Osteokondroza e shtyllës kurrizore torakale

Osteokondroza është një sëmundje degjenerative-distrofike e sistemit muskuloskeletor që shfaqet te pacientët e moshave të ndryshme.

dhimbje gjoksi me osteokondrozë

Mjekësia moderne përcakton disa vende të lokalizimit të sëmundjes, në lidhje me të cilat u shfaq një koncept i tillë si osteokondroza e rajonit të kraharorit.

Çfarë është osteokondroza torakale?

Osteokondroza e shtyllës kurrizore torakale është një proces rigjenerues (shkatërrues), lokalizimi i të cilit është intervali nga 8 deri në 19 rruaza, që formon shpinë kraharore të një personi.

Ndryshe nga llojet e tjera të sëmundjes, simptomat e osteokondrozës torakale mund të shfaqen si tek të rinjtë ashtu edhe tek të moshuarit.

Një tipar i sëmundjes është kompleksiteti i diagnozës së hershme të saj, i cili shoqërohet me lëvizshmëri të ulët të shtyllës kurrizore dhe vështirësi në identifikimin e simptomave kryesore. Për këtë arsye, kur zbulohen shenjat e para të osteokondrozës së gjoksit, është e rëndësishme që të konsultoheni me një specialist në kohën e duhur për të parandaluar proceset e pakthyeshme.

Shkaqet

Shkaku kryesor i osteokondrozës së shpinës së kraharorit është rrjedha e proceseve distrofike (shkelja e metabolizmit qelizor), transformimi i indeve dhe provokimi i komplikimeve të veprimeve metabolike, të cilat shkaktohen nga një dietë e ekuilibruar mjaftueshëm dhe ngarkesa e pahijshme në disqet ndërvertebrale.

Përveç kësaj, lista e faktorëve që rrisin rrezikun e zhvillimit të osteokondrozës së gjirit përfshin:

 • prania e hernieve ndërvertebrale;
 • shkelje e furnizimit me gjak në palcën kurrizore;
 • shkelje e ekuilibrit mineral në trup;
 • stresi i shtuar i rregullt në shtyllën kurrizore;
 • stili i jetesës kryesisht i ulur;
 • pasojat e traumës së pësuar;
 • duke u marrë me sporte aktive.

Simptomat kryesore të osteokondrozës së rajonit të kraharorit

Dhimbja e gjoksit me osteokondrozë është simptoma kryesore e pamjes klinike. Sidoqoftë, duke marrë parasysh simptomat e përgjithshme të osteokondrozës së rajonit të kraharorit, mund të dallohen gjithashtu:

 • gulçim, shtrëngim në gjoks;
 • vështirësia e kryerjes së prirjeve;
 • shfaqja periodike e ndjenjës së ngrirjes së ekstremiteteve për shkak të dështimit të qarkullimit të gjakut;
 • thonjtë dhe flokët e brishtë;
 • nauze, procese të dëmtuara të tretjes;
 • dhimbje që mund të ngatërrohet lehtësisht me atë që shoqëron sëmundjet kardiovaskulare;
 • dhimbje të gjëndrave të qumështit tek gratë;
 • parehati dhe vështirësi në gëlltitje, kollë.

Shfaqja e disa simptomave të osteokondrozës së shpinës torakale kërkon konsultim të menjëhershëm dhe ekzaminim të plotë nga një specialist në mënyrë që të formulohet një diagnozë e saktë dhe të përcaktohet një plan trajtimi për osteokondrozën e shpinës torakale.

Fazat e zhvillimit të sëmundjes

Specialistët dallojnë tre faza kryesore në zhvillimin e osteokondrozës torakale:

Faza 1 - fillimi i zhvillimit të sëmundjes. Karakterizohet nga mungesa e manifestimeve klinike.

Shenjat e osteokondrozës torakale të fazës së parë:

 • mezi i perceptueshëm, lumbago i lehtë i dhimbshëm, i shoqëruar nga një dhimbje tërheqëse në gjoks. Ndjesitë e pakëndshme intensifikohen pas punës së rëndë ose ngritjes së peshave;
 • spazma e muskujve, toni i vazhdueshëm i kornizës së muskujve pa ndonjë arsye të dukshme;
 • parehati në rajonin e zemrës.

Shikimi i mjekut në fazën fillestare të sëmundjes garanton një shërim të plotë të sëmundjes.

Faza 2 - përparimi i sëmundjes çon në formimin e mikroçarjeve në disqet ndërvertebrale, gjë që bëhet shkak për kufizimin e lëvizshmërisë dhe shfaqjen e dhimbjeve të forta.

Manifestimet klinike përfshijnë:

 • deformim i dukshëm vizual i shtyllës kurrizore;
 • ulje e presionit;
 • shoqërues i një përpjekjeje për të vendosur dorën pas kokës me dhimbje të dukshme në sternum;
 • ndjenja kronike e lodhjes;
 • siklet në rajonin e zemrës dhe shtyllën kurrizore të rajonit të kraharorit.

Nëse një sëmundje zbulohet në këtë fazë, procesi i restaurimit të shëndetit mund të kërkojë një periudhë mjaft të gjatë kohore.

Faza 3 - një proces i rrjedhshëm që ka një efekt negativ në të gjithë trupin në tërësi.

Ka manifestime të tilla të rrezikshme si:

 • kufizimi i lëvizshmërisë së shtyllës kurrizore;
 • ndjesi të mprehta dhimbjeje;
 • shfaqja e hernieve ndërvertebrale;
 • shtrëngimi i enëve të gjakut dhe rrënjëve nervore;
 • sëmundjet e traktit biliar.

Refuzimi për të trajtuar osteokondrozën e gjirit në këtë fazë mund të çojë në paaftësi.

Si të trajtoni osteokondrozën e gjoksit?

Para se të përcaktoni se si të trajtoni osteokondrozën e rajonit të kraharorit, është e rëndësishme të vizitoni një specialist. Diagnoza e sëmundjes duhet të bëhet vetëm nga një specialist. Trajtimi i osteokondrozës së shpinës torakale përcaktohet nga një neuropatolog, pas një ekzaminimi me cilësi të lartë.

Rregulli kryesor i fillimit të trajtimit për osteokondrozën e gjoksit është heqja e dhimbjes. Sot, ekzistojnë disa opsione optimale të trajtimit. Le të shqyrtojmë secilën prej tyre në më shumë detaje.

Fizioterapi

Trajtimi fizioterapik i osteokondrozës së gjoksit përdoret në praktikën mjekësore mjaft shpesh, si në fazën e përkeqësimit ashtu edhe pas tij, për të arritur faljen afatgjatë të sëmundjes.

Me osteokondrozën e shtyllës kurrizore të kraharorit, përdoren metoda të fizioterapisë, siç janë:

 • elektroforeza e drogës - efekti i kombinuar i rrymës direkte dhe ilaçeve;
 • Terapia UHF - ekspozimi ndaj fushave elektromagnetike me frekuencë të lartë;
 • magnetoterapia është një mjekësi alternative që përfshin përdorimin e një fushe magnetike konstante ose alternative;
 • fonoforeza e barnave - futja e barnave nën ndikimin e ultrazërit;
 • terapi detensor - relaksim i kornizës muskulore të shtyllës kurrizore duke përdorur një dyshek / dyshek të specializuar.

Është e rëndësishme të theksohet se kur përshkruhen metoda fizioterapeutike për trajtimin e një sëmundjeje degjenerative, merret parasysh faza e zhvillimit të saj. Përdorimi i papërshtatshëm i trajtimit fizioterapeutik mund të përkeqësojë situatën dhe të përjashtojë mundësinë e faljes së zgjatur.

Masazh për osteokondrozën e rajonit të kraharorit

Masazhi është një nga metodat më efektive të trajtimit jo medikamentoz të osteokondrozës së gjoksit.

Sigurimi i një efekti masazhi refleks siguron një efekt pozitiv në zonën e prekur të shtyllës kurrizore, gjë që provokon një dinamikë pozitive të trajtimit.

Ndryshe nga pjesët e tjera të shtyllës kurrizore, gjoksi kërkon një qasje të veçantë ndaj masazhit. Fijet muskulore të kësaj zone kanë një prag të veçantë veprimi.

Efekti pozitiv i procedurave të masazhit manifestohet në:

 • uljen e nivelit të dhimbjes;
 • përmirësimi i qarkullimit të gjakut në vendin e lokalizimit të sëmundjes;
 • eliminimi i spazmave të muskujve;
 • rritja e forcës së muskujve të krahëve;
 • rritja e lëvizshmërisë së shtyllës kurrizore dhe fillimi i proceseve rigjeneruese të indit kërcor.

Ndër parimet themelore të masazhit të rajonit të kraharorit, vlen të theksohen:

 • fillimi i seancës duhet të kryhet me goditje të lehta, të cilat do të sigurojnë rrjedhjen e gjakut dhe do të zvogëlojnë dhimbjen;
 • gjatë masazhit, rekomandohet të përdorni lëvizje shtrënguese, fërkime dhe përkëdhelje;
 • çdo lëvizje duhet të përsëritet 4-5 herë;
 • lëvizjet duhet të kryhen përgjatë një trajektoreje të vetme: nga tehet e shpatullave - në qafë, lart;
 • secila anë e rajonit të kraharorit duhet të punohet veçmas.

Terapia e ushtrimeve për osteokondrozën e gjoksit

Terapia e ushtrimeve (kultura fizike terapeutike) ofron një mundësi për mbështetje cilësore për tonin optimal të kornizës së muskujve të shpinës dhe ndihmon në lehtësimin e dhimbjeve të muskujve paravertebral.

Terapia e ushtrimeve për osteokondrozën e rajonit të kraharorit është më efektive në fazat fillestare të zhvillimit të sëmundjes.

Kur bëni gjimnastikë, është e rëndësishme të merren parasysh dhe t'i përmbahen rregullave themelore për kryerjen e ushtrimeve për osteokondrozën e rajonit të kraharorit, duke përfshirë:

 • përsëritje sistematike për disa muaj;
 • kohëzgjatja e mësimit nuk duhet të kalojë gjysmë ore;
 • gjimnastika për osteokondrozën e kraharorit duhet të kryhet pa përdorimin e pajisjeve shtesë;
 • duhet të punoni vetëm me rroba dhe këpucë të rehatshme;
 • duke marrë parasysh kundërindikacionet ekzistuese.

Ndër kundërindikacionet absolute janë:

 • patologjitë akute të zemrës;
 • rritja e temperaturës së trupit (më shumë se 37. 6 ° C);
 • sëmundjet onkologjike;
 • paqëndrueshmëria e gjendjes mendore;
 • sëmundjet dermatologjike;
 • presionin e lartë të gjakut.

Konsultimi me një neurolog, i kombinuar me një qasje të arsyeshme, kompetente ndaj klasave, siguron arritjen e suksesshme të faljes në faza të ndryshme të sëmundjes.

Medikamente

Trajtimi mjekësor i osteokondrozës së shtyllës kurrizore të kraharorit kryhet duke marrë pilula, një kurs injeksionesh, supozitorë ose duke përdorur pomada / xhel.

Trajtimi me barna kryhet për disa muaj. Në mungesë të ndryshimeve pozitive, sëmundja eliminohet me operacion.

Barnat anti-inflamatore jo-steroide (NSAIDs)

Ato përdoren për të reduktuar dhimbjen dhe për të lehtësuar proceset inflamatore që ndodhin në rrënjët nervore.

Vetë-administrimi i PVNS është jashtëzakonisht i rrezikshëm për shëndetin dhe mund të shkaktojë dëm të pariparueshëm. Kërkohet konsultimi i një specialisti.

Glukortikosteroidet

Për shkak të faktit se barnat janë hormonale, marrja e tyre duhet të bihet dakord me mjekun që merr pjesë. Përndryshe, organizmit mund t'i shkaktohet dëm i pariparueshëm.

Diuretikët

Diuretikët që lehtësojnë ënjtjen në prani të rrënjëve nervore të shtrënguara.

Komplekset e vitaminave

Marrja e vitaminave përmirëson proceset metabolike në indin nervor.

Për të rifilluar metabolizmin me cilësi të lartë, pacientëve u përshkruhen vitamina B.

Kondroprotektorë

Medikamente, marrja e të cilave siguron rivendosjen e elasticitetit dhe funksionet e thithjes së goditjeve të disqeve ndërvertebrale.

Intensiteti dhe doza e marrjes së fondeve për osteokondrozën e gjoksit përcaktohet duke marrë parasysh fazën e zhvillimit të sëmundjes.

Antispazmatikë

Ato kontribuojnë në relaksimin e kornizës së muskujve dhe ndihmojnë në heqjen e problemit të spazmave të vazhdueshme, duke nisur proceset e rikuperimit të osteokondrozës së gjoksit.

Të ushqyerit

Trajtimi terapeutik i çdo sëmundjeje përfshin respektimin e bazave të një diete të ekuilibruar.

Dieta për osteokondrozën e shtyllës kurrizore të kraharorit ngadalëson proceset patologjike dhe ndihmon në përshpejtimin e procesit të shërimit.

Korrigjimi i të ushqyerit përfshin një rritje në dietën e përqindjes së produkteve që përmbajnë kondroprotektorë natyralë që nxisin rigjenerimin e indit të kërcit.

Është e rëndësishme të theksohet se ushqimi dietik në proceset degjenerative-distrofike duhet të bazohet në vlerën e plotë të dietës dhe respektimin e regjimit të pirjes.

Pa dështuar, dieta duhet të përfshijë ushqime që përmbajnë kalcium, magnez, fosfor, retinol, vitamina të grupit B, C.

Është gjithashtu e nevojshme të kufizohet niveli i konsumit të çajit dhe kafesë së fortë, si dhe të hiqni dorë nga zakonet e këqija.

Rekomandohet të përjashtohen plotësisht nga dieta e llojeve të ndryshme të produkteve gjysëm të gatshme, produkteve të pjekura të freskëta, si dhe margarinës dhe pijeve të gazuara me përmbajtje të lartë sheqeri.

Profilaksia

Për të parandaluar shfaqjen ose për të parandaluar përkeqësimin e osteokondrozës së shpinës torakale, rekomandohet të kryhen një sërë masash parandaluese në intervale të rregullta, duke përfshirë:

 • refuzimi i zakoneve të këqija;
 • respektimi i parimeve të ushqimit të duhur dhe të ekuilibruar;
 • gjurmimi i pozicionit më të sigurt dhe më të rehatshëm për shtyllën kurrizore gjatë ecjes, vrapimit, uljes;
 • sigurimi i gjumit të rehatshëm në pozicionin e duhur të trupit;
 • organizimi i ushtrimeve, sipas grupeve të rekomanduara të ushtrimeve për shpinë torakale me osteokondrozë.

Komoditeti i jetës së përditshme të një personi përcaktohet kryesisht nga shëndeti i tij.

Kur shfaqen simptomat e para të një sëmundjeje të shtyllës kurrizore, kërkoni këshilla nga një specialist i cili do të ndihmojë në diagnostikimin e sëmundjes dhe zgjedhjen e kursit të duhur të trajtimit për osteokondrozën e shpinës torakale.