A është e mundur të shërohet osteokondroza e qafës së mitrës në shtëpi?

Për shkak të forcës së ulët mekanike të shtatë rruazave miniaturë dhe dobësisë së korse muskulare të qafës, mungesa e trajtimit për osteokondrozën në këtë seksion çon në pasoja serioze. Rrënjët nervore, të shtrydhura nga zgjatja ose hernia që rezulton, bëhen të përflakur dhe të fryrë, duke mbushur kanalin kurrizor. Shfaqet dhimbje - në qafë; tempuj ose zverku, kurorë; krahun dhe shpatullën.

dhimbje qafe me osteokondrozë foto 1

Trupi shkon në një lloj provokimi - fillon formimin e "urave" të forta të indeve të eshtrave që mbështesin rruazat.

Skajet e tyre të mprehta irritojnë fijet e holla nervore - dhimbja lind përsëri, qafa "kërcet" kur lëviz kokën. Shtë gjithashtu e mundur të shtrydhni arterien vertebrale që kalon nëpër vrimat e rruazave të qafës së mitrës, gjë që ndërlikon furnizimin me gjak të trurit. Shtrimi në spital është i pashmangshëm.

Si të trajtohet osteokondroza e qafës së mitrës, simptomat e para të së cilës shfaqen tashmë në moshën 20 vjeç, dhe a është e mundur të kryhet vetë trajtimi në shtëpi?

Si të trajtoni kondrozën e qafës së mitrës në shtëpi dhe në punë?

Trajtimi i osteokondrozës së qafës së mitrës në shtëpi është i mundur vetëm me zhdukjen e përkeqësimit.

Kur përdorni teknika popullore dhe procedura "shtëpiake" - masazh, gjimnastikë, rrjedha e gjakut në segmentin e sëmurë përshpejtohet, dhe duke iu drejtuar atyre në fazën akute, është e mundur të përkeqësoni rrjedhën e sëmundjes, duke rritur ënjtjen dhe inflamacionin.

Osteokondroza e shpinës së qafës së mitrës sjell lodhje dhe një tension të lehtë në qafë, kështu që ata fillojnë ta trajtojnë atë në shtëpi me korrigjimin e "orarit të jetës":

 • Merrni një pushim prej 5 minutash nga puna çdo orë. Pasi të punoni në letra ose në kompjuter për më shumë se 3 orë rresht, pushoni për një orë - bëni ushtrimet më poshtë për qafën, "shtrini" shpinë, duke u shtrirë dhe "përkulur" në drejtime të ndryshme, ecni nëpër zyrë;
 • dhimbje në qafë me foto të osteokondrozës 2
 • Distanca nga dyshemeja në kapakun e desktopit është të paktën 70 cm, karrigia është ngritëse-kthyese, me shpinë dhe mbështetëse për krahë;
 • Nëse jeni ulur në një karrige, nuk mund të arrini në dysheme me këmbët tuaja, përdorni një qëndrim për to.

Dhe një gjë tjetër: shumë kanë vënë re se skandali tjetër "shtëpi" përfundon me një dhimbje koke.

Mbingarkesa nervore "shtrëngon" muskujt dhe disku lihet të jetë i kënaqur me thërrime të vogla të lëndëve ushqyese që furnizojnë muskujt spazmatikë.

Si të kuroni osteokondrozën e qafës së mitrës në shtëpi?

Diagnoza e osteokondrozës së qafës së mitrës është e njohur; Cilat janë tiparet e trajtimit të mëtejshëm në shtëpi?

Përpjekjet e mëtejshme për të parandaluar degjenerimin e disqeve ndërvertebral kanë për qëllim rritjen e aktivitetit fizik, përmirësimin e furnizimit me gjak të shtyllës kurrizore dhe rajonit të saj të qafës së mitrës. Për këtë, përdoren masazh dhe gjimnastikë.

Masazh

Masazhi për osteokondrozën e qafës së mitrës, i kryer në shtëpi, stimulon hyrjen dhe daljen alternative të gjakut në rruazat e qafës së mitrës, forcon muskujt, eliminon acidin laktik të tepërt në to dhe heq spasticitetin e muskujve. Kohëzgjatja e masazhit është 15 minuta për seancat e para dhe rreth gjysmë ore për sa vijon.

masazh për osteokondrozën e qafës së mitrës

Seanca e masazhit fillon, duke lëvizur nga shpatullat në pjesën e pasme të kokës dhe duke goditur pjesën e pasme të qafës. Duke punuar me njërën ose të dy pëllëmbët, terapisti gradualisht rrit presionin në lëkurë. Më tej, përgjatë vijave të ngjashme, ai "shtrëngon" muskujt me skajin e pëllëmbës, dhe më pas, me majat e gishtërinjve, fërkon fuqishëm rruazat e qafës së mitrës, gatuan muskujt e qafës, duke i zhvendosur me jastëkët e gishtërinjve të mëdhenj në pjesën tjetër të gishtërinjve. Në fund të seancës, qafa goditet me pëllëmbët.

Kohëzgjatja e secilit lloj lëvizjeje është 2-5 minuta.

Importantshtë e rëndësishme të zotëroni teknikat e vetë -masazhit, - sekuenca e tij për osteokondrozën e qafës së mitrës është si më poshtë:

 • Duke shtypur pëllëmbët në anët e qafës, bëni goditje alternative rrethore dhe gjatësore, duke lëvizur poshtë nga pjesa e pasme e kokës në vendin e nyjës së shpatullës;
 • Duke lëvizur në mënyrë të ngjashme me atë të mëparshme, fërkoni lëkurën e qafës;
 • Pasi ta keni fërkuar mirë lëkurën, vazhdoni me përzierjen e muskujve. Duke lëvizur lart e poshtë, duke përkulur katër gishta, përdorni jastëkët e tyre për të gatuar muskujt e qafës pranë shtyllës kurrizore në lëvizje të thella, rrethore. Për të shmangur shtrydhjen e arterieve, mos ushtroni forcë të madhe në muskujt e përparmë dhe anësorë të qafës;
 • Pas shtrirjes së muskujve, vazhdoni vetë-masazhin me lëvizje duartrokitëse;
 • Plotësoni atë me lëvizje të lehta goditëse.

Shpesh, osteokondroza e qafës së mitrës ndodh për shkak të qarkullimit të pamjaftueshëm periferik dhe mbingarkesës limfatike, prandaj, vetë-masazhi është i dëshirueshëm me ndihmën e kupave vakum.

Terapia me vakum stimulon rrjedhjen e gjakut dhe kullimin limfatik duke zgjeruar "rrjetet" e gjakut lokal, rrit funksionin kontraktil të muskujve dhe normalizon presionin e gjakut, dhe për këtë arsye lehtëson shpejt osteokondrozën e qafës së mitrës, duke rritur efektivitetin e trajtimit në shtëpi.

Gjimnastikë

Gjimnastika speciale për trajtimin e osteokondrozës së qafës së mitrës në shtëpi përshkruhet pasi dhimbja të qetësohet. Ushtrimet për osteokondrozën e qafës së mitrës zgjidhen individualisht; kryerja e tyre në shtëpi, kur dhimbja të kthehet, ia vlen të kontaktoni një mjek ose instruktor të terapisë së stërvitjes.

Ushtrimet e mëposhtme janë të sigurta për trajtimin e osteokondrozës së qafës së mitrës në shtëpi:

 1. Ulur në një karrige, shpina dhe qafa janë drejt:
  • duke arritur pozicionin ekstrem, rrotulloni pa probleme kokën majtas dhe djathtas;
  • ulni butësisht kokën, duke u përpjekur të prekni gjoksin me mjekër;
  • pa e përkulur qafën dhe duke tërhequr mjekrën, lëviz kokën prapa;
  • hidhini një vështrim më të afërt lëvizjeve qesharake të kokës së qenushit të vogël: duke e mbajtur atë në një qafë të drejtë, ai "shkruan" qarqe të vogla me hundë. Praktikoni me të.

  Këto ushtrime, të destinuara për trajtimin e osteokondrozës së qafës së mitrës në shtëpi, "mobilizojnë" rruazat e qafës së mitrës, duke shtrirë muskujt e grupit të pasmë të qafës së mitrës dhe duke rikthyer fleksibilitetin në qafë.

  Çdo ushtrim kryhet deri në 12 herë.

 2. Ulur në tryezë, pjesa e pasme është e drejtë:
  • Mbështetuni në tryezë me bërryl të dorës tuaj të majtë, me pëllëmbën në tempullin tuaj. Duke e përkulur kokën në të majtë, përballojeni kundërshtimin me dorën tuaj. Relaksohuni. Bëni atë 8-10 herë. Kryeni lëvizjet në të djathtë në të njëjtën mënyrë;
  • Duke e vënë pëllëmbën në ballë, shtypni kokën mbi të për rreth 10 sekonda; dora "i reziston" presionit. Kryeni deri në 10 herë. Bëni të njëjtin ushtrim me pëllëmbën tjetër;
  • Duke ulur krahët përgjatë trupit, tërhiqni shpatullat lart dhe qëndroni në pozicion për 10-12 sekonda. Relaksohuni dhe merrni 10-12 frymë.

  Një gjimnastikë e tillë është e nevojshme për osteokondrozën e qafës së mitrës për të forcuar muskujt anësorë dhe të përparmë të qafës në shtëpi dhe për t'i relaksuar ato.

 3. Për dhimbje koke kur jeni ulur ose shtrirë në dysheme:
  • Në mënyrë intensive, me majat e gishtave, gatuajini muskujt e qafës në pjesën e prapme të kokës, 3-4 minuta;
  • Me pëllëmbët e duarve, fërkoni zonën e shpatullave dhe zonën midis tyre - 5-6 minuta;
  • Masazhoni zonën e përkohshme me lëvizje të lehta rrethore.

Ushtrimi për osteokondrozën e qafës së mitrës tonifikon muskujt paravertebral, rrit plasticitetin e tyre dhe në shtëpi ruan shëndetin e të gjithë "shtyllës së jetës".

Mjetet juridike popullore për osteokondrozën e qafës së mitrës

Sekreti i gjyshes

A ju kujtohet se si gjyshja juaj trajton osteokondrozën e shpinës së qafës së mitrës me mjete juridike popullore? Me një kunj rrotullues! Mos u shqetësoni, metoda nuk është aspak traumatike: thjesht vendosni "pajisje sportive" nën kurrizin tuaj dhe hipni atë nga lart poshtë (në mungesë të hernieve dhe zgjatimeve! ), Dhe pastaj rrihni lehtë supet, shpatullat dhe zona përgjatë shpinës me një kunj rrotullues.

Osteokondroza e qafës së mitrës u tërhoq shpejt, sepse një trajtim i tillë në shtëpi, dhe në fakt - një lloj gjimnastike - relakson menjëherë muskujt e tensionuar, duke kontribuar në furnizimin intensiv të gjakut në qafën e mitrës dhe pjesët e tjera të shtyllës kurrizore.

rrotull për trajtimin e osteokondrozës së qafës së mitrës

Ilaç bimor

Sëmundja që prek shpinë qafës së mitrës, sëmundja "lidh" lëvizshmërinë e saj. Trajtimi i mjeteve juridike të mëposhtme popullore do të ndihmojë në qetësimin e osteokondrozës së përkeqësuar:

 • Osteokondroza e qafës së mitrës i përgjigjet mirë trajtimit të selino. Siç dëshmohet nga rishikimet, trajtimi alternativ i osteokondrozës së qafës së mitrës është efektiv për shkak të efektit analgjezik dhe dekongestant të rrënjës së tij. Derdhni 3 gram rrënjë të copëtuar me një litër ujë të zier, insistoni për 8 orë. Para secilit prej 3 vakteve, merrni një lugë ëmbëlsirë nga produkti i gatshëm, i filtruar;
 • Pritini kërcellin dhe lulet e nënës dhe njerkës dhe insistoni në amoniak për 30 ditë, në një dhomë të errët. Me një agjent të tendosur, lubrifikoni zonën e dhimbshme të qafës.

Fizioterapi në shtëpi

Difficultshtë e vështirë të imagjinohet një trajtim alternativ i osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës pa asnjë lloj ngrohjeje të segmentit të sëmurë. Si të kuroni osteokondrozën e qafës së mitrës në shtëpi?

Trajtimi i osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës me mjete popullore të tilla në përgjithësi të disponueshme si balta dhe parafina është shumë efektive.

baltë terapeutike për osteokondrozën e qafës së mitrës

Aplikimet me baltë "ngopin" rruazat e qafës së mitrës me të gjitha mineralet e nevojshme, dhe ato me parafinë ndihmojnë në zgjatjen e efektit të ngrohjes:

 • Nëse osteokondroza e qafës së mitrës deklarohet si një nevralgji e vogël, trajtimi në shtëpi mund të kryhet duke përdorur aplikime të baltës. Balta më e arritshme e torfe për procedurat në shtëpi. Aplikimet e saj aplikohen në pjesën e pasme të qafës dhe duarve.

  Kur aplikoni aplikime në zonën e qafës së mitrës dhe jakës, balta nxehet në 27-28 gradë, në duar-deri në 48-50 gradë.

  Ky regjim i temperaturës siguron efektin më të madh analgjezik dhe anti-inflamator. Seancat me baltë kryhen çdo ditë të tjera, vetëm 10 procedura, kohëzgjatja e secilës - jo më shumë se një çerek ore;

 • Aplikimet e parafinës bëhen duke kapur rruazat e qafës së mitrës dhe rajonin e shpatullave nga mbrapa. Kursi i trajtimit është i ngjashëm me atë të mëparshëm - 10 seanca çdo ditë të tjera, kohëzgjatja e secilës është 15 minuta.

Fizioterapia në shtëpi përfundon me masazh dhe ushtrime terapeutike për qafën. Mos i hidhni poshtë ndjesitë e dhimbshme dhe kujdesuni për shëndetin tuaj!