Ushtrime terapeutike për osteokondrozën e shpinës së qafës së mitrës

Osteokondroza e qafës së mitrës është një sëmundje e zakonshme që shkakton shumë simptoma të pakëndshme dhe përkeqëson ndjeshëm cilësinë e jetës. Është pothuajse e pamundur të kurohet pa operacion. Por ju mund të ndaloni zhvillimin e procesit dhe të hiqni qafe një pjesë të konsiderueshme të simptomave. Vetëm terapia fizike mund të ndihmojë me këtë.

Caktimi i ushtrimeve terapeutike për osteokondrozën

Osteokondroza është degjenerimi i indeve të kockave dhe kërcit (disqeve ndërvertebrale) të shtyllës kurrizore. Si rezultat, disqet e tij deformohen, fryhen midis rruazave, formohen rritje në trupin e rruazave.

Si rezultat, mbaresat nervore mbërthehen, enët e gjakut që kalojnë përgjatë shtyllës kurrizore mbërthehen dhe indet përreth lëndohen nga rritjet e kockave. Furnizimi i dobët i gjakut dhe palëvizshmëria për shkak të dhimbjes përshpejtojnë zhvillimin e patologjisë. Si rezultat, pacienti merr një "buqetë" të tërë me simptoma të pakëndshme:

 • Dhimbje të forta ("lumbago")
 • Dëmtime të shikimit dhe dëgjimit.
 • Vertigo.
 • Ndryshimet në presionin intrakranial.
 • Të fikët.
 • Sulmet e të përzierave.
 • Lëvizshmëri e kufizuar në qafë.

Ilaçet mund të zvogëlojnë inflamacionin dhe dhimbjen. Por ata nuk janë në gjendje të çlirojnë rrënjët nervore të kufizuara dhe enët e gjakut, të vendosin disqet ndërvertebrale në pozicionin e duhur dhe të rivendosin lëvizshmërinë. Ajo mund vetëm ushtrime të veçanta. Prandaj, ushtrimet terapeutike janë komponenti më i rëndësishëm i trajtimit të osteokondrozës.

gjimnastikë për osteokondrozën e qafës së mitrës

Indikacionet për përdorimin e gjimnastikës

Ushtrimet terapeutike janë të dobishme në çdo fazë të osteokondrozës (ka katër prej tyre në këtë sëmundje). Megjithatë, ajo jep rezultate të dukshme vetëm në fazat e hershme. Prania e sëmundjes dhe faza e saj përcaktohet nga mjeku. Arsyeja e kalimit të ekzaminimit dhe kryerjes së ushtrimeve terapeutike duhet të jetë ndonjë nga simptomat e listuara më sipër, si dhe një kërcitje në qafë gjatë lëvizjes.

Ushtrime për qafën për osteokondrozën

Më parë, osteokondroza e qafës së mitrës konsiderohej një sëmundje e njerëzve të moshës së pjekur (nga 40-45 vjeç), por vitet e fundit ajo është në mënyrë dramatike "më e re" dhe shfaqet edhe tek adoleshentët. Arsyeja është qëndrimi i zgjatur i palëvizshëm në kompjuter ose në tryezë. Prandaj, edhe të rinjtë e shëndetshëm nuk dëmtojnë të studiojnë grupin e ushtrimeve të treguara për osteokondrozën e qafës së mitrës dhe ta kryejnë atë për qëllime parandaluese. Kjo nuk kërkon ndonjë pajisje dhe veshje sportive, ju mund ta bëni atë në drekë ose në vend të një "pushim tymi".

Kundërindikimet ndaj ushtrimeve terapeutike

Kjo nuk do të thotë që ushtrimet e fizioterapisë mund të bëhen në çdo kohë dhe nga kushdo. Osteokondroza mund të jetë në fazën akute, subakute dhe në remision. Faza akute karakterizohet nga një manifestim i qartë i disa simptomave të sëmundjes (ato shfaqen në njerëz të ndryshëm në një grup të ndryshëm) dhe, natyrisht, nga dhimbje të forta gjatë lëvizjes.

Në fazën akute të osteokondrozës, është e nevojshme të hiqni dhimbjen dhe inflamacionin me ndihmën e barnave (ato do të përshkruhen nga një mjek) dhe procedurat e fizioterapisë në klinikë. Edukimi fizik është rreptësisht i kundërindikuar.

Vetëm në fazën subakute mund të filloni të bëni gjimnastikë. Gjatë lëvizjes së qafës, nuk duhet të ketë dhimbje të mprehta, marramendje, "miza" para syve, zhurmë në veshë. Një shqetësim i vogël është i pranueshëm. Gjithashtu kundërindikuar:

 • Çrregullime të rënda të presionit të gjakut.
 • Tumoret malinje.
 • Kushtet e ethshme.

Klasat në fazën e faljes janë të nevojshme (të paktën 3 herë në javë). Nëse trajtimi fillon në një fazë të hershme, ekziston mundësia që me një qëndrim të ndërgjegjshëm ndaj ushtrimeve të fizioterapisë, faza akute e sëmundjes të mos kthehet për shumë vite.

Rregullat për kryerjen e ushtrimeve terapeutike

Ushtrimet për pacientët me osteokondrozë të qafës së mitrës janë të thjeshta. Janë lëvizje të kokës, shpatullave dhe krahëve. Por ato duhet të kryhen, duke iu përmbajtur një numri rregullash. Vetëm në këtë rast ata do të japin një rezultat.

 1. Para fillimit të stërvitjes, muskujt duhet të ngrohen. Mënyra më e lehtë për ta bërë këtë është përmes vetë-masazhit.
 2. Lëvizjet duhet të kryhen me amplituda maksimale të mundshme. Mund të jetë i vogël në fillim, por duhet të rritet ndërsa përparoni.
 3. Lëvizjet duhet të jenë të qetë, pa kërcitje.
 4. Numri i përsëritjeve të secilit ushtrim është 5-10 herë. Nëse është simetrik, përsëritjet numërohen veçmas në secilin drejtim.
 5. Ju mund të bëni gjimnastikë duke qëndruar ulur (me mbështetje të detyrueshme të shpinës në pjesën e pasme të një karrige ose kolltuku) ose në këmbë. E para është edhe më e mirë, kështu që është e përshtatshme për të bërë gjimnastikë në zyrë në vendin e punës.
 6. Nuk duhet të ketë pushime në klasë. Një përjashtim është kalimi i osteokondrozës në një fazë akute ose shfaqja e një sëmundjeje të shoqëruar nga një temperaturë e lartë.
 7. Duhet të tolerohen shqetësime të vogla (dhimbje e lehtë e pamprehtë, ndjesi tërheqjeje, kërcitje), veçanërisht në fillim të orëve. Por nëse ka një dhimbje të mprehtë ose simptoma të tjera të theksuara të osteokondrozës, duhet të ndaloni menjëherë ushtrimet dhe të konsultoheni me një mjek sa më shpejt të jetë e mundur.

Shpesh mjekët rekomandojnë kryerjen e ushtrimeve terapeutike gjithmonë në të njëjtën kohë. Pajtueshmëria me këtë rregull është e dëshirueshme, por jo e nevojshme. Nëse për ndonjë arsye nuk mund ta bëni në të njëjtën kohë, mund ta bëni në kohë të ndryshme. Është e rëndësishme të mos i anashkaloni fare klasat.

Nëse nuk ndiqni rregullat e klasave të listuara më sipër, gjimnastika jo vetëm që nuk do të ndihmojë, por gjithashtu mund të japë rezultatin e kundërt. Lëvizja e kryer gabimisht mund të çojë në shtrëngim të nervit ose zhvendosje të diskut ndërvertebral.

Grupi kryesor i ushtrimeve për osteokondrozën e qafës së mitrës

Sot, ekzistojnë shumë sisteme për trajtimin e osteokondrozës me ndihmën e ushtrimeve të fizioterapisë. Zgjedhja mund të bëhet vetë ose me këshillën e një mjeku - të gjitha sistemet japin rezultate. Ekzistojnë gjithashtu disa ushtrime bazë që përfshihen pothuajse në të gjitha komplekset.

 1. Pjerrësia e kokës deri te shpatullat.
 2. Kthehet në anët (në këtë rast, duhet të tërhiqni mjekrën në shpatull).
 3. Kthehet në anët me aplikimin e njëkohshëm të pëllëmbës në shpatullën e kundërt.
 4. Anon mbrapa dhe mbrapa. Është mirë nëse, kur anon mbrapa, koka shtyp në mbështetësen e kokës së një karrige ose karrige, duke kapërcyer një rezistencë të lehtë.
 5. Ngritja dhe ulja e shpatullave.
 6. Përkulni kokën në shpatull ndërsa ngrini shpatullën tjetër.
 7. Shtrirja e qafës përpara dhe tërheqja e saj mbrapa (e quajtur "zoga që shikon nga foleja").
 8. Shtrirja e qafës përpara, e ndjekur nga kthimi i kokës anash (i quajtur "patë").
 9. Animet dhe kthesat e kokës në anët me krahët e ngritur dhe të bashkuar mbi kokë (i quajtur "fakir").
 10. Shtrirja e qafës përpara dhe lart me rrëmbimin e njëkohshëm të krahëve të drejtë pas shpinës (i quajtur "pulëbardhë").

Gjithashtu, pacientëve me osteokondrozë rekomandohet të anojnë kokën anash dhe përpara, si dhe të kthehen në anët me një amplitudë shumë të vogël. Numri i përsëritjeve në raste të tilla duhet të jetë më i madh (të paktën 10 herë). Këto ushtrime nganjëherë quhen "ay-ay-ay", "po-po" dhe "jo-jo". Ato rekomandohen veçanërisht për ata që kanë të ashtuquajturën "gunga e vejushës" (aka "rrolja e amvisës") - ënjtje në rajonin e vertebrës së 7-të të qafës së mitrës.

Është më mirë nëse klasat e para do të mbahen nën drejtimin e një specialisti në terapi fizike. Ai do t'ju mësojë se si t'i kryeni ushtrimet në mënyrë korrekte, dhe më pas vetë pacienti do të jetë në gjendje ta bëjë atë. Nëse arritja tek një specialist i tillë është e vështirë, mund të përdorni udhëzuesin video.

Zbatimi i një kompleksi të tillë (në përputhje me të gjitha rregullat) do të kërkojë jo më shumë se 20 minuta. Pra, është e qartë - është më mirë të filloni të ushtroni shpejt sesa të duroni të gjitha problemet e përgatitura për pacientët me osteokondrozë të qafës së mitrës.

Osteokondroza e qafës është një sëmundje që mjeku nuk mund ta kurojë. Pa pjesëmarrjen aktive të pacientit në procesin e trajtimit, ai nuk mund të bëjë. Por, nëse filloni të bëni ushtrime terapeutike në kohë, mund të shmangni manifestimet e pakëndshme të osteokondrozës për një kohë të gjatë.