. Nëse brenda katër muajve gjendja e tyre nuk përmirësohet, vendoset çështja e krijimit të një grupi të aftësisë së kufizuar.

Osteokondroza mesit është një problem serioz mjekësor dhe social, pasi sëmundja prek kryesisht njerëzit në moshën më të punës, dhe përveç kësaj, në mungesë të trajtimit, mund të shkaktojë formimin e një hernie diskale.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Faktorët që predispozojnë për zhvillimin e osteokondrozës mesit janë:

 • anomalitë e strukturës së shtyllës kurrizore;
 • lumbarizimi - patologji kongjenitale e shtyllës kurrizore, e karakterizuar nga ndarja e rruazës së parë nga sakrum dhe shndërrimi i saj në mesin e gjashtë (shtesë);
 • sakralizimi është një patologji kongjenitale në të cilën rruaza e pestë e mesit është e bashkuar me sakrumin;
 • rregullimi asimetrik i hapësirave të përbashkëta të nyjeve ndërvertebrore;
 • ngushtimi patologjik i kanalit kurrizor;
 • reflekton dhimbje spondiogjenike (somatike dhe muskulore);
 • mbipesha;
 • stil jetese i ulur;
 • ekspozimi i zgjatur ndaj dridhjeve;
 • stres fizik sistematik;
 • pirja e duhanit.

Ngarkesat e pafavorshme statike-dinamike në kombinim me një ose disa faktorë rreziku çojnë në një ndryshim në vetitë fiziologjike të pulposusit të bërthamës së diskut fibroz, i cili luan një rol thithës të goditjeve dhe siguron lëvizjen e kolonës kurrizore. Ky proces bazohet në depolimerizimin e polisaharideve, gjë që çon në humbjen e lagështisë në indin e bërthamës xhelatinoze. Si rezultat, bërthama pulposus, dhe bashkë me të edhe disku fijor, humbasin vetitë e tyre elastike. Stresi i mëtejshëm mekanik provokon zgjatimin e fibrosusit të anusit që ka humbur elasticitetin e tij. Ky fenomen quhet zgjatim. Çarje shfaqen në bërthamën fibroze, përmes së cilës bien fragmente të bërthamës pulposus (prolapsi, disk i hernizuar).

Kompresimi i zgjatur i rrënjëve nervore që nervozojnë disa organe të zgavrës së barkut me kalimin e kohës çon në përkeqësim të funksionimit të tyre.

Paqëndrueshmëria e segmentit kurrizor shoqërohet me ndryshime reaktive në trupat e rruazave ngjitur, nyjeve ndërvertebrore dhe zhvillohet spondiloartroza shoqëruese. Një tkurrje e rëndësishme e muskujve, për shembull, në sfondin e aktivitetit fizik, çon në një zhvendosje të trupave vertebrorë dhe bllokim të rrënjëve nervore me zhvillimin e sindromës radikulare.

Një shkak tjetër i dhimbjes dhe simptomave neurologjike në osteokondrozën e mesit mund të jenë osteofitet - daljet e kockave në procese dhe trupat vertebrale që shkaktojnë sindromën radikulare ose mielopatinë e kompresimit (shtypja e palcës kurrizore).

Format e sëmundjes

Në varësi të strukturave të përfshira në procesin patologjik, osteokondroza mesit manifestohet klinikisht nga sindromat e mëposhtme:

 • refleksi- lumbodynia, lumboishalgia, lumbago; zhvillohen në sfondin e mbingarkesës refleksale të muskujve të shpinës;
 • shtypja (kurrizore, vaskulare, radikulare)- ngjeshja (shtypja) e palcës kurrizore, enëve të gjakut ose rrënjëve nervore çon në zhvillimin e tyre. Shembuj janë ishiatiku, radikuloizemia.

Simptomat e osteokondrozës lumbale

Në osteokondrozën mesit, simptomat përcaktohen nga strukturat që përfshihen në procesin patologjik.

Lumbago ndodh nën ndikimin e hipotermisë ose mbingarkesës fizike, dhe ndonjëherë pa ndonjë arsye të dukshme. Dhimbja shfaqet papritmas dhe është e një karakteri qitjeje. Intensifikohet kur teshtini, kolliteni, ktheni trupin, ushtroni, rrini, qëndroni në këmbë, ecni. Në pozicionin e prirur, ndjesitë e dhimbjes dobësohen ndjeshëm. Ndjeshmëria dhe reflekset ruhen, diapazoni i lëvizjes në shpinë mesit zvogëlohet.

Vëzhgoni gjatë prekjes:

 • hidhërim në rajonin e mesit;
 • spazma e muskujve paravertebral;
 • rrafshimi i lordozës mesit, e cila në shumë raste është e kombinuar me skoliozën.

Sindroma e tensionit të rrënjës nervore në lumbago është negative. Kur ngrenë një këmbë të drejtë, pacientët vërejnë një rritje të dhimbjes në rajonin e mesit, dhe jo pamjen e tyre në një gjymtyrë të poshtme të zgjatur.

Shpesh, me osteokondrozë mesit, ka një përsëritje të sulmeve të dhimbjes, të cilat çdo herë bëhen më intensive dhe të zgjatura.

Në lumbodynia, pamja klinike i ngjan lumbagos, por rritja e intensitetit të dhimbjes ndodh për disa ditë.

Me lumboishalgia, pacientët ankohen për dhimbje në rajonin e mesit që rrezaton në njërën ose në të dy ekstremitetet e poshtme. Dhimbja përhapet në vithe dhe pjesën e pasme të kofshës dhe nuk arrin kurrë në këmbë.

Çrregullimet vazomotorike janë karakteristike për lumboishalgia:

 • ndryshimet në temperaturën dhe ngjyrën e lëkurës së ekstremiteteve të poshtme;
 • ndjeheni të nxehtë ose të ftohtë;
 • shkelja e qarkullimit të gjakut.

Zhvillimi i sindromave të kompresimit mesit manifestohet klinikisht nga simptomat e mëposhtme:

 • hipalgjia dermatomale;
 • dhimbjet e qitjes;
 • dobësim ose humbje e plotë e reflekseve të thella;
 • parezë periferike.

Me sindromat e kompresimit, dhimbja përkeqësohet nga përkulja e trungut, teshtitja dhe kollitja.

Diagnostifikimi

Diagnostifikimi i osteokondrozës mesit kryhet në bazë të të dhënave nga pamja klinike e sëmundjes, metodat laboratorike dhe instrumentale të kërkimit.

Në testet e gjakut në sfondin e osteokondrozës mesit:

 • ulja e përqendrimit të kalciumit;
 • rrit ESR;
 • rriten nivelet e fosfatazës alkaline.

Në diagnozën e osteokondrozës mesit, ekzaminimi me rreze X i shtyllës kurrizore ka një rëndësi të madhe.

Kompresimi i zgjatur i rrënjëve nervore që nervozojnë disa organe të zgavrës së barkut me kalimin e kohës çon në përkeqësim të funksionimit të tyre.

Shenjat me rreze X që konfirmojnë diagnozën janë:

 • ndryshoni konfigurimin e segmentit të prekur;
 • pseudospondilolistema (zhvendosja e trupave vertebral ngjitur);
 • deformimi i pllakave mbyllëse;
 • rrafshimi i diskut intervertebral;
 • lartësia e pabarabartë e diskut intervertebral (një simptomë e një spacer), e cila shoqërohet me tonin muskulor asimetrik.
si të njohim praninë e osteokondrozës së shpinës mesit

Gjithashtu në diagnozën e osteokondrozës mesit, nëse tregohet, përdoren:

 • mielografia, imazhi i rezonancës magnetike ose kompjuterike - janë të domosdoshme për simptoma të vazhdueshme, zhvillimin e deficiteve neurologjike;
 • shintigrafia (studimi i akumulimit të fosforit në sistemin kockor, të etiketuar me tech-99) - kryhet nëse ekziston dyshimi për një tumor ose proces infektiv, dëmtim i shtyllës kurrizore.

Diagnoza diferenciale e osteokondrozës mesit kryhet me sëmundjet e mëposhtme:

 • spondilolistezë;
 • spondilopatia dyshormonale;
 • spondiliti ankilozues (spondiliti ankilozues);
 • proceset infektive (pezmatimi i diskut, osteomieliti kurrizor);
 • proceset neoplazike (tumori primar i shtyllës kurrizore ose lezionet e saj metastatike);
 • artriti reumatoid;
 • osteoartriti deformues i kyçit të hip;
 • pasqyroi dhimbjen (sëmundjet e organeve të brendshme dhe enëve të mëdha të gjakut).

Trajtimi i osteokondrozës mesitare

Për osteokondrozën e mesit, zakonisht ndiqen taktikat e mëposhtme të trajtimit:

 • pushimi i shtratit për 2-3 ditë;
 • tërheqja e segmentit të prekur të shtyllës kurrizore;
 • forcimi i muskujve të shpinës dhe barkut (krijimi i të ashtuquajturit korse muskulore);
 • ndikimi në proceset patologjike miofasiale dhe miotonike.

Lumbago ndodh nën ndikimin e hipotermisë ose mbingarkesës fizike, dhe ndonjëherë pa ndonjë arsye të dukshme.

Në shumicën e rasteve, kryhet trajtimi konservativ i osteokondrozës mesit, duke përfshirë masat e mëposhtme:

 • anestezia e infiltrimit të muskujve me një tretësirë ​​të anestetikëve lokalë;
 • marrja e ilaçeve anti-inflamatore jo-steroide;
 • marrja e agjentëve desensibilizues;
 • terapi me vitamina;
 • marrja e qetësuesve dhe ilaqet kundër depresionit;
 • terapi manuale, masazh;
 • ushtrime fizioterapie;
 • akupunkturë;
 • relaksim post-izometrik.

Indikacionet absolute për trajtimin kirurgjik të osteokondrozës mesit janë:

 • shtypja akute ose subakute e palcës kurrizore;
 • zhvillimi i sindromës cauda equina, karakterizuar nga mosfunksionime të organeve të legenit, çrregullime të ndjeshmërisë dhe lëvizjes.

Ushtrime terapeutike për osteokondrozën e mesit

ushtrim fizik për osteokondrozën e mesit

Terapia fizike luan një rol të rëndësishëm në trajtimin kompleks të osteokondrozës mesit. Ushtrimet e rregullta ju lejojnë të normalizoni tonin e muskujve të muskujve paravertebral, të përmirësoni proceset metabolike në indet e prekura nga procesi patologjik dhe përveç kësaj të formoni një korse muskulore të zhvilluar mirë që mund të mbështesë shtyllën kurrizore në pozicionin e duhur, të lehtësojë ngarkesat statike të panevojshme prej tij.

Për gjimnastikën me osteokondrozë mesit për të sjellë efektin më të madh, duhet t'i përmbaheni parimeve të mëposhtme:

 • rregullsia e orëve;
 • rritja graduale e intensitetit të aktivitetit fizik;
 • shmangien e mbingarkesës gjatë orës.

Fizioterapia duhet të kryhet nën drejtimin e një instruktori me përvojë, i cili do të zgjedhë ushtrimet që janë më efektive për një pacient të veçantë dhe do të kontrollojë korrektësinë e zbatimit të tyre.

Sipas statistikave, çdo i dyti i rritur përjeton dhimbje shpine të paktën një herë në jetën e tij, ndërsa në 95% të rasteve shkaktohet nga osteokondroza e shtyllës kurrizore.

Përveç klasave me një instruktor, duhet të kryeni çdo ditë një sërë ushtrimesh në mëngjes, të cilat përfshijnë ushtrime të veçanta për osteokondrozën mesit.

 1. Relaksimi dhe tkurrja e muskujve të barkut.Pozicioni fillestar është në këmbë, këmbët në gjerësinë e shpatullave, krahët e ulur në trup. Merrni frymë të qetë, duke relaksuar muskujt e murit të përparmë të barkut. Gjatë nxjerrjes, tërhiqni stomakun sa më shumë që të jetë e mundur, duke tendosur muskujt e barkut. Ushtrimi duhet të përsëritet derisa të shfaqet lodhja e lehtë.
 2. Lëvizjet e kokës me përkulje kurrizore.Pozicioni fillestar është gjunjëzimi, mbështetur në dysheme me krahët e shtrirë, prapa drejt. Ngadalë ngrini kokën dhe përkuluni në shpinë. Mbajeni në këtë pozicion për disa sekonda dhe më pas kthehuni normalisht në pozicionin fillestar. Përsëriteni të paktën 10-12 herë.
 3. "Lavjerrësi".Pozicioni fillestar është shtrirja në shpinë, krahët përgjatë trupit, këmbët e përkulura në kënde të drejta në nyjet e gjurit dhe hip. Kthejeni këmbët në të djathtë dhe të majtë në lëvizje lëkundëse si pendul, duke u përpjekur të arrini në dysheme. Në këtë rast, shpatullat e shpatullave nuk mund të shqyhen nga dyshemeja.
 4. Varkë.Pozicioni fillestar i shtrirë në bark, krahët të zgjatur përpara. Shkëputni pjesën e sipërme të trupit dhe këmbët nga dyshemeja, duke u përkulur në shpinë. Mbajeni këtë pozicion për 5-6 sekonda dhe kthehuni ngadalë në pozicionin fillestar. Vraponi 10 herë.

Pasojat dhe komplikimet e mundshme

Komplikimet kryesore të osteokondrozës mesit janë:

 • formimi i një hernie intervertebrale;
 • distonia vegjetative-vaskulare;
 • spondilolizë, spondilolistezë;
 • osteofitoza;
 • spondiloartroza;
 • stenoza e kanalit kurrizor, e cila çon në shtypje të palcës kurrizore dhe mund të shkaktojë paaftësi të përhershme dhe ulje të cilësisë së jetës.

Kompresimi i zgjatur i rrënjëve nervore që nervozojnë disa organe të zgavrës së barkut me kalimin e kohës çon në përkeqësim të funksionimit të tyre. Si rezultat, pacientët kanë mosfunksionime të zorrëve (kapsllëk, diarre, gazra) dhe organe të legenit (çrregullime urinare, mosfunksionim erektil, frigiditet, infertilitet).

Parashikimi

Sindroma e dhimbjes në osteokondrozën e mesit ndodh në formën e faljeve dhe përkeqësimeve. Lumbago zgjat 10-15 ditë, pas së cilës gjendja e pacientit përmirësohet, dhimbja qetësohet. Një rezultat i favorshëm mund të parandalohet nga sëmundjet dytësore të shoqëruara. Shpesh, me osteokondrozë mesit, ka një shfaqje të përsëritur të sulmeve të dhimbjes, të cilat çdo herë bëhen më intensive dhe të zgjatura.

Terapia fizike luan një rol të rëndësishëm në trajtimin kompleks të osteokondrozës mesit.

Pacientët me një kurs të rëndë të osteokondrozës mesit, me dhimbje të vazhdueshme dhe manifestime të tjera njihen si me aftësi të kufizuara përkohësisht. Nëse brenda katër muajve gjendja e tyre nuk përmirësohet, vendoset çështja e krijimit të një grupi të aftësisë së kufizuar.

Parandalimi

Parandalimi i zhvillimit të osteokondrozës së shtyllës kurrizore konsiston në masat e mëposhtme:

 • lënia e duhanit;
 • normalizimi i peshës trupore;
 • përmirësimi i gjendjes së përgjithshme fizike, stili jetësor aktiv;
 • shmangia e kushteve provokuese (ngritja e peshave, lëvizjet e papritura, kthesat, përkuljet).