Dhimbje në shtyllën kurrizore në zonën e teheve të shpatullave dhe sipër belit - pse dhemb?

Dhimbje shpine në zonën e shpatullave

Shumë shpesh, njerëzit ankohen se i dhemb shpina në zonën e teheve të shpatullave. Duke ia atribuar këtë punës së tepërt, punës që lidhet me uljen e zgjatur ose lëvizjen e sendeve të rënda, ata shtyjnë një vizitë te mjeku.

Megjithatë, çdo dhimbje mund të sinjalizojë praninë e sëmundjeve serioze të shtyllës kurrizore, duke kërcënuar zhvillimin e komplikimeve.

Arsyet kryesore

Dhimbja në shpinë në rajonin e teheve të shpatullave shpjegohet me faktin se këtu ndodhen një numër i madh receptorësh që i përgjigjen çdo ndryshimi patologjik. Me procesin inflamator, prodhimi i leukociteve rritet, formohet edemë, mbaresat nervore janë të ngjeshura, gjë që shkakton dhimbje.

Kur shpina dhemb në rajonin e mesit, tehut e shpatullave, nuk përjashtohet mundësia e një sëmundjeje që kërkon një kurs terapeutik. Shpesh, sëmundjet që prekin organe të tilla të rëndësishme si zemra dhe mushkëritë bëhen shkak për dhimbje të forta.

Një përkeqësim ndodh nën ndikimin e faktorëve provokues - një shkelje e qëndrimit, mbipesha, mungesa e aktivitetit fizik. Nëse shpina dhemb poshtë tehut të shpatullave, kjo mund të jetë një nga simptomat e ulçerës në stomak.

Më shpesh, shkaku kryesor është një sëmundje, lëndim, gjendja psikologjike e një personi.

Mos u mundoni ta eliminoni vetë simptomën e pakëndshme, duke përdorur llapë dhe pomada të ndryshme. Është e nevojshme të identifikohen arsyet pse dhemb shpina në zonën e teheve të shpatullave, për të cilat do t'ju duhet të shihni një mjek dhe t'i nënshtroheni një ekzaminimi.

Lëndimet e skapulës

Kjo kockë ndodhet në anën e shtyllës kurrizore, mbrohet nga shumë muskuj dhe dëmtohet në raste shumë të rralla. Lëndimi i saj shpesh kombinohet me një thyerje të brinjëve, ndaj nuk është gjithmonë e mundur të bëhet një diagnozë në kohë.

Thyerja e skapulës është një nga shkaqet e dhimbjeve të forta

Në këtë rast, viktima ndjen dhimbje të forta në zonën e shpatullave, ndonjëherë është e mundur hemorragjia dhe zhvillimi i hemartrozës së shpatullave.Shkak i dëmtimit është një rënie, një aksident trafiku, një goditje.

Nëse shpina dhemb nën tehet e shpatullave ose sipër, shfaqet skuqje dhe ënjtje, duhet menjëherë të shkoni te mjeku. Ky mund të jetë inflamacion i qeses sinoviale, i cili shpesh shoqërohet me një kërcitje, një ndjenjë rëndeje.

Zhvendosja, ose më mirë zhvendosja e humerusit dhe skapulës në lidhje me njëra-tjetrën, është një tjetër arsye pse shpina mund të dhemb në zonën e teheve të shpatullave. Lëndimi ndodh me një hov të fortë nga krahu, pas goditjes. Zhvendosja e skapulës nuk lejon lëvizjen aktive të gjymtyrës së sipërme.

Kur palpohet, ndihet dhimbje e fortë. Vizualisht, asimetria e teheve të shpatullave është qartë e dukshme, njëra prej tyre ka një zgjatje të dukshme të kufirit sqetullor.

Hernia ndërvertebrale

Ky është emri i një sëmundjeje degjenerative, e shoqëruar me deformim dhe shkatërrim të unazës fibroze. Çdo pjesë e shtyllës kurrizore është e ndjeshme ndaj patologjisë.

Nëse shpina dhemb poshtë tehut të shpatullave, kjo mund të jetë një shenjë e një hernie ndërvertebrale lumbare. Një hernie gjoksi shkakton një sërë simptomash.

Më të shpeshtat prej tyre:

  • dhimbje midis teheve të shpatullave, e cila rritet ndjeshëm me kollitjen ose sforcimin fizik. Natyra e saj është e ndryshme - mund të jetë dhimbje e shurdhër dhe akute në shpinë.
  • Parestezia.
  • Frymëmarrje e vështirë, frymëmarrje e vështirë.
  • Dobësi muskulore, probleme me ngritjen e krahëve.

Intensiteti i simptomave varet nga madhësia e hernies dhe faza e sëmundjes.

Osteomieliti

Dhimbja e dhimbjes midis shpatullave mund të jetë një shenjë e osteomielitit. Ky është emri i një infeksioni purulent që prek indin kockor.

Kjo sëmundje është zakonisht shumë e vështirë. Indet e vendosura mbi kockë janë mjaft të holla, kështu që simptomat në vendin e lezionit shfaqen menjëherë. Shenja kryesore e patologjisë është prania e një plage të acaruar, edemë e indeve të buta me hiperemi. Një person ankohet se i dhemb shpina në zonën e teheve të shpatullave, ndonjëherë i shtohen të dridhura, temperatura e trupit rritet dhe pulsi shpejtohet.

Ekzistojnë disa lloje të kësaj patologjie. Osteomieliti që shfaqet kur bakteret hyjnë në indin kockor përmes gjakut quhet hematogjen. Forma e saj akute është më e zakonshme tek fëmijët dhe adoleshentët.

Mikroorganizmat që depërtojnë nga mjedisi shkaktojnë osteomielit ekzogjen. Arsyeja për këtë është një plagë, traumë ose frakturë e hapur. Kur një lezion purulent kalon nga indet e buta në kockë, ata flasin për formën e kontaktit të sëmundjes.

Skolioza

Një nga shkaqet më të zakonshme të dhimbjes së shpinës në zonën e shpatullave është skolioza e segmentit torakal të shtyllës kurrizore. Duke qenë se ky seksion lidhet me brinjët, vërehet një deformim i gjoksit.

Përveç simptomës kryesore, kur shpina dhemb poshtë tehut të shpatullave dhe sipër belit, duhet theksuar lodhja e shtuar, nivele të ndryshme të shpatullave.

Skolioza e shtyllës kurrizore torakale provokon shfaqjen e dhimbjes në tehet e shpatullave

Diagnoza bëhet vetëm me rreze X. Kur skena është duke vrapuar, shpina dhemb në rajonin e shtyllës kurrizore pothuajse vazhdimisht.

Osteokondroza

Dhimbja e shpinës në zonën e shpatullave është simptoma kryesore e osteokondrozës, kur pjesa e sipërme e shtyllës kurrizore i nënshtrohet proceseve degjeneruese. Sëmundja shpesh ngatërrohet me pneumoni, tuberkuloz.

Një neurolog me përvojë përcakton osteokondrozën me disa shenja kumulative. Lokalizimi i sindromës së dhimbjes varet nga pjesa në të cilën mbërthehen mbaresat nervore. Prandaj, bëhet një dallim midis patologjisë së majtë dhe të djathtë.

Nëse ju dhemb shpina në zonën e shpatullave, duhet patjetër të ekzaminoheni për të filluar trajtimin në një fazë të hershme. Kjo garanton një rikuperim më të shpejtë.

Spondilartroza

Ky është emri i një sëmundjeje polietiologjike që shfaqet shpesh së bashku me osteokondrozën, herninë ndërvertebrale dhe spondilozën. Spondiloartroza është një artrozë që prek nyjet ndërvertebrale dhe zhvillohet për shkak të lëndimeve, keqformimeve kongjenitale, mbingarkesave të tepërta.

Dyshimi për një patologji shkakton dhimbje në shpinë poshtë tehut të shpatullave që shfaqen pa ndonjë arsye të dukshme, veçanërisht kur ndryshon moti, kur lëviz. Faza e avancuar përcaktohet nga kriza karakteristike.

Abscesi nëndiafragmatik

Ky është emri i një ndërlikimi të rrallë, por serioz pas inflamacionit që kap zgavrën e barkut. Simptomat kryesore janë djegia në shpinë, veçanërisht në zonën e shpatullave, gulçim, hipertermi, kollë.

Përveç faktit se dhimbja në shtyllën kurrizore është e lokalizuar poshtë tehut të shpatullave, ajo mund të kalojë edhe në hipokondriumin e duhur.

Sëmundjet e organeve të brendshme

Nëse shpina dhemb shumë në zonën e teheve të shpatullave, kjo mund të shkaktojë dyshime për sëmundje ekzistuese të zemrës, sistemit bronkopulmonar dhe traktit gastrointestinal.

Prandaj, këto simptoma nuk duhet të injorohen.. Është e nevojshme t'i kushtohet vëmendje menjëherë dhimbjeve tërheqëse, veçanërisht dhimbjeve të gjoksit që fshehin sëmundjet koronare të zemrës dhe sëmundje të tjera po aq serioze të organeve të brendshme. Është e rëndësishme të diagnostikoni dhe të filloni trajtimin në kohën e duhur.

Neuralgjia ndërkostale

Shkaku i fenomenit, kur digjet në zonën e teheve të shpatullave, ka një ndjenjë se shpina po digjet, shpesh është nevralgjia ndër brinjëve.

Simptomat e pakëndshme formohen për faktin se ndryshimet patologjike që prekin shtyllën kurrizore shkaktojnë ngjeshje të nervave ndër brinjëve.

Dhimbja në nevralgji shfaqet në nivelin e shpatullave dhe ka intensitet të ndryshëm. Ato mund të përkeqësohen kur kolliteni ose merrni frymë thellë.

Probleme psikologjike

Dhimbja e shpinës nën tehet e shpatullave shpesh ndodh për arsye psikologjike. Pacienti ndjen ngjeshje dhe ndjesi shpimi gjilpërash, ndjen një ndjenjë ankthi dhe frike të pashpjegueshme. Dhimbja mund të përhapet në krahun e djathtë, qafën.

Diagnostifikimi

Shpesh, dhimbja në shpinë nën tehun e shpatullës është pasojë e aktivitetit profesional. Makinistët, shoferët, rrobaqepësit, atletët, stilistët janë njerëz, puna e të cilëve shoqërohet me tension të përditshëm në muskujt e shpinës.

Kur shfaqen simptomat e para, duhet të vizitoni një mjek dhe t'i nënshtroheni një ekzaminimi.Kur sëmundja zbulohet herët dhe trajtimi fillon në kohën e duhur, shumë komplikime serioze mund të shmangen.

Nëse shpina dhemb në zonën e teheve të shpatullave, mjeku do të përshkruajë metoda moderne diagnostikuese, duke përfshirë rrezet X, tomografinë e kompjuterizuar dhe ultratinguj.

Është pothuajse e pamundur të përcaktohet vetë shkaku i saktë i dhimbjes. Duke qenë se shpesh mund të ndodhë me një atak në zemër, shtyrja e vizitës te mjeku është jashtëzakonisht e rrezikshme.

Mjekimi

Çfarë duhet të bëni nëse shpina juaj dhemb në zonën e shpatullave? Mos harroni se baza për shfaqjen e një simptome të tillë mund të jetë një sërë patologjish. Prandaj, trajtimi duhet të përshkruhet vetëm nga një mjek dhe të kryhet nën mbikëqyrjen e tij.

Ushtrime Stretching për trajtimin dhe parandalimin e dhimbjes së shpinës në shpatullat

Origjina traumatike dhe artikulare e dhimbjes kërkon terapi specifike klinike, e cila përfshin:

  • Medikamente anti-inflamatore. Ndjesitë e dhimbshme hiqen në mënyrë efektive me ndihmën e agjentëve kortikosteroide, jo-steroide. Ato mund të përdoren nga jashtë duke aplikuar pomada të rekomanduara nga mjeku në zonën e shpatullave ose me injeksion. Kombinimi i këtyre metodave ju lejon të arrini rezultatin më të mirë.
  • Kondroprotektorë. Përdoren për trajtimin e rajonit skapular të shpinës, kur dhimbja shkaktohet nga hernia ndërvertebrale, zgjatja. Përgatitjet që përmbajnë mukopolisakaride, glukozaminë, sulfat kondroitin do të ndihmojnë në përmirësimin e ushqimit të indit të kërcit dhe rritjen e elasticitetit të tij.
  • Fizioterapi. Me dëmtimin e indit artikular, procedurat e fizioterapisë tregojnë rezultate të mira.Teknika më popullore e valës së goditjes, në të cilën infratingulli vepron në indet e trupit. Është në gjendje të shkatërrojë rritjet e kockave, të përmirësojë rrjedhën e gjakut, gjë që çon në rritjen e ushqimit të kërcit, zvogëlon tonin e muskujve dhe eliminon dhimbjen në tehet e shpatullave. Përveç kësaj, elektroforeza, masazhi, aplikimet e parafinës dhe terapia manuale përdoren gjerësisht.

Nëse krijohet një shkak vertebrogjen i dhimbjes, kompresat ngrohëse duke përdorur një zgjidhje të dimetil sulfoksidit, terpentinës dhe alkoolit do të kenë një efekt efektiv. Duke përmirësuar qarkullimin e gjakut, spazma e muskujve lehtësohet dhe dhimbja zvogëlohet.

Mjetet juridike popullore mund të përdoren gjithashtu për dhimbjen e shpatullës, por ato kryejnë vetëm një funksion ndihmës.

Parandalimi

Për të shmangur një simptomë të tillë të pakëndshme si dhimbja e shpinës në zonën e teheve të shpatullave, ndjekja e disa rregullave do të ndihmojë.

Një dietë e shëndetshme do t'ju shpëtojë nga dhimbja e shpinës në shpatullat

Për këtë ju duhet:

  • Hani siç duhet. Mungesa e mikroelementeve të nevojshme për indet kërcore çon në degjenerim të disqeve ndërvertebrale.
  • Mbani qëndrimin e duhur. Ngarkesa e pabarabartë në shtyllën kurrizore është një nga shkaqet e para të dhimbjes.
  • Lëvizni më shumë. Kjo ndihmon për të parandaluar tonin e tepërt të muskujve, normalizimin e qarkullimit të gjakut. Shëtitjet e dobishme në ajër të pastër, lojëra sportive, gjimnastikë.

Nuk duhet të harrojmë kalimin e rregullt të ekzaminimeve mjekësore, falë të cilave është e mundur të zbulohet zhvillimi i ndonjë patologjie në një fazë shumë të hershme.