Dhimbje shpine në rajonin e mesit

Rreth 40-80% e njerëzve ankohen se shtylla kurrizore në rajonin e mesit dhemb, por jo më shumë se 25% e tyre kërkojnë ndihmë mjekësore. Në fakt, ndjesi të tilla të pakëndshme mund të shkaktohen si nga arsye relativisht të padëmshme ashtu edhe nga ndryshime patologjike në shtyllën kurrizore. Prandaj, nuk duhet t'i trajtoni ato me përbuzje.

problemet e disqeve ndërvertebrale

Shkaqet e dhimbjes së shpinës

Shtylla kurrizore përbëhet nga një kompleks i tërë elementësh strukturorë: kockat, nyjet, disqet ndërvertebrale, ligamentet, nervat. Ndryshimet në secilën prej tyre mund të shoqërohen me ndjesi të dhimbshme dhe të një natyre të ndryshme. Përveç kësaj, shtylla kurrizore është e rrethuar nga muskujt paravertebral, dhimbje në të cilën pacientët shpesh ngatërrojnë me dhimbje në shtyllën kurrizore. Kështu, shkaqet e dhimbjes mund të jenë të shumta. Kjo mund të jetë punë e tepërt, një ristrukturim natyral i trupit gjatë shtatzënisë, etj. Por nëse dhimbja shfaqet rregullisht, ia vlen të kontaktoni një vertebrolog ose neurolog, pasi shpesh fakti që shtylla kurrizore dhemb sistematikisht në rajonin e mesit tregon zhvillimin e disa sëmundjeve. .

një disk i dëmtuar çon në dhimbje shpine

Më shpesh, në situata të tilla, pacientët diagnostikohen me:

 • patologjia e disqeve ndërvertebrale (ulje e lartësisë së diskut, zgjatje, hernie ndërvertebrale, discit);
 • patologjitë e kyçeve të aspektit (spondiloartroza, kista të kyçeve);
 • sëmundjet inflamatore (spondiliti ankiloz ose spondiliti ankilozant, artriti reaktiv, artriti psoriatik)
 • fraktura kompresive e rruazave në sfondin e osteoporozës;
 • demtimet neoplazike te shtylles kurrizore.

Patologjitë e disqeve ndërvertebrale

Ndryshimet degjenerative në disqet ndërvertebrale ose osteokondroza janë shumë të zakonshme, veçanërisht në mesin e të rinjve dhe të moshës së mesme. Kjo është kryesisht për shkak të nevojës për të qëndruar ulur për një kohë të gjatë ose për t'u angazhuar në punë të rënda fizike. Në pleqëri, disku thahet dhe rruazat rriten së bashku.

Tashmë në fazat fillestare të fillimit të ndryshimeve degjenerative në disqet ndërvertebrale, të cilat janë kërce të një konfigurimi të veçantë që ndajnë trupat vertebral, mund të shfaqen dhimbje në shpinë. Kjo është për shkak të acarimit të receptorëve të dhimbjes të shtresave të jashtme të diskut, si dhe të ligamentit gjatësor të pasmë të shtyllës kurrizore. Shpesh, osteokondroza provokon një proces inflamator aseptik, i cili çon në një spazëm refleks të muskujve segmental. Si rezultat, dhimbja në shtyllën kurrizore rritet, dhe ka edhe kufizime në lëvizshmëri.

Osteokondroza ka tendencë të përparojë vazhdimisht, veçanërisht në mungesë të trajtimit të duhur dhe korrigjimit të stilit të jetesës. Më pas, çon në formimin e zgjatjeve, e më vonë në hernie ndërvertebrale, të cilat provokojnë përkeqësimin e simptomave ekzistuese dhe shfaqjen e të rejave.

Më së shpeshti preket regjioni i mesit, për faktin se mban ngarkesat më të larta në aktivitetet e përditshme.

lëndimet vertebrale

Zvarritjet janë zgjatime të diskut duke ruajtur integritetin e shtresës së jashtme të tij, të quajtur annulus fibrosus. Duke ruajtur ndikimin e faktorëve provokues me kalimin e kohës, fijet e anulus fibrosus nuk përballojnë ngarkesën dhe presionin e përmbajtjes së brendshme të diskut (nucleus pulposus) dhe këputen. Si rezultat, bërthama shkon përtej pozicionit fiziologjik të diskut ndërvertebral. Në të njëjtën kohë, shtylla kurrizore në rajonin e mesit dhemb gjithmonë ose dhimbja rrezaton në këmbë dhe shqetësimi rritet me lëvizjet e papritura, përkuljen, ngritjen e sendeve të rënda, tendosjen, kollën, teshtitjen, të qeshurën, si dhe me uljen e zgjatur. një pozicion, në këmbë, në këmbë.

Shpesh, pacientët me zgjatime dhe hernie tashmë të formuara marrin në mënyrë të pandërgjegjshme një qëndrim të detyruar, duke u përkulur pak drejt anës së shëndetshme. Në këtë rast, dhimbja në shtyllën kurrizore në rajonin e mesit mund të arrijë intensitet të lartë, duke e privuar një person nga aftësia e punës. Në raste të tilla, ai detyrohet t'i përmbahet pushimit në shtrat dhe për të lehtësuar dhimbjen, ai shtrëngon këmbën e përkulur dhe të sjellë në stomak.

Më shpesh, zgjatjet dhe herniet formohen në drejtim të kanalit kurrizor, në të cilin kalojnë palca kurrizore (cauda equina) dhe rrënjët nervore që degëzohen prej tij. Këto të fundit kalojnë nëpër vrimat natyrale në trupat vertebralë dhe më tej degëzohen në pleksus lumbal, i cili është përgjegjës për inervimin e ekstremiteteve të poshtme dhe organeve të ndryshme (përfshirë organet gjenitale).

hernie diskale

Prandaj, shpesh me osteokondrozë afatgjatë, formimi i hernieve në rajonin e mesit, dhimbja në shtyllën kurrizore gradualisht jo vetëm që intensifikohet, por edhe plotësohet nga çrregullime të tjera. Nëse një disk i deformuar ose indet e buta të fryra si pasojë e procesit inflamator shtrydhin rrënjën kurrizore që kalon pranë tyre, ndodhin çrregullime neurologjike. Prandaj, dhimbja në shtyllën kurrizore në rajonin e mesit mund të plotësohet duke rrezatuar në mollaqe, ijë, përpara, brenda, jashtë kofshës, në pjesën e poshtme të këmbës dhe këmbës. Varet se çfarë lloj rrënja nervore do të dëmtohet, domethënë në nivelin e të cilit segmenti i lëvizjes së shtyllës kurrizore do të vërehen ndryshime patologjike. Gjithashtu, në zonat përkatëse të ekstremiteteve të poshtme mund të vërehen çrregullime të ndjeshmërisë në formën e ndjenjës së zvarritjes, mpirjes, ndryshimeve të ndjeshmërisë ndaj temperaturës, dhimbjes, stimujve të prekshëm dhe lëvizshmërisë së kufizuar.

Ndryshimet në lartësinë dhe funksionalitetin e disqeve që lindin në osteokondrozën dhe ndërlikimet e saj çojnë në dëmtim të aparatit artikular të shtyllës kurrizore, si dhe degjenerim të vetë trupave vertebralë. Pasoja e kësaj është zhvillimi i spondilozës, pra kalcifikimi i ligamentit gjatësor anterior dhe formimi i rritjeve kockore-kërcore në sipërfaqen e trupave vertebralë (osteofitet). Ata jo vetëm që mund të dëmtojnë indin përreth dhe të shtrydhin rrënjët kurrizore, duke shkaktuar dhimbje të forta në shtyllën kurrizore, por edhe të rriten së bashku. Si rezultat, trupat vertebralë ngjitur kombinohen në një tërësi të vetme, gjë që kufizon ndjeshëm lëvizshmërinë në pjesën e poshtme të shpinës.

Osteokondroza mund të shoqërohet me ndryshime reaktive në trupat vertebral, në veçanti, spondilitit aseptik reaktiv, duke çuar në osteosklerozë. Kjo shoqërohet me ngjeshje të indit kockor dhe rrit në mënyrë dramatike gjasat për fraktura vertebrale.

shpinë të shëndetshme dhe të sëmurë

Sëmundjet e kyçeve të faqes

Patologjitë e nyjeve të aspektit ose të nyjeve të pjesës së mesit, veçanërisht artroza e tyre, mund të shkaktojnë gjithashtu dhimbje në shpinë në rajonin e mesit, duke përfshirë dhimbje të forta. Edhe pse më shpesh dhimbja është e dhembshme dhe e lokalizuar thellë brenda. Pamja e tyre është për shkak të faktit se kapsula e tyre sinoviale është shumë e inervuar. Në situata të tilla, dhimbja zakonisht përqendrohet drejtpërdrejt në zonën e prekur dhe tenton të rritet me përkuljen, zgjatjen, kthimin e trupit, qëndrimin e zgjatur në këmbë. Ecja dhe ulja ndihmojnë në uljen e ashpërsisë së tyre. Por në disa raste, dhimbje mund të jepet edhe në zonën e ijeve, koksiksit, si dhe në pjesën e pasme dhe të jashtme të kofshëve.

diagnoza e dhimbjes së shpinës në rajonin e mesit

Sëmundjet inflamatore të shtyllës kurrizore

Sëmundjet inflamatore të shtyllës kurrizore janë më pak të zakonshme sesa patologjitë e disqeve ndërvertebrale dhe nyjeve të nyjeve. Megjithatë, ato dëmtojnë edhe shtyllën kurrizore. Kjo perfshin:

 • spondilit ankiloz ose spondilit ankiloz;
 • artriti reaktiv;
 • artriti psoriatik etj.
lakimi i shtyllës kurrizore çon në dhimbje shpine

Simptomat e këtyre sëmundjeve zakonisht shfaqen para moshës 40 vjeçare dhe më shpesh në moshën 20 vjeçare. Kjo i dallon ato nga patologjitë degjenerative-distrofike të disqeve dhe nyjeve të shtyllës kurrizore, të cilat shpesh zhvillohen pas 40 vjetësh. Në këtë rast, dhimbja karakterizohet nga një rritje graduale e intensitetit. Për më tepër, ashpërsia e tyre zvogëlohet pas ushtrimit fizik, por nuk zvogëlohet në pushim. Prandaj, në sëmundjet inflamatore, shtylla kurrizore në rajonin e mesit shpesh dhemb gjatë natës dhe veçanërisht fort në mëngjes, menjëherë pas gjumit.

Situata më e vështirë vërehet me spondilitin ankiloz, dhe është ajo që më shpesh se sëmundjet e tjera inflamatore prek rajonin e mesit. Ky term nënkupton inflamacion të nyjeve ndërvertebrale me imobilizimin e tyre të mëvonshëm për shkak të formimit të një shkrirjeje të dendur kockore, kërcore ose fibroze midis strukturave të kockave artikuluese.

Fillimisht karakterizohet nga dhimbje të lehta të shpinës, por me kalimin e kohës ato përhapen gradualisht më lart, duke mbuluar shpinën kraharore dhe më pas cervikale. Kjo shoqërohet me zhvillimin e kufizimit të lëvizshmërisë së shtyllës kurrizore në të gjitha rrafshet, pasi shtylla kurrizore, si rezultat i ndryshimeve që ndodhin, duket se është zhytur në një rast specifik. Gjithashtu u vërejt:

 • shtrirja e lordozës lumbare (lakimi natyral i shtyllës kurrizore në rajonin e mesit);
 • përkeqësimi i kifozës torakale, që provokon përkulje;
 • tensioni refleks i muskujve të shpinës;
 • përkeqësimi progresiv i kufizimit të lëvizshmërisë për shkak të përfshirjes së nyjeve të faqes në procesin patologjik dhe osifikimit të disqeve ndërvertebrale;
 • ngurtësi në mëngjes për një orë ose më shumë.

Në 10-50% të pacientëve vërehet inflamacion i irisit (iriti), i kornesë (keratiti), i mukozës (konjuktiviti), irisit dhe i trupit ciliar të zverkut të syrit (iridociklit).

Përparimi i spondilitit ankilozues çon në faktin se një numër në rritje i nyjeve në procesin patologjik. Si rezultat, pacientët detyrohen të marrin të ashtuquajturën pozë lutëse. Do të thotë kifozë e theksuar e shtyllës kurrizore torakale, anim i pjesës së sipërme të trupit poshtë, përkulje të gjunjëve me një kufizim të mprehtë të diapazonit të lëvizjes në gjoks, gjë që ndikon në thellësinë e frymëmarrjes.

Shkalla e përparimit të sëmundjes varet nga përshtatshmëria dhe plotësia e trajtimit.

Thyerje kompresive e vertebrës

Fraktura e shtypjes është rrafshimi i trupit vertebral, si rezultat i të cilit ai bëhet në formë pyke. Kjo çon në prishje të anatomisë së shtyllës kurrizore, mund të provokojë trauma në palcën kurrizore dhe rrënjët e saj, si dhe të bëhet një faktor nxitës për përparimin e shpejtë të ndryshimeve degjenerative-distrofike.

Rruazat e mesit 1 dhe 2 janë më të ndjeshme ndaj lëndimeve, pasi ato marrin ngarkesën më të madhe boshtore.

një shtyllë kurrizore e varur çon në dhimbje shpine

Frakturat e shtypjes së shtyllës kurrizore shpesh ndodhin tek të moshuarit për shkak të zhvillimit të osteoporozës, d. m. th. , uljes së densitetit të kockave. Në raste të tilla, për t'u lënduar, mund të mjaftojë jo vetëm një rënie e lehtë, por edhe ngritja e peshave, një lëvizje e pasuksesshme.

Patologjia karakterizohet nga prania e dhimbjes në shtyllën kurrizore, e cila kufizon lëvizjen, rritet me uljen, lëvizjen dhe përpjekjet për të ngritur një këmbë të drejtë lart. Zakonisht zgjat 1-2 javë dhe më pas zvogëlohet gradualisht gjatë 2-3 muajve. Në disa raste, ka rrezatim të dhimbjes në kreshtat e kockave iliake dhe ijeve. Një rënie në lartësinë e një vertebre të thyer provokon një rritje të lordozës lumbare, e cila gjithashtu kontribuon në shfaqjen e ndjesive të dhimbshme.

Nëse një frakturë nuk diagnostikohet në kohën e duhur, një rënie në lartësinë e rruazave çon në ndryshime në sjellje, një ulje të rritjes. Kjo provokon tension refleks dhe shkurtim të muskujve të shtyllës kurrizore, gjë që shkakton dhimbje kronike të shpinës dhe kërkon pushim të gjatë.

Demtimet neoplazike kurrizore

Lezionet neoplazike të shtyllës kurrizore nënkuptojnë formimin e tumoreve beninje dhe malinje në të, si dhe metastaza, burimi i të cilave janë neoplazitë e organeve të tjera. Kjo është shumë më pak e zakonshme sesa patologjitë e disqeve ndërvertebrale, nyjeve të nyjeve, spondilitit ankilozant dhe madje edhe frakturave kompresive, domethënë vetëm në 1-2% të pacientëve me dhimbje shpine. Por lezione të tilla kërkojnë diagnozën dhe trajtimin sa më të hershëm të mundshëm.

ënjtja në shtyllën kurrizore çon në dhimbje shpine

Tiparet karakteristike të lezioneve neoplazike të shtyllës kurrizore, përveç dhimbjes në të, janë:

 • një rritje në temperaturën e trupit, duke përfshirë deri në vlerat subfebrile;
 • humbje peshe e paarsyeshme;
 • pamundësia për të gjetur një pozicion të rehatshëm të trupit;
 • prania e dhimbjes gjatë natës;
 • dhimbje të forta në shtyllën kurrizore;
 • pamundësia për të lehtësuar dhimbjen me analgjezikët konvencionale.

Edhe nëse keni 1 ose 2 nga këto simptoma, duhet të bëni një takim me mjekun tuaj menjëherë.

Në mënyrë të ngjashme, mund të shfaqen sa vijon:

 • Kondroma është një tumor malinj i diagnostikuar në 20% të pacientëve me lezione kanceroze të shtyllës kurrizore. Më shpesh ajo formohet në sakrum dhe mund të ndodhë te njerëzit e çdo moshe dhe gjinie.
 • Sarkoma e Young - shfaqet në 8% të pacientëve me lezione neoplazike të shtyllës kurrizore. Më e zakonshme tek të rinjtë.
 • Kondrosarkoma është një neoplazi malinje, e cila përbën 7-12% të rasteve. Më shpesh gjendet tek meshkujt e moshës së mesme.
 • Kista e kockave aneurizmale është një neoplazi beninje.
 • Hemangioma është një tumor beninj vaskular që është i pranishëm në 11% të njerëzve. Mund të mos zbulohet gjatë gjithë jetës së një personi. Por rrit rrezikun e frakturave vertebrale.
 • Metastazat e tumoreve të tjera janë neoplazi malinje dytësore. Më shpesh, kanceri i gjirit, prostatës, mushkërive dhe më rrallë i veshkave, gjëndrës tiroide dhe lëkurës jep metastaza në shtyllën kurrizore.

Diagnostifikimi

Nëse shtylla kurrizore në rajonin e mesit dhemb, ia vlen të bëni një takim me një neurolog ose vertebrolog. Në takim, mjeku fillimisht mbledh një anamnezë, duke bërë pyetje në lidhje me natyrën e dhimbjes, rrethanat e shfaqjes së saj, kohëzgjatjen e vazhdimit të saj, praninë e simptomave të tjera, mënyrën e jetesës, etj.

Pastaj specialisti kryen një ekzaminim. Në kuadrin e tij, ai jo vetëm palpon shtyllën kurrizore, përcakton lokalizimin e dhimbjes, vlerëson ecjen dhe qëndrimin që pacienti merr në mënyrë të pandërgjegjshme, por kryen edhe teste funksionale. Me ndihmën e tyre, ju mund të zbuloni shenja të spondilitit ankilozant, deficitit neurologjik, të vlerësoni shkallën e lëvizshmërisë së shtyllës kurrizore dhe të merrni të dhëna të tjera diagnostikuese.

Bazuar në këtë, mjeku tashmë mund të supozojë shkaqet e mundshme të sindromës së dhimbjes. Për t'i sqaruar ato, si dhe për të përcaktuar me saktësi shkallën e dëmtimit, përshkruhen gjithashtu metoda diagnostikuese instrumentale dhe nganjëherë laboratorike. Më shpesh ata përdorin ndihmë:

 • radiografi në projeksion frontal dhe lateral, ndonjëherë me teste radiologjike funksionale;
 • CT - lejon vizualizim më të mirë të strukturave kockore, prandaj, përdoret më shpesh për diagnostikimin e spondilozës, frakturave, tumoreve të kockave, etj. ;
 • MRI - bën të mundur vlerësimin sa më skrupuloz të gjendjes së strukturave kërcore dhe indeve të buta, prandaj shpesh përdoret për të diagnostikuar osteokondrozën, zgjatimet, herniet ndërvertebrale, lezionet e palcës kurrizore, etj. ;
 • elektromiografi - indikohet për çrregullime neurologjike me origjinë të panjohur, si dhe për vlerësimin e shkallës së dëmtimit nervor;
 • shintigrafia e kockave me radioizotop - përdoret për të diagnostikuar tumoret malinje dhe metastazat;
 • Densitometria me rreze X është metoda më e mirë për diagnostikimin e osteoporozës;
 • mielografi - përdoret për të zbuluar shenjat e ngjeshjes së palcës kurrizore dhe nervave të kauda equina.
MRI diagnostikimi i dhimbjes së shpinës

Mjekimi

Për çdo pacient, trajtimi zgjidhet në mënyrë rigoroze në baza individuale dhe jo vetëm në bazë të diagnozës, por edhe të natyrës së patologjive shoqëruese ekzistuese. Megjithatë, është shkaku i dhimbjes së shpinës që përcakton taktikat e terapisë. Mund të jetë konservatore ose të përfshijë ndërhyrje kirurgjikale.

Por hapi i parë është gjithmonë të drejtoni përpjekjet për të lehtësuar dhimbjen, veçanërisht nëse është e fortë. Për këtë, pacientëve u përshkruhen NSAID, antispazmatikë, qetësues dhimbjesh. Dhe në raste të rënda kryhen bllokime të shtyllës kurrizore - injeksione anestetike dhe kortikosteroide në pika të veçanta të shtyllës kurrizore.

Pushimi në shtrat nuk u tregohet të gjithë pacientëve. Dhe me patologjitë e disqeve ndërvertebrale, mund të jetë plotësisht kundërindikuar, pasi një ulje e aktivitetit fizik kontribuon në shndërrimin e dhimbjes akute në shpinë në atë kronike.

Trajtimi ekskluzivisht konservativ ose jo-kirurgjikal përshkruhet për:

 • osteokondroza;
 • spondilit ankiloz;
 • artroza e nyjeve të fytyrës;
 • fraktura me kompresim të lehtë.

Zakonisht është kompleks dhe përbëhet nga:

 • terapi medikamentoze, e cila mund të përfshijë NSAID, kondroprotektorë, relaksues të muskujve, imunosupresues, kortikosteroide,
 • fizioterapi (UHF, magnetoterapi, terapi lazer, terapi tërheqëse, etj. );
 • Terapia e ushtrimeve;
 • terapi manuale.
pilula për dhimbjen e shpinës

Nëse shkaku i dhimbjes së shpinës janë herniet ndërvertebrale, zgjatjet, spondiloza, frakturat e rënda vertebrale, tumoret, shpesh indikohet kirurgjia. Është gjithashtu e nevojshme për:

 • joefektiviteti i terapisë konservative për ndryshimet degjenerative-distrofike;
 • një rritje e deficitit neurologjik;
 • paqëndrueshmëria e segmentit të lëvizjes kurrizore;
 • zhvillimi i komplikimeve, në veçanti stenoza e kanalit kurrizor.

Shumica e operacioneve moderne të shtyllës kurrizore janë minimalisht invazive. Falë kësaj, rreziqet intraoperative dhe postoperative zvogëlohen ndjeshëm, periudha e rehabilitimit shkurtohet dhe lehtësohet, dhe efektiviteti nuk është inferior ndaj operacioneve të hapura më traumatike. Në varësi të sëmundjes së zbuluar, mund të rekomandohet:

 • Diskektomia është një operacion i indikuar kryesisht për herniet dhe protrusionet, veçanërisht ato që provokojnë sindromën cauda equina. Mund të kryhet duke përdorur instrumente mikrokirurgjikale përmes një prerjeje të rendit 3 cm (mikrodiskektomia) dhe duke përdorur pajisje endoskopike të furnizuara në shtyllën kurrizore përmes punksioneve me diametër rreth 1 cm (disektomia endoskopike). Kur disku ndërvertebral hiqet plotësisht, zakonisht zëvendësohet me implante.
 • Vertebroplastika dhe kifoplastika - indikohet për fraktura kompresive të rruazave, hemangioma dhe disa sëmundje të tjera. Thelbi i operacionit është injektimi i çimentos kockore që forcohet me shpejtësi përmes një kanule të hollë në trupin vertebral, i cili e forcon atë. Me kifoplastikë, është gjithashtu e mundur të rivendosni dimensionet normale të trupit vertebral, gjë që është e rëndësishme në rast të një rënie serioze të lartësisë së tyre si rezultat i një frakture.
 • Operacionet fiksuese përdoren për të stabilizuar shtyllën kurrizore. Për këtë përdoren struktura metalike të një natyre të ndryshme, të cilat zakonisht qëndrojnë në trupin e pacientit deri në fund të jetës.

Kështu, shtylla kurrizore në rajonin e mesit mund të dhemb për një sërë arsyesh. Prandaj, me vazhdimin e zgjatur të ndjesive të dhimbshme, shfaqjen e tyre të rregullt, rritjen e dhimbjes me kalimin e kohës dhe akoma më shumë shtimin e simptomave të tjera, është e domosdoshme të kontaktoni një vertebrolog ose neurolog. Diagnoza e hershme do të bëjë të mundur zbulimin e ndryshimeve patologjike në fazat kur është më e lehtë për t'u përballuar me to dhe nëse sëmundja nuk shërohet plotësisht, atëherë të paktën ndaloni përparimin e saj dhe ruani një standard të lartë jetese.