Artroza e kyçit të hip

rehabilitimi pas trajtimit të artrozës së hip

Artroza e artikulacionit të hipit (ATS) është një sëmundje e ngadaltë shkatërruese. Nën ndikimin e një sërë arsyesh, në rrjedhën e zhvillimit të sëmundjes, ndodhin ndryshime të pakthyeshme në strukturën dhe vetitë e kërcit hialine, gjë që çon në rritjen e presionit në sipërfaqet artikulare dhe deformimin ose shkrirjen e tyre. Duke qenë se mbingarkesa mekanike konsiderohet si një nga shkaqet kryesore të zhvillimit të sëmundjes, artikulimi i kyçit të hip shpesh preket nga artroza.

Karakteristikat e strukturës anatomike të nyjës së hip

Nyja e hipit (TC) është kryqëzimi i legenit dhe femurit. Ky artikulim bën të mundur zvogëlimin dhe përhapjen e gjymtyrëve të poshtme, ngritjen e këmbëve dhe tërheqjen e tyre në trup, si dhe lëvizjet e ecjes. Që nga lindja dhe gjatë gjithë jetës, një person mban një ngarkesë të lartë në nyjen e hipit.

Nga ana e kockës së legenit, zgavra "acetabular" merr pjesë në artikulim, nga ana e femurit, epifiza e saj. Acetabulumi ka një buzë kolagjeni përgjatë skajeve, e cila vepron si një lloj copë litari që mban fort epifizën e femurit në prerjen e saj. Hapësira në qendër të acetabulumit është e mbuluar me një membranë kolagjeni dhe është vendi i lidhjes së ligamentit të femurit.

Përbërja e kapsulës TS përfshin ligamentet:

 • femoral-iliac - ligamenti më i fortë që mund të përballojë një ngarkesë që tejkalon 200 kg dhe parandalon harkimin e tepërt të shpinës;
 • femoral-pubik - është përgjegjës për rrëmbimin dhe reduktimin e kofshës, duke kufizuar kështu lëvizjet e saj rrethore;
 • ischial femoral - mbron automjetin nga tronditjet, zvogëlon ngarkesën gjatë ecjes dhe vrapimit;
 • rrethore (lak) - parandalon dislokimet dhe mban kokën e femurit në zgavrën e zgavrës së legenit dhe është baza e qeses artikulare.

Grupe të shumta muskujsh dhe tendinash lejojnë që automjeti të lëvizë rreth tre akseve:

 1. Gjatësore (vertikale).
 2. Tërthore (horizontale, ballore).
 3. Sagittal (anterior-posterior).

Artroza e kyçeve mund të ndodhë si në një nyje të shëndetshme dhe të bëhet një vazhdim i sëmundjeve ekzistuese të sistemit muskuloskeletor.

Çfarë është kjo sëmundje?

Kërc hialine kryen funksione thithëse dhe mbrojtëse kundër dëmtimit të sipërfaqeve të kyçit. ATS është një sëmundje në procesin e zhvillimit të së cilës ndryshon struktura e fibrave të kërcit të kolagjenit, gjë që më pas çon në copëzimin dhe shkatërrimin e tyre. Fragmentet e fibrave të kërcit, nëse hyjnë në zgavrën artikulare, mund të shkaktojnë një proces inflamator. Sipërfaqet e zhveshura pësojnë ndryshime në indin kockor të shkaktuar nga fërkimi dhe presioni i shtuar. Indi kërcor i mbetur përgjatë skajeve të epifizave rritet kompensues me osifikimin e mëvonshëm, duke shkaktuar ankilozë (palëvizshmëri e bashkimit kockor). Në fazat e mëvonshme, në mungesë të terapisë adekuate, pacienti humbet plotësisht lëvizshmërinë dhe bëhet i paaftë. Proceset shkatërruese provokohen nga arsye të ndryshme.

Ekzistojnë llojet e mëposhtme të artrozës së nyjës së kofshës:

 1. fillore. Etiologjia e saj nuk është kuptuar plotësisht. Artroza idiopatike (primare) zhvillohet në një nyje më parë të shëndetshme. Më shpesh, ajo zhvillohet tek njerëzit e moshuar.
 2. E mesme. Ajo provokohet nga sëmundjet e mëparshme të aparatit artikular, anomalitë kongjenitale të zhvillimit, ndryshimet në punën e organeve dhe sistemeve të aktivitetit jetësor të njeriut.

Sëmundja zhvillohet në një nyje ose i prek të dyja menjëherë.

Shkaqet e sëmundjes

Ndër shkaqet që kontribuojnë në shfaqjen e sëmundjes dhe përparimin e saj, identifikohen:

 1. Predispozita gjenetike e trashëguar për zhvillimin e sëmundjes.
 2. Lëndimet e kyçit të kockës (zhvendosje, fraktura, ndrydhje dhe tendinat).
 3. Fuqia e padurueshme sistematike dhe aktiviteti fizik.
 4. Mbipeshë.
 5. Çrregullime funksionale të sistemit endokrin (diabeti, psoriasis).
 6. Patologjitë kongjenitale të strukturës dhe zhvillimit të skeletit muskuloskeletor.
 7. Karakteristikat profesionale të veprimtarisë së punës.
 8. Qarkullim i dobët lokal.
 9. Sëmundjet e mëparshme të shkaktuara nga flora patogjene.
 10. Sëmundja Legg-Calve-Perthes.
 11. Çrregullime metabolike (përdhes).
 12. Inaktiviteti fizik.
 13. Sëmundjet imune.

Këto arsye nuk janë gjithmonë në gjendje të shkaktojnë ATS. Më shpesh, aktivizimi i proceseve patologjike mund të provokohet nga:

obeziteti si shkaktar i artritit të ijeve
 • rritje e stresit dhe aktivitetit fizik;
 • punë e tepërt e vazhdueshme;
 • hipotermia e automjetit ose e trupit në tërësi;
 • ngritja e papritur e objekteve të rënda;
 • çekuilibër hormonal;
 • ekspozimi ndaj rrezatimit.

Simptomat e sëmundjes

Manifestimet simptomatike të ATS janë të ngjashme me manifestimet e artrozës së nyjeve të tjera.

Simptomat kryesore karakteristike të kësaj sëmundjeje konsiderohen të jenë:

 1. Ngurtësi në mëngjes ose pas një periudhe të gjatë palëvizshmërie.
 2. Ulje e gamës së lëvizjes, ndryshim në ecje.
 3. Dhimbje, e shkaktuar fillimisht nga stresi mekanik ose fizik, më pas konstante.
 4. Manifestimi i kërcitjes, kërcitjes dhe klikimit gjatë lëvizjeve të papritura.
 5. Çalim i theksuar në gjymtyrën e prekur.
 6. Shfaqja e kontrakturave (kufizimi i lëvizjeve pasive).
 7. Ngushtimi ose mbyllja e hapësirës kyçe (shenja me rreze X).

Ashpërsia e shenjave të artrozës së nyjës së hip varet nga shkalla e zhvillimit të sëmundjes dhe aftësitë reaktive të trupit të pacientit.

dhimbje artriti i hipit

Fazat e koksartrozës

Në varësi të manifestimeve klinike, mund të dallohen 4 faza të artrozës së nyjës së hip:

 1. Artroza e shkallës së parë të nyjës së hipit nuk ka dhimbje të theksuara dhe manifestime të tjera. Faza është e vështirë për t'u diagnostikuar, sëmundja mund të zbulohet duke përdorur një studim biokimik të indit të kërcit hialine dhe përcaktimin e një sasie të pamjaftueshme të glikozaminoglikaneve. Pacienti ndjen dhimbje në kyç dhe rrallë dhimbje në fillim të aktivitetit fizik.
 2. Artroza e shkallës së dytë të nyjës së hipit karakterizohet nga ndryshime në densitetin dhe elasticitetin e fibrave të kërcit. Shfaqen çarje dhe thyerje. Funksionet e amortizimit janë reduktuar. Dhimbja intensifikohet, rrezaton në rajonin inguinal, lëvizjet e hollimit dhe reduktimit të gjymtyrës së prekur janë të kufizuara.
 3. Në shkallën e tretë, shtresimi i fibrave të kërcit ndodh me intensitet më të madh. Sipërfaqet artikulare përjetojnë presion të tepërt, zhvillohen vatra të ishemisë. Indi i kërcit rritet përgjatë skajit të epifizave. Ndjesia e dhimbjes në zonën e kryqëzimit të kockave të dëmtuara nuk varet nga gjendja e aktivitetit dhe pushimit. Me çdo lëvizje, nyja "kërcen" dhe "kërcen". Gama e lëvizjes zvogëlohet në të gjitha akset.
 4. Shkalla e katërt karakterizohet nga ekspozimi i sipërfaqeve të përbërësve artikular me formimin e ulcerave dhe depresioneve. Koka artikulare e femurit është e fiksuar dobët në acetabulum, gjë që çon në një shkelje të krahasimit dhe ndarjes së sipërfaqeve artikulare. Gjatë kësaj periudhe, pacienti përjeton dhimbje torturuese të shkaktuara nga ngushtimi, nganjëherë mbyllja e lumenit artikular dhe ngjeshja e tufave të fibrave nervore dhe enëve të gjakut. Lëvizja është e kufizuar, ndonjëherë plotësisht.

Klasifikimi i ndryshimeve patologjike të shkaktuara nga ATS është i nevojshëm për të kuptuar mekanizmin dhe veçoritë e zhvillimit të sëmundjes. Përcaktimi i ashpërsisë së sëmundjes ndihmon në përcaktimin e taktikave të sakta të trajtimit dhe paaftësisë (në rast të sëmundjes së rëndë).

Pasojat e mundshme

Përparimi i ATS çon jo vetëm në deformimin e kokës së femurit dhe zgavrës së legenit, por edhe në zhvillimin e proceseve patologjike në funksionimin e aparatit artikular në tërësi.

Patologjitë që vijnë nga komplikimet e artrozës së hip:

 • sinoviti (inflamacion i membranës sinoviale të kyçit);
 • nekroza aseptike e kokës së femurit;
 • shkatërrimi i kyçeve (osteonekroza);
 • inflamacion i çantës së përbashkët me një ndryshim në sasinë e lëngut sinovial;
 • ankiloza (palëvizshmëri e artikulimit të kockave) e pjesshme ose e plotë;
 • kontrakturat (kufizimi i lëvizshmërisë dhe pamundësia e përkuljes-zgjatjes së gjymtyrës).

Zhvillimi i komplikimeve të ATS gjithmonë çon në një përkeqësim të gjendjes së përgjithshme të pacientit, cilësinë e jetës së tij dhe humbjen e lëvizjes pa ndihmë.

Metodat diagnostikuese

Diagnoza e artrozës së nyjës së hipit në fazën fillestare është e vështirë. Manifestimet simptomatike bëhen të dukshme vetëm kur epifizat e eshtrave dhe fibrave nervore përfshihen në procesin patologjik.

Imazhi me rreze X i nyjës së hipit me artrozë

Gjatë një ekzaminimi mjekësor në fazën e përparimit, vërehen këto:

 • ndryshimi vizual në konturin artikular;
 • dhimbje palpimi;
 • ndonjëherë pastoziteti i indeve periartikulare;
 • shkurtimi i gjymtyrës së sëmurë.

Roli kryesor në diagnozën e ATS i është caktuar ekzaminimit me rreze X. Si metoda ndihmëse diagnostike të përdorura:

 1. Ultratinguj, rezonancë magnetike.
 2. CT scan.
 3. Punksion i lubrifikimit artikular (lëngu sinovial).
 4. Diagnoza duke përdorur një artroskop (mikrosondë).
 5. Testet laboratorike klinike dhe biokimike të urinës, gjakut.

Diagnoza në kohë përmirëson prognozën e trajtimit dhe jetën e mëtejshme të pacientit.

Si të aplikoni për paaftësi?

Është e pamundur të kurohet plotësisht kjo sëmundje. Për të konfirmuar të drejtën për përfitime sociale dhe për të caktuar një grup të aftësisë së kufizuar pasi të keni kaluar ekzaminimin nga specialistë të ngushtë, duhet të kontaktoni mjekun tuaj.

konsultim me një mjek për artritin e ijeve

Treguesi për caktimin e aftësisë së kufizuar në rast të artrozës së nyjës së hip është:

 • oligoartroza (lezioni i jo më shumë se 2 nyjeve) TS 2 gradë;
 • artroza e kombinuar e shkallës së dytë të TS dhe artroza e shkallës së tretë të nyjës së gjurit;
 • një rënie në gjatësinë e gjymtyrës së sëmurë me më shumë se 6 cm;
 • central telefonik automatik me rrjedhje reaktive, i dokumentuar.

Në përcaktimin e grupit të aftësisë së kufizuar do të ndihmojë:

 • anamneza e mbledhur me kujdes;
 • konkluzioni i komisionit këshillimor mjekësor (KKK);
 • rezultatet e studimeve diagnostikuese;
 • kalimi i komisionit të ekspertëve mjekësorë dhe socialë (KSZH).

Nëse vendimi i komisionit të ekspertëve është negativ, ai mund të apelohet në organet më të larta.

Parandalimi

Masat parandaluese janë një mënyrë e thjeshtë për të shmangur zhvillimin e kësaj sëmundjeje. Masat parandaluese përfshijnë:

 1. Respektimi i një stili jetese aktive.
 2. Kontrolli i treguesve të peshës trupore.
 3. Optimizimi i të ushqyerit dhe mënyrës së punës dhe pushimit.
 4. Ngarkesa mekanike dhe fizike e reduktuar.
 5. Trajtimi i sëmundjeve të etiologjisë virale dhe infektive.
 6. Parandalimi dhe parandalimi i lëndimeve në shtëpi dhe në punë.
 7. Ekzaminimi i rregullt parandalues.

konkluzioni

Përgjigja për pyetjen e bërë shpesh: "A është e mundur të kurohet artroza e nyjës së kofshës? " Ekspertët japin një përgjigje negative. Indet e kërcit të shkatërruar nuk mund të restaurohen plotësisht, ashtu siç është e pamundur të korrigjohet plotësisht deformimi dhe shkatërrimi i kockave të përfshira në nyje. Mos injoroni edhe manifestimet e vogla të artrozës së ijeve, kjo zvogëlon shanset për të parandaluar zhvillimin e mëtejshëm të sëmundjes.