Simptomat e osteoartritit të nyjës së shpatullave, metodat e trajtimit dhe ndihma në shtëpi

Osteoartriti i nyjës së shpatullës shoqërohet me ënjtje, dhimbje të forta në shpatull, gamë të kufizuar lëvizjeje. Shkaqet dhe simptomat e sëmundjes, metodat ekzistuese të trajtimit dhe mënyrat për të ndihmuar në shtëpi do të diskutohen më vonë në artikull.

dhimbje në nyjen e shpatullave me artrozë

Çfarë është artriti i shpatullave

Lidhja e shpatullave është mjaft komplekse në strukturë dhe më e lëvizshme nga të gjitha, duke i siguruar trupit të njeriut gamën më të plotë të lëvizjes. Kapsula e përbashkët e shpatullës është në gjendje të shtrihet shumë fort, në mënyrë që një person të ngrejë krahun vertikalisht dhe të bëjë lëvizje rrotulluese me të. Ky aktivitet dobëson ligamentet dhe si pasojë e përkuljes së mprehtë të tendinave, shpesh vërehet një ishemi e lehtë në to.

Është mungesa e ushqimit të indit artikular që mbart kërcënimin kryesor të shkatërrimit të tij dhe i jep shtysë zhvillimit të patologjisë.

Sëmundja, e cila kryesisht shprehet në degjenerimin e indeve të nyjës së shpatullës, quhet artroza e nyjës së shpatullës ose artroza e shpatullës. Biomekanika e shpatullës bazohet në punën e përsosur të të gjithë komponentëve: përçueshmëri normale nervore, furnizim të mirë me gjak, strukturë anatomike të patëmetë. Shkelja e ndonjë prej këtyre kushteve çon pa ndryshim në faktin se indet e brendshme fillojnë të deformohen, duke shkaktuar parehati, kufizim të lëvizjes, dhimbje.

Osteoartriti (ose osteoartriti) është, para së gjithash, një sëmundje jo inflamatore, por e natyrës degjeneruese. Ajo shoqërohet me procese ishemike në indet përreth të shkaktuara nga arsye të ndryshme.

Si rezultat, ushqimi i kyçit është i shqetësuar, prandaj shtresa e hollë dhe elastike e kërcit hialine që mbulon kokën e kockës bëhet më e hollë. Duke u bërë më pak elastik dhe më i hollë, kërci hialine e bën të vështirë lëvizjen normale, duke bërë që hapësira e kyçeve të ngushtohet.

Ky fenomen bën që trupi të ndërmarrë veprime dhe rreth skajeve të kyçit formohen daljet kockore të quajtura osteofite. Janë osteofitet që dëmtojnë muskujt dhe ligamentet me skajet e tyre të mprehta, duke shkaktuar inflamacion kronik të ngadaltë.

Rreziku kryesor i osteoartritit qëndron në faktin se një kufizim i lehtë i lëvizshmërisë së dorës çon pa ndryshim në një ulje të gamës së lëvizjes.

Pa lëvizur, shpatulla fillon të vuajë nga grumbullimi i kripërave në indet që rrethojnë kyçin dhe nga përkeqësimi i të ushqyerit të indeve artikulare. Me kalimin e kohës, kjo është e mbushur me formimin e kontrakturave të përbashkëta - duke kufizuar mundësinë e lëvizjes, ose një humbje të plotë të lëvizshmërisë së shpatullave dhe paaftësisë së pacientit.

Shkaqet e osteoartritit të shpatullës

Shkaku i vetëm i artrozës së shpatullave është ishemia e thellë, domethënë një përkeqësim i mprehtë ose gradual i furnizimit me gjak në zona të caktuara të indeve dhe varfërimi i ushqimit të përbashkët. Por kjo arsye shkaktohet nga faktorë që mund të jenë të pranishëm në anamnezë veçmas ose njëkohësisht:

 • Lëndimi i shpatullës. Këto mund të jenë si lëndime të dukshme që vijnë nga një aksident automobilistik ose një rënie, si dhe çarje të fshehura të muskujve dhe ligamenteve të marra gjatë procesit të stërvitjes sportive ose punës së vështirë. Çdo dëmtim i kyçeve ka gjithmonë aftësinë për të kujtuar veten, pasi zonat e prekura nuk janë rikthyer në madhësinë e tyre të plotë, dhe përcjellja në to është vazhdimisht e shqetësuar. Për disa vite ose dekada, trupi mund ta përballojë me sukses këtë derisa të ndodhë fillimi i plakjes.
 • Ndryshimet e lidhura me moshën në trup.
 • Sulmet infektive që shkaktojnë artrit.
 • Çrregullime metabolike dhe hormonale, gjithashtu shpesh të lidhura me moshën.
 • Predispozicion i trashëguar ose gjenetik.

Fazat dhe simptomat e artrozës së nyjës së shpatullave

Sëmundja në zhvillimin e saj kalon nëpër disa faza. Meqenëse osteoartriti është një sëmundje kronike që përparon mjaft ngadalë, faza e parë, gjatë së cilës është e mundur të trajtohet në mënyrë më efektive deformimi i kyçeve, injorohet nga shumica e pacientëve.

 1. Simptomat e fazës së parë. Për herë të parë, pacienti mund të gjejë disa shqetësime kur lëviz dorën tashmë me hollimin e kërcit hialine. Një lëkundje ose hov i mprehtë nuk shoqërohet me dhimbje, kjo për faktin se nuk ka mbaresa nervore në kërc dhe shkatërrimi i tij nuk çon në dhimbje. Por ndonjëherë në mbrëmje ose në fund të stërvitjes, dhimbja në shpatull fillon të shqetësojë. Shpesh ata nuk i kushtojnë vëmendje kësaj, duke ia atribuar dhimbjes së muskujve ose nevralgjisë. Dhe sëmundja filloi, dhe pothuajse asimptomatike, dhe nëse nuk merren masa të menjëhershme, atëherë ajo kalon në fazën e dytë.
 2. dhimbje të artritit të shpatullave
 3. Simptomat e fazës së dytë. Nëse pacienti ndjen dhimbje gjatë lëvizjes së dorës, të shoqëruar nga një klikim qartësisht i dëgjueshëm, atëherë kjo do të thotë se në nyje janë formuar osteofite. Nga ky moment, shpatulla lëndohet vazhdimisht nga skajet e mprehta të daljeve të kockave, gjë që shkakton inflamacion të indeve përreth. Kjo shprehet me ngurtësimin e mëngjesit, i cili zhduket vetëm pas zhvillimit të kyçit, ose me dhimbje me tendosje të zakonshme fizike ose lodhje në mbrëmje.

  Mirëqenia e një personi përkeqësohet, pasi një fokus kronik i inflamacionit në trup ndikon në gjendjen e përgjithshme. Natën, në mot të lagësht, jashtë sezonit, nyja mund të lëndohet më intensivisht.

  Pacienti kufizon ashpër vëllimin dhe amplituda e lëvizjeve të krahut, nuk mund ta ngrejë atë më shumë se nëntëdhjetë gradë, si në planin ballor ashtu edhe në atë anësor. Kjo çon në atrofi të muskujve dhe një përkeqësim të ndjeshëm të ushqyerjes së indit artikular.

 4. Simptomat e fazës së tretë. Zakonisht, nëse një pacient vjen te mjeku në fazën e tretë të sëmundjes, atëherë ai praktikisht nuk është në gjendje të lëvizë dorën. Dora nuk ngrihet, nuk tërhiqet anash, nyja fryhet dhe zmadhohet. Atrofia e muskujve dhe sindroma e dhimbjes është aq e fortë sa kur përpiqeni të ngrini dorën, shfaqet dridhja në gishta. Në shumicën e rasteve vihet re prania e kontrakturave në nyjen e shpatullave, sindroma e "shpatullave të ngrira".

Mënyrat për të trajtuar artrozën e shpatullave

Në fakt artroza është e pamundur të kurohet dhe aq më tepër është e pamundur të bëhet në shtëpi. Kjo sëmundje është aq e varur nga shumë faktorë të brendshëm dhe të jashtëm sa nuk është pothuajse asnjëherë shkaku kryesor.

Por lajmi i mirë për pacientët në fazën e parë dhe të dytë të sëmundjes është se zhvillimi i osteoartritit mund të ndalet. Kjo është arsyeja pse mjekët insistojnë në diagnostikimin e hershëm të sëmundjes dhe fillimin e trajtimit për artrozën e shpatullave, kur indi artikular është shkatërruar vetëm pjesërisht, nuk ka osteofite dhe mund të përpiqeni të rivendosni ushqimin normal në nyje.

Terapia konservative

Trajtimi i artrozës ka gjithmonë dy qëllime: eliminimin e dhimbjes dhe, nëse është e mundur, rivendosjen e furnizimit të kyçit me substanca të nevojshme për funksionimin normal.

sallatë perimesh për artritin e shpatullave
 • Pse merren masat e mëposhtme:
  • Marrja e lëndëve ushqyese në inde varet nga ajo që ha pacienti. Dieta për osteoartritin duhet të përjashtojë kripën dhe alkoolin. Produktet e mishit dhe perimet që përmbajnë baza purine, të cilat rrisin përmbajtjen e acidit urik në trup, janë gjithashtu të padëshirueshme. Rekomandohen pjata me qumësht dhe perime të gatuara në avull.
  • Lidhja e preparateve mjekësore që përmbajnë glukozaminë dhe kondroitinë, si dhe kolagjen, të cilët ushqejnë indet e kyçeve. Dhe përdorimi i përditshëm i xhelatinës së rregullt në formë pelte ndihmon në pasurimin e menysë me kolagjen shtazor.
  • Aplikimi lokal i pomadave dhe balsave të ndryshme ngrohëse, anti-inflamatore dhe me kondroitinë aktivizon qarkullimin e gjakut të indeve që rrethojnë kyçin.
  • Nëse sindroma e dhimbjes është e lehtë, atëherë nuk rekomandohet përdorimi i barnave anti-inflamatore jo-steroide. Nëse lëvizjet e duarve shoqërohen me dhimbje të forta, atëherë NSAID-të mund të anestezojnë dhe reduktojnë inflamacionin. Këto ilaçe mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes.
  • Nëse shpatulla fryhet dhe në të fillon një proces inflamator, atëherë një kompresë nga pomada, e vendosur gjatë natës ose fërkimi me xhel ka një efekt të shkëlqyer.
  • Gjimnastika terapeutike është një komponent i domosdoshëm i trajtimit të suksesshëm të artrozës së shpatullave. Por nuk rekomandohet të mbingarkoni nyjen, pasi përpjekjet e shpërndara në mënyrë jo të duhur mund të çojnë në shkatërrimin e shpejtë të kërcit hialine.

  Ushtrime terapeutike për artrozën e shpatullave dhe rregullat për zbatimin e saj

  Ushtrime speciale do të ndihmojnë në zhvillimin e kyçit, t'i japin asaj lëvizshmëri. Gjimnastika mund të bëhet në mënyrë të pavarur në shtëpi. Rregullat kryesore për kryerjen e ushtrimeve duhet të jenë:

  1. rregullsia, domethënë është e nevojshme të kryhen ushtrime çdo ditë për të paktën 15 minuta;
  2. kryerja e ushtrimeve pa probleme dhe pa shumë përpjekje. Kjo është e nevojshme për të mos dëmtuar edhe më shumë strukturat artikulare;
  3. marrja e kënaqësisë morale gjatë aktivitetit fizik, e cila do të kontribuojë në normalizimin e gjendjes emocionale të pacientit.

  Rekomandohen ushtrime të terapisë ushtrimore, në të cilat lëvizjet e duarve nuk shkaktojnë dhimbje. Ato kryhen ngadalë, duke i detyruar ligamentet dhe muskujt të ngrohen dhe të shtrihen gradualisht.

  ushtrime për osteoartritin e nyjeve të shpatullave
  • Ne ofrojmë ushtrimet më të thjeshta dhe të dobishme për artrozën e nyjës së shpatullave:
  • Ulur në një karrige, vendosni duart në gjunjë. Kryeni lëvizje rrethore me shpatullat tuaja: 5 herë përpara, pastaj 5 herë prapa.
  • Ngrini krahët e drejtuar lart, tërhiqni shpatullat dhe tehet e shpatullave pas tyre sa më lart që të jetë e mundur. Mbajeni për disa sekonda, më pas uleni. Përsëriteni 5-7 herë.
  • Krahët e drejtë me pëllëmbët poshtë të shpërndarë. Përkulni kyçet e duarve në kyçet e duarve, gishtat duhet të shikojnë lart. Kryeni lëvizje rrethore me shpatullat tuaja: 5 herë përpara, pastaj 5 herë prapa.
  • Ngrini krahët e përthyer mbi kokën tuaj, ndërsa gishtat e njërit duhet të jenë në bërrylat e dorës së kundërt. Butësisht lëvizni krahët mbrapa derisa të ndjeni një shtrirje në nyjen e shpatullave. Kryeni ushtrimin 5-7 herë.
  • Vendosni pëllëmbët e të dy duarve së bashku pas kokës me pjesën e pasme të duarve të drejtuara poshtë. Lëvizni krahët në mënyrë që pëllëmbët të bien përgjatë shpinës deri në zonën midis teheve të shpatullave. Përsëriteni ushtrimin 5-7 herë.
  • Vendoseni dorën e majtë në bërrylin e djathtë, lëvizni dorën e djathtë sa më shumë që të jetë e mundur mbi shpatullën e majtë derisa të ndjeni një shtrirje në nyjen e shpatullës. Kryeni ushtrimin 5-7 herë. Ndryshoni duart dhe përsërisni ushtrimin për dorën tjetër.

  Në trajtimin e osteoartritit të nyjës së shpatullave njihen si efektive: terapi manuale, fizioterapi dhe trajtim spa. Përdorimi i metodave të mjekësisë tradicionale konsiderohet gjithashtu i justifikuar.

  Mjetet juridike popullore dhe ndihmë në shtëpi

  Ilaçi kryesor popullor për trajtimin e artrozës së nyjeve të shpatullave është ilaçi bimor, i cili lejon përdorimin e bimëve të thata dhe zierjeve bimore për kompresa, përgatitjen e pomadave dhe fërkimin në shtëpi për të normalizuar metabolizmin dhe për të rivendosur ushqimin e nyjeve për të zvogëluar dhimbjen. .

  1. Pomadë. Merrni 10 gram gjethe të thata hop, tërfili të ëmbël, kantariona. Pritini mirë barishtet dhe grijini së bashku, shtoni vazelinë dhe përzieni plotësisht të gjithë përbërësit. Aplikoni pomadën e përfunduar në zonën e shpatullave. Kjo do të ndihmojë në uljen e dhimbjes dhe inflamacionit në nyje.
  2. Fërkimi. Hidhni pesë pjesë vodka ose alkool me një pjesë të luleve të rozmarinës së grimcuar. Pastaj ju duhet të insistoni ilaçin në një vend të ngrohtë të errët për 24 orë. Tinktura përdoret nga jashtë për të fërkuar nyjet e prekura.
  3. kompresë për osteoartritin e nyjës së shpatullave
  4. Zierje. Stigmat e misrit (2 lugë gjelle) hidhen dy gota ujë, zihen për 10 minuta, kullojini dhe pini një lugë gjelle katër herë në ditë.
  5. Kompresoni. Për një kompresë, duhet të krijoni 30 gram bollgur të thatë në dy gota ujë. Masën e përgatitur e aplikoni në shpatullën e lënduar për 30 minuta.

  Trajtim alternativ për osteoartritin e shpatullës

  • Teknikat manuale - masazhi, seancat e terapisë manuale, osteopatia - ju lejojnë të hiqni blloqet e muskujve, tensionin dhe spazmat, duke çliruar enët e gjakut dhe nervat që çojnë në nyje.
  • Fizioterapia, në veçanti, terapia me valë shoku, balneoterapia, terapia me baltë dhe metoda të tjera nuk rekomandohen gjatë një përkeqësimi, domethënë kur një proces inflamator aktiv në nyje po zhvillohet.
  • Remisioni është një arsye e shkëlqyer për një kurs trajtimi spa, pas së cilës ka një përmirësim të qëndrueshëm.

  Trajtimi kirurgjik i osteoartritit të shpatullave

  proteza e shpatullave për artrozë

  Me një sindromë dhimbjeje të theksuar që e pengon pacientin të bëjë një jetë normale, mjeku mund të rekomandojë kirurgji.

  Më shpesh kryhen proteza, domethënë nyja e shkatërruar zëvendësohet me endoprotezë. Nëse është e mundur, atëherë bëhet artroplasti e pjesshme, duke ndryshuar vetëm një pjesë të nyjës së shpatullës.

  Kirurgjia përdoret në raste të rralla, pasi çdo ndërhyrje kirurgjikale, veçanërisht e lidhur me instalimin e një proteze intra-artikulare, mund të çojë në komplikime dhe një periudhë të gjatë shërimi.

  Osteoartriti i nyjës së shpatullave është një sëmundje tinëzare dhe e rrezikshme në të cilën aktiviteti motorik i një personi është i shqetësuar dhe vërehet një sindromë dhimbjeje mjaft e fortë.

  Është e rëndësishme që kjo sëmundje të trajtohet në kohën e duhur në simptomat e para të vogla, duke parandaluar shkatërrimin e mëtejshëm të kyçit.

  Pacienti duhet të kujtojë se trajtimi i suksesshëm i osteoartritit varet më shumë nga përpjekjet, aktiviteti i tij dhe jo nga ilaçet.