Pse dhemb mbrapa në rajonin e mesit dhe si ta trajtojmë atë

Dhimbja periodike ose e vazhdueshme e shpinës prek rreth 80% të popullsisë së botës. Problemi ndodh më shpesh tek gratë. Simptoma quhet lumbodynia. Isshtë kaq e zakonshme për shkak të stresit të lartë të vazhdueshëm në shpinë mesit. Ai përjeton presion nga 50 kg (në pozicion të shtrirë) në 220 kg nëse personi është ulur i zhytur në tokë. Problemi tregon një paragjykim të mënyrës së jetesës ose sëmundje serioze. Me kalimin e moshës, ajo rëndon dhe mund të çojë në paaftësi të pacientit.

Dhimbje shpine në rajonin e mesit

Shkaqet fiziologjike për dhimbjen

Siklet në formën e dhimbjes është reagimi mbrojtës i trupit. Pra, ai reagon ndaj proceseve të ndryshme "anormale" brenda, të cilat mjekët i quajnë patologji. Trupi dhemb në një pozitë të pakëndshme dhe pas një sforcimi fizik, duke i thënë trurit se është e vështirë për të që të kryejë detyrat.

Një pozicion i pakëndshëm

Dhimbjet e mesit shoqërojnë shqetësime të zgjatura. Problemi shqetëson shoferët dhe punonjësit e zyrave, pasi ata kalojnë shumë kohë ulur, kur pjesa e poshtme e shpinës është e ekspozuar ndaj stresit maksimal. Një person ka një dhimbje shpine nga lodhja. Nëse ai bën diçka për një kohë të gjatë në një pozicion të përkulur.

Mbrapa dhemb pas gjumit nëse vendi i gjumit është i pajisur dobët. Për shembull, sipërfaqja e shtratit është shumë e fortë ose e butë për të siguruar mbështetje adekuate për shpinë dhe relaksim cilësor të muskujve.

Ngarkesa të rritura

Muskujt dhe ligamentet mund të lëndohen në shpinë. Ata mbështesin shtyllën kurrizore në një pozicion të qëndrueshëm dhe i nënshtrohen stresit me përpjekje të forta fizike. Kushtet për shfaqjen e dhimbjes lindin me lëvizje të papritura, të shoqëruara nga tensioni i muskujve në rajonin e mesit. Kjo ndodh nëse një person mbart pesha, tërheq sende të rënda, i ngre lart e poshtë (duke u përkulur "në gjysmë").

Muskujt gjithashtu mund të tendosen gjatë sporteve. Nëse një person ushtron shumë, ligamentet e tij kanë nevojë për kohë për t'u rikuperuar. Nëse nuk ka pushim të mirë, ato konsumohen ose inflamohen, gjë që sinjalizohet nga sistemi nervor me dhimbje.

Dhimbje prapa grave

Problemi i dhimbjes së mesit është shumë i zakonshëm tek gratë, pasi që gjysma e bukur e njerëzimit i përjeton ato rregullisht në kushte të caktuara. Dhimbja e barkut menstrual shpesh shoqërohet me tërheqjen e sikletit në pjesën e poshtme të shpinës dhe rajonit sakral. Kjo nuk shoqërohet me stres të rritur, por është pasojë e prodhimit të prostaglandinave (ndërmjetësuesve të dhimbjes). Para dhe gjatë menstruacioneve, sinteza e ndërmjetësuesve shkakton ndryshime hormonaleDhimbje në pjesën e poshtme të shpinës tek një vajzë gjatë shtatzënisënë trupin femëror.

Pjesa e poshtme e kurrizit të vajzave dhemb gjatë mbajtjes së një fëmije (në 95% të grave shtatzëna). Jo vetëm që shtylla kurrizore përjeton stres të madh jashtë shtatzënisë. Presioni në pjesën e poshtme të shpinës rritet shumë herë me rritjen e peshës së gruas. Ngarkesa shtesë krijohen nga barku shtatzënë. Ajo tërheq trupin e nënës së ardhshme përpara, duke ndryshuar shpërndarjen e ngarkesës boshtore. Si rezultat, ecja e gruas ndryshon, ndodh dhimbja e mesit, intensiteti i së cilës rritet në përputhje me kohëzgjatjen e shtatzënisë. Ngarkesat rriten në çdo pozicion të nënës në pritje, prandaj, një pushim i mirë, shtrirja në një dyshek cilësor është jashtëzakonisht e rëndësishme për të lehtësuar gjendjen e gruas.

Hipodinamia

Siklet shpesh ndodh tek njerëzit që nuk merren me sport ose heqin aspak objekte të rënda. Arsyeja për këtë është dobësimi i aparatit muskulor. Muskujt e shpinës duhet të jenë të fortë në mënyrë që të mbështesin siç duhet shtyllën kurrizore dhe të lehtësojnë stresin prej saj. Nëse kjo nuk ndodh, indet e kockave dhe kërcit konsumohen më shpejt, gjë që shoqërohet me dhimbje.

Anomalitë strukturore

Shtylla kurrizore formohet nga një skelet i indit të kockave - rruaza. Midis tyre janë "shtresat" e buta të indit kërcor - disqe vertebrale. Vertebrat sigurojnë forcë dhe qëndrueshmëri, kërc - fleksibilitet dhe elasticitet të shtyllës kurrizore. Elementet kryesore strukturore janë të zbrazëta në qendër. Kanali është i mbushur me palcën kurrizore. Të gjithë përbërësit janë të rrethuar nga enët e gjakut, fijet nervore. Patologjitë në çdo element të shtyllës kurrizore të mesit shkaktojnë lumbodynia.

Osteokondroza

Sëmundja zhvillohet kur disqet e kërcit ndërvertebror konsumohen. Për shkak të ngarkesave të mëdha, disqet e mesit dëmtohen shumë shpesh. Shkaqet më të zakonshme të dhimbjeve të forta të shpinës janë zgjatimi (rënia) dhe herniet (dëmtimi dhe zgjatimi i përmbajtjes) të disqeve, në të cilat rrënjët nervore të shtyllës kurrizore shtypen. Osteokondroza prek njerëzit mbi 35 vjeç. Sëmundja është veçanërisht e zakonshme tek të moshuarit.

Trauma

Shtylla kurrizore e mesit konsiderohet më e forta sepse formon "boshtin" kryesor për të gjithë trupin e njeriut. Sidoqoftë, me rënie dhe lëvizje të papritura, rruazat e këtij seksioni dëmtohen më shpesh. Shumica e frakturave dhe mavijosjeve të shtyllës kurrizore lokalizohen pikërisht në pjesën e poshtme të shpinës.

Dëmtimi i enëve të gjakut

Anijet sigurojnë ushqim për të gjitha indet e shtyllës kurrizore. Nëse lumeni i tyre ngushtohet ose mbivendoset, proceset trofike në shpinë përkeqësohen rrënjësisht. Si rezultat, ndodh inflamacioni, i cili gjithmonë shfaqet në dhimbje.

Kapja e nervave

Fijet nervore mund të dëmtohen për shkak të dëmtimit të kërcit dhe rruazave, në rast të sëmundjeve infektive. Çdo patologji e nervave shoqërohet me gjuajtje të mprehtë dhe ndonjëherë dhimbje të padurueshme të shpinës.

Osteoporoza provokon dhimbje shpine në rajonin e mesit

Çrregullimet e kockave

Osteoporoza çon në kullimin e kalciumit dhe brishtësinë e kockave. Nëse indet vertebrale janë shteruar, ekziston një rrezik në rritje i dëmtimit serioz të shpinës. Përveç kësaj, osteoporoza mund të ndryshojë formën e eshtrave të shpinës dhe të rrisë presionin në rrënjët nervore.

Një shkak tjetër i dhimbjes janë tumoret në rruaza. Lloji më i zakonshëm është hemangioma. Këto neoplazi beninje zhvillohen në mënyrë asimptomatike për një kohë të gjatë, por kur tumori bëhet shumë i madh dhe shtrihet përtej rruazës, pacienti përjeton dhimbje të forta.


Proceset inflamatore

Artriti mund të prekë çdo nyje në trup. Inflamacioni çon në dëmtim të përbashkët dhe dhimbje. Mund të provokohet nga sëmundje infektive të përparuara dhe kronike. Një shkak tjetër i artritit është dëmtimi autoimun i indit lidhës.

Problemet e brendshme

Pjesa e poshtme e shpinës mund të dëmtojë jo vetëm për shkak të patologjive të shpinës. Ndjesi të dhimbshme të shoqëruara me patologji të organeve të brendshme ose disa sëmundje sistemike mund t'i jepen rajonit të mesit.

Organet e brendshme

Dhimbja e shpinës shoqërohet me dëmtim të veshkave. Kolika e veshkave shoqërohet me dhimbje të mprehtë dhe të mprehtë në njërën ose në të dy anët e shpinës. Më shpesh ndihet vetëm nën brinjë në pjesën e pasme të trupit.

Siklet mesit shpesh ndodh në sfondin e sëmundjeve të zorrëve, me inflamacion të organeve të legenit (fshikëza, prostata - në burra, vezoreve dhe mitrës - në gratë).

Patologjitë sistemike

Psoriaza dhe spondiliti ankilozues çojnë në dhimbje mesi. Me këto sëmundje, shkeljet ndodhin në strukturën e indit lidhës (kërc). Ai humbet elasticitetin e tij, dhe për këtë arsye shpesh bëhet i përflakur. Me kalimin e kohës, ndodhin shqetësime të ndjeshme në funksionimin e nyjeve, dhe mbaresat nervore janë nën kompresim të vazhdueshëm (të dëmtuar). Me spondilit ankilozues, hapësirat intervertebrale "ngurtësohen".

Dhimbja e pjesës së poshtme të shpinës mund të shkaktojë herpes zoster. Skuqjet me këtë sëmundje shfaqen në shpatullat e shpatullave, brinjët, por më shpesh - në sipërfaqet anësore të trungut në rajonin e mesit. Dhimbjet e para shfaqen para ndryshimeve të rëndësishme në lëkurë. Kur shfaqet një skuqje me flluska, siklet intensifikohet, plotësohet me kruajtje. Edhe pasi njollat zhduken plotësisht, një person ende ka dhimbje të forta përgjatë nervave të përflakur. Ata mund të shqetësojnë pacientin për disa muaj.

Tumoret

Lezionet malinje të palcës kurrizore dhe kockave nuk ndryshojnë fillimisht gjendjen e pacientit. Ndërsa tumori rritet dhe qelizat atipike përhapen në strukturën e organeve dhe indeve, ndodhin ndryshime në të cilat preken nervat. Kjo manifestohet me dhimbje të forta. Siklet në pjesën e poshtme të shpinës ndihet jo vetëm me lezione të shpinës mesit, por edhe nëse tumori rritet në organet e brendshme, të cilat nervozohen nga ganglionet nervore nga ky departament.

Çrregullimet nervore

Dhimbja e pjesës së poshtme të shpinës mund të jetë fantazmë (me fjalë të tjera, e shpikur nga vetë pacienti). Kjo ndodh me çrregullime psikoneurotike. Psikika nuk funksionon si duhet në sfondin e goditjeve, streseve, stresit të zgjatur psiko-emocional. Siklet mund të lindë nëse një person fut sëmundje në vetvete, vuan nga mbingarkesa. Shenja të tilla shfaqen për herë të parë pas depresionit ose një prishje nervore dhe mund ta shqetësojnë pacientin për shumë vite.

Si të shpëtojmë nga dhimbja e mesit

Nëse ndjesi të pakëndshme ndodhin në pjesën e poshtme të shpinës, pacienti duhet të pushojë plotësisht, të zvogëlojë intensitetin e ngarkesës. Si rregull, pas një pushimi të mirë, siklet qetësohet ose zhduket krejtësisht. Kjo është një simptomë tipike e dhimbjes e provokuar nga një mënyrë jetese e pahijshme, pushim me cilësi të dobët. Nëse dhimbja vazhdon, duhet të mendoni për një vizitë tek mjeku.

Natyra e dhimbjes së shpinës diagnostikohet nga traumatologë, vertebrologë, ortopedë. Mund të kontaktoni me cilindo nga specialistët e listuar. Në konsultën e parë, mjeku do të intervistojë pacientin, do ta ekzaminojë atë, do të kryejë disa teste (kontrolloni ndjeshmërinë e nervave, gjendjen e muskujve). Nëse një diagnozë nuk mund të bëhet bazuar në informacionin e marrë, do të caktohet një ekzaminim shtesë. Për të vlerësuar gjendjen e indit të kockave, përshkruhet një rreze x. Struktura e kërcit, nervave, gjendja e enëve të gjakut dhe palcës kurrizore mund të vlerësohet nga MRI. Nëse mjeku dyshon për një sëmundje sistemike, pacienti përshkruhet diagnostifikimi laboratorik (teste të përgjithshme dhe biokimike të gjakut dhe urinës). Vetëm pasi të vendosni diagnozën e saktë, specialisti do të përshkruajë trajtimin.

Terapia me ilaçe

Lista e barnave varet tërësisht nga diagnoza. Për të eleminuar shpejt simptomat, pacienti do të përshkruhet një kurs i shkurtër i lehtësuesve të dhimbjeve (zakonisht nga grupi NSAID). Me ndryshime të forta inflamatore dhe autoimune, përshkruhen barna glukokortikoide. Për sëmundjet e indit të kërcit, kondroprotektorët rekomandohen në injeksione ose tableta. Nëse problemi është me muskujt, rekomandohen relaksues të muskujve. Për të rivendosur punën e mbaresave nervore, përshkruhen vitaminat B.

Trajtimi kryesor drejtohet në shkakun e dhimbjes. Nëse është shkaktuar nga sëmundjet e organeve të brendshme, terapia me ilaçe do të korrigjojë çrregullimet në funksionimin e veshkave, traktit gastrointestinal dhe organeve gjenitale. Simptomat do të zhduken ndërsa sëmundja themelore eliminohet. Me dhimbje të padurueshme, kryhet një bllokadë nervore (analgjetikët injektohen direkt në zonat e rrënjëve nervore).

Për të rritur veprimin e injeksioneve ose tabletave, mund të përshkruhen lehtësues të jashtëm të dhimbjes (copa, vajra, xhel). Droga të tilla mund të përdoren në mënyrë të pavarur, me dhimbje të përsëritura të shpinës kundër një sfondi tensioni ose stresi të rritur. Për të lehtësuar gjendjen, mund të përdorni suva me piper ose mentol. Ato gjithashtu lejohen të përdoren pa recetë të mjekut.

Procedurat

Për dhimbjen e mesit, një specialist mund të rekomandojë trajtime të veçanta. Këto përfshijnë akupunkturë, fizioterapi me rryma elektrike, ultratinguj, rrezet ultraviolet terapeutike. Në disa raste, tregohen ushtrime fizioterapie dhe masazh. Nëse rruazat janë zhvendosur, mund të kërkohet ndihma e një kiropraktori për të vendosur kockën përsëri në vend. Çdo procedurë duhet të zgjidhet së bashku me një mjek. Forbiddenshtë e ndaluar t'i nënshtrohet trajtimit në të cilin ata veprojnë drejtpërdrejt në shpinë, pa diagnostikuar sëmundjen. Në këtë rast, procedurat mund të jenë jo vetëm të padobishme, por edhe të dëmtojnë pacientin.

Për të parandaluar dhimbjen e shpinës, duhet të monitoroni shëndetin tuaj të shpinës që nga mosha e re. Shtë e rëndësishme të ushtroni saktë ngarkesa në pjesën e prapme (për të ngritur objekte të mbledhura, dhe jo duke u përkulur, shtyrë sende të rënda dhe mos t'i tërheqni ato drejt jush). Ju duhet të merreni me një aktivitet fizik të moderuar dhe të zgjidhni ushtrime me një trajner. Alsoshtë gjithashtu e rëndësishme të mjekoni sëmundjet infektive në kohën e duhur, të shmangni stresin, të merrni ndonjë ilaç të arsyeshëm dhe siç përshkruhet nga një mjek.