Pse dhemb pjesa e poshtme e shpinës: arsyet

Shfaqja e papritur, akute, e dhembshme ose e shurdhër, që rrezaton në këmbë, dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës, shkaku i së cilës nuk mund të përcaktohet gjithmonë menjëherë, mund të tregojë zhvillimin e sëmundjeve të ndryshme. Vetëm një mjek me përvojë do të jetë në gjendje të kuptojë se çfarë e shkaktoi saktësisht sindromën e dhimbjes, duke studiuar pamjen klinike, ankesat e pacientit, si dhe rezultatet e studimeve dhe analizave me ultratinguj, rreze X ose MRI. Por shpesh, edhe para se të shkojë te mjeku, një person dëshiron të dijë paraprakisht se me çfarë lidhet gjendja e tij.

mjeku përshkruan trajtimin për dhimbjen e shpinës

Shkaqet kryesore të dhimbjes së mesit

Para së gjithash, të gjitha shkaqet e dhimbjes së shpinës mund të ndahen në dy lloje kryesore:

 • Primar (dhimbja shoqërohet pikërisht me patologjinë e shtyllës kurrizore, të disqeve ndërvertebrale, të indeve muskulore apo kyçeve).
 • Dytësore (dhimbja shfaqet me patologjitë e organeve të brendshme dhe jepet në pjesën e poshtme të shpinës, si dhe për shkak të sëmundjeve infektive në trup, zhvillimit të tumoreve).

Shkaqet kryesore të dhimbjes së shpinës

Sot, bipedalizmi quhet shkaku i të gjitha sëmundjeve të shtyllës kurrizore. Ngarkesa në shtyllën kurrizore rritet fuqishëm me një pozicion të drejtë të trupit, veçanërisht në pjesën e poshtme - lumbare, e cila konsumohet më shpejt.

Shkaqet kryesore kryesore të dhimbjes së shpinës janë si më poshtë:

 1. Osteokondroza e shtyllës kurrizore lumbare. Ndryshimet degjenerative në shtyllën kurrizore shkaktojnë dhimbje akute, inflamacion, ënjtje në zonën e prekur, vështirësi në lëvizje. Ndryshimet karakteristike në indin kërcor të disqeve vertebrale dhe vetë trupat vertebralë shpesh shkaktojnë shtrëngim të nervit, i cili manifestohet me dhimbje akute.
 2. Spondiloartroza. Kjo patologji prek indin artikular në rajonin e shtyllës kurrizore. Përveç dhimbjes në nyje, një person me spondiloartrozë mund të përjetojë ngurtësi të rëndë të lëvizjeve kur është e pamundur të drejtohet ose të kthehet.

Dhimbja e mesit të shkaktuar nga osteokondroza ose spondiloartroza kërkon kujdes urgjent, të menjëhershëm mjekësor dhe, natyrisht, trajtim të menjëhershëm.

Dhimbje dytësore të mesit

Një numër i madh i sëmundjeve që nuk shoqërohen me procese patologjike në shtyllën kurrizore mund të provokojnë dhimbje të pakëndshme në shpinë.

Ka shkaqe dytësore të dhimbjes së shpinës si:

 • lakimi i shtyllës kurrizore (skolioza, lordoza, etj. );
 • infeksione me origjinë të ndryshme që prekin disqet ndërvertebrale (tuberkulozi, etj. );
 • infeksionet e sistemit urinar dhe pasojat e gripit;
 • proceset inflamatore në zonën gjenitale;
 • sëmundjet gastrointestinale (apendicit, pankreatit, kolecistit, dhimbje barku të zorrëve);
 • sëmundje të veshkave;
 • sëmundjet onkologjike të lokalizuara në rajonin peri-lumbal;
 • peshë e tepërt;
 • osteoporoza, reumatizma akute, artriti kronik;
 • qëndrimi i gjatë në këmbë ose ulur;
 • spazma e muskujve;
 • tensioni nervor, stresi.

Sëmundjet e organeve të brendshme kanë simptomat e tyre të gjalla, të pasqyruara vetëm në pjesën e poshtme të shpinës.

Dhimbja e mesit shkakton tek femrat dhe meshkujt

Struktura e trupit të femrës predispozon shfaqjen e rëndesës dhe dhimbjes në rajonin e mesit. Kjo është për shkak të sfondit hormonal: cikli menstrual, menopauza dhe shtatzënia ndikojnë në rajonin e mesit, pasi organet riprodhuese janë të vendosura në afërsi. Sëmundjet gjinekologjike (inflamacioni i shtojcave dhe mitrës) shkaktojnë dhimbje rrezatuese të shpinës tek gratë.

Në mënyrë të ngjashme, tek meshkujt, prostatiti dhe inflamacioni i epididymis shkaktojnë dhimbje. Ndodh që burrat të kenë periodikisht dhimbje shpine gjatë punës së vazhdueshme në të ftohtë në një rrymë, ose nëse puna shoqërohet me ngritjen e peshave. Shkaqe të tilla të dhimbjes së shpinës kërkojnë masa parandaluese: duhet të ngrohni shpinën dhe të vishni një korse të veçantë.

Kapëse muskulore

Më vete, do të doja të ndalem në një moment të tillë si spazmat e muskujve, të cilat shpesh janë shkaku i dhimbjes së shpinës. Mungesa e vazhdueshme e aktivitetit fizik çon në faktin se muskujt e shpinës janë të dobët dhe nuk mund të përballojnë ngarkesa të zgjatura ose të shtuara. Prandaj, puna në këmbë ose në një pozicion ulur pa lëvizje shkakton mbingarkesë të muskujve të shpinës dhe dhimbje.

Stresi ka të njëjtin efekt kur tensioni i muskujve lind si rezultat i emocioneve të frikës ose zemërimit. Kjo pasohet nga spazma dhe dhimbje, nëse nuk eliminohen në kohë.

Simptomat shoqëruese

Dhimbja e mesit, shkaqet e së cilës qëndrojnë në dëmtimin e shtyllës kurrizore, më së shpeshti shoqërohet nga simptomat e mëposhtme:

 • siklet mund të mbulojë jo vetëm shpinën, por edhe të lëvizë në mollaqe dhe gjymtyrët e poshtme;
 • lëvizja mund të jetë shumë e vështirë ose plotësisht e pamundur;
 • zona e prekur zakonisht është e përflakur dhe e fryrë.

Për secilën nga këto simptoma, duhet të kërkoni ndihmë mjekësore nga një neurolog. Nëse ka simptoma të tjera shoqëruese, atëherë është më mirë të kontaktoni një terapist i cili do të përcaktojë shkaqet e dhimbjes së shpinës dhe më pas t'ju referojë te një specialist i specializuar ose të përshkruajë trajtim.