Dhimbje në nyjen e hipit

Dhimbja kronike akute ose e dhimbshme në nyjen e hipit (HJ) shpesh tregon zhvillimin e sëmundjeve të sistemit muskuloskeletor, të cilat janë të rëndësishme për t'u diagnostikuar dhe trajtuar në kohën e duhur. Në fazat fillestare të zhvillimit të patologjisë, do të jetë e mundur të lehtësohen dhimbjet e kyçeve në mënyrë konservatore, duke përdorur tableta dhe pomada speciale. Kur sëmundja fillon, kyçi bëhet i palëvizshëm dhe sindroma e dhimbjes së vazhdueshme shqetëson dhe ndërhyrja kirurgjikale është e domosdoshme.

dhimbje në nyjen e hipit

Shkaqet dhe simptomat e mundshme

Dhimbjet e forta në nyjen e hipit mund të shkaktohen nga patologji të ndryshme degjenerative-distrofike, nën ndikimin e të cilave nyjet shkatërrohen, fshihen dhe pushojnë së funksionuari plotësisht. Dhimbja periodike shpesh shqetëson për sëmundjet e shtyllës kurrizore, për shkak të së cilës ka tension në muskuj dhe shtrëngim të fibrave nervore. Simptomat e dhimbjes në kockat e legenit ndodhin për shkak të lëndimeve, mavijosjeve, frakturave të kokës ose qafës së femurit. Për të përcaktuar me saktësi shkaqet e dhimbjes së ijeve, duhet të shkoni te mjeku.

Faktorët traumatik

Mavijosje të rënda

Dhimbja akute gjatë uljes, ecjes ose rrëmbimit të këmbës ndodh për shkak të mavijosjeve që ndodhin për shkak të rënies anash ose goditjes së drejtpërdrejtë në nyjen e femurit. Me mavijosje, struktura e indit kockor mbetet e paprekur, por fijet e buta vuajnë shumë dhe mund të ndodhë dëmtimi i ligamentit. Në vendin e goditjes formohet një hematoma e gjerë, e cila dhemb kur shtypet, por nëse personi është në pushim, nuk ka sindromë dhimbjeje. Kur dhimbja në nyjen e kofshës në anën e majtë ose në të djathtë rritet gradualisht, ia vlen të vizitoni një mjek për të përjashtuar një frakturë.

dislokimi i ijeve

Një shkelje e tillë ndodh nën ndikimin e një force të madhe përgjatë boshtit, të përkulur në nyjen e gjurit me një bust të fiksuar. Një situatë tipike e kësaj gjendje është një aksident ose një rënie nga një lartësi e madhe. Me dislokime, një person shqetësohet për një dhimbje të mprehtë të kyçeve që rrezaton në këmbë dhe zona inguinale, e cila prish plotësisht funksionimin e gjymtyrëve. Ju mund ta lehtësoni gjendjen duke aplikuar të ftohtë në zonën e prekur, më tej, nevojitet ndihmë e kualifikuar mjekësore.

Është e rëndësishme të kihet parasysh se nëse dyshohet për një zhvendosje, është e ndaluar të përpiqeni të vendosni vetë nyjen.

Frakturë e kofshës

Shpesh bëhet shkaku i dhimbjes në nyjen e hipit tek gratë në pleqëri. Dëmtimi i integritetit shpesh ndodh për shkak të një rënieje dhe një ndikimi të fortë të trokanterit në një sipërfaqe të fortë. Thyerja e qafës së femurit konsiderohet si një nga patologjitë më të rrezikshme, sepse ekziston rreziku i lartë i komplikimeve në formën e trombozës, infeksionit dhe nekrozës. Simptomat tipike:

 • Dhimbje të forta në nyjën e majtë ose të djathtë të kofshës, e rënduar nga përpjekjet për të lëvizur gjymtyrën ose për ta marrë atë anash.
 • Kur është ulur ose shtrirë, viktima nuk është në gjendje të heqë këmbën nga dyshemeja.
 • Në lidhje me një këmbë të shëndetshme, të lënduar duket e shkurtuar.
 • Nëse preken strukturat nervore, në njërën gjymtyrë shfaqet një ndjenjë mpirje.

Pas operacionit

artroplastika e ijeve për dhimbje

Shpesh dhimbja në nyjen e hipit, në pjesën e poshtme të shpinës dhe në shpinë ndodh pas operacionit të lidhur me instalimin e implantit. Nevoja e vendosjes së endoprotezës shfaqet në rastet kur kyçi vendas është konsumuar dhe konsumuar për ndonjë arsye dhe nuk është e mundur të kurohet problemi në mënyrë konservative. Për të parandaluar shkatërrimin e mëtejshëm të kyçit, kryhet endoproteza. Pas operacionit, derisa plaga të shërohet plotësisht, pacienti do të shqetësohet nga dhimbja, por me çdo ditë të re, intensiteti i tyre do të ulet.

Komplikimet pas zëvendësimit të ijeve ndikojnë negativisht jo vetëm në zonën e ijeve, por ndikojnë edhe në gjendjen e përgjithshme fizike, psikologjike, aktivitetin fizik dhe aftësinë për të ecur. Për të rikthyer shëndetin e dikurshëm, duhet t'i nënshtrohen një sërë masash rehabilituese, të cilat përshkruhen në bazë të patologjive dhe problemeve të zhvilluara. Për një rikuperim të shpejtë dhe efektiv, është e nevojshme të përcaktohen shkaqet e komplikimeve dhe kufizimeve pas artroplastikës së hipit.

Sëmundjet

inflamacion infektiv

Një ndërlikim i rrezikshëm që shkakton dhimbje në nyjen e ijeve. Ekzistojnë lloje të tilla të inflamacionit purulent:

 • fillore. Arsyeja kryesore është depërtimi direkt në zgavrën e përbashkët të mikroflorës patogjene.
 • E mesme. Infeksioni depërton në strukturat artikulare me gjak nga vatra të tjera inflamatore.

Simptomat e një ndërlikimi inflamator janë:

 • dhimbje musculoskeletal;
 • formimi i edemës;
 • skuqje e lëkurës;
 • ngrohjes;
 • mosfunksionim i gjymtyrëve.

Bursit inflamator

pezmatimi i kyçit të hip si shkaktar i dhimbjes

Shpesh, dëmtimet e shpeshta të kyçeve çojnë në një proces inflamator në çantat e tij.

Kjo sëmundje shpesh diagnostikohet te atletët, gjunjët dhe nyjet e ijeve të të cilëve janë të prirur ndaj lëndimeve dhe mavijosjeve të shpeshta.

Nën ndikimin e një faktori traumatik, zhvillohet inflamacioni në qeset e kyçeve. Gradualisht, eksudati patologjik grumbullohet në bursë, bashkohet një ndërlikim inflamator. Gjatë ecjes, dhimbja në ijë dhe poshtë fillon të shqetësohet, duke i dhënë gjurit. Ka një ndjenjë ngurtësie të lëvizjeve, në raste të avancuara, gjymtyrët dhembin edhe në pushim, temperatura rritet dhe formohet ënjtje.

Tumoret e etiologjive të ndryshme

Dhimbja në nyjen e kofshës në anën e djathtë ose të majtë mund të shkaktojë neoplazi:

 • beninje. Ndërsa rriten në madhësi, ato shtypin strukturat nervore, shkaktojnë parehati dhe shkaktojnë simptoma periodike të pakëndshme në shpinë dhe ijë.
 • Malinje. Këto janë neoplazi të rrezikshme që priren të rriten me shpejtësi dhe të përhapin metastazat në të gjithë trupin. Në fazat fillestare, pacienti ankohet se nyjet dhembin pas vrapimit ose ecjes. Duke u rritur, tumori ngjesh strukturat nervore, njëra këmbë i hiqet një personi, sakrumi është shumë i lënduar, simptoma të dhimbshme ndjehen në rajonet e mesit. Ilaçet e zakonshme kundër dhimbjeve në këtë rast nuk janë në gjendje të lehtësojnë dhimbjen në nyjen e ijeve.
 • Sarkoma e qafës së femurit. Sëmundje e rëndë, kancerogjene e kockave, gjatë përparimit të së cilës kockat e legenit të pacientit janë shumë të lënduara pas uljes, ecjes, qëndrimit në këmbë. Sëmundja karakterizohet nga fraktura kronike të qafës së femurit, për shkak të të cilave funksionimi i kyçit është dukshëm i kufizuar. Gjithashtu i shqetësuar për shenjat e dehjes, nën ndikimin e të cilave gjendja e përgjithshme e pacientit përkeqësohet ndjeshëm.

Arsyet e tjera

Për shkak të shkatërrimit të kërcit në nyje, një person fillon të përjetojë vështirësi në lëvizje.

Nëse një person ka një dhimbje të këmbës dhe nyjes së ijeve, patologjitë e mëposhtme mund të shkaktojnë simptoma të tilla:

 • Koksartroza. Një sëmundje kronike, degjenerative-distrofike e karakterizuar nga shkatërrimi i kërcit ndërartikular dhe rritja e osteofiteve në strukturat kockore. Në fazat fillestare, simptomat nuk janë të shprehura, por me përparimin e përparimit, lëvizshmëria funksionale e kyçit shqetësohet, pacienti shqetësohet nga dhimbje torturuese, vërehet deformim muskulor dhe atrofi. Nëse trajtimi nuk fillon në kohën e duhur, një person bëhet i paaftë.
 • Osteokondroza. Një sëmundje e një natyre degjenerative, në të cilën shtylla e mesit është subjekt i shkatërrimit dhe deformimit. Për shkak të inflamacionit dhe shtrëngimit të fibrave nervore, dhimbja rrezaton në kofshë, aktiviteti motorik i pacientit zvogëlohet ndjeshëm, siklet shqetëson edhe në një gjendje pushimi të plotë.

Nëse nyja e hipit dhemb tek një fëmijë, zhvillimi i patologjive të tilla është i mundur:

 • displazia dhe subluksacionet e kyçit të hip;
 • osteokondropatia;
 • epifizeoliza.

Metodat diagnostikuese

MRI për dhimbjen e ijeve

Me dhimbje të forta, të vazhdueshme në nyjen e ijeve, duhet të kontaktoni një ortoped i cili do të ndihmojë në vendosjen e një diagnoze të saktë dhe të përshkruajë një regjim adekuat trajtimi.

Pas kryerjes së një ekzaminimi fillestar dhe mbledhjes së një anamneze, mjeku do të japë një udhëzim për kalimin e masave të tilla diagnostikuese:

 • ekzaminimi me rreze x i shtyllës kurrizore dhe nyjes së ijeve;
 • dopplerografia dhe angiografia e enëve;
 • elektromiografia;
 • CT, MRI e kofshës;
 • analizat laboratorike që do të tregojnë praninë ose mungesën e patologjive të tjera të rrezikshme në trup.

Cili është trajtimi?

Droga efektive

Në varësi të diagnozës së pacientit, mjeku zgjedh një regjim adekuat të terapisë me ilaçe që synon eliminimin e simptomave shoqëruese dhe lehtësimin e gjendjes së përgjithshme të pacientit. Gjatë periudhës së trajtimit konservativ, është e rëndësishme të kufizoni ngarkesën në nyje, nëse është e nevojshme, të vëzhgoni pushimin në shtrat dhe të përdorni pajisje ortopedike. Përdoren grupet e mëposhtme të fondeve:

 • Barnat anti-inflamatore jo-steroide. Ndihmoni në lehtësimin e inflamacionit, ënjtjes, dhimbjes.
 • Analgjezikët. Ulja e dhimbjes akute.
 • Glukokortikosteroidet. Nëse NSAIDs nuk ndihmuan në heqjen e ndërlikimit inflamator, përshkruhen ilaçe steroide, të cilat injektohen direkt në zgavrën e kyçit.
 • Relaksuesit e muskujve. Lehtësoni spazmat e muskujve.
 • Hemostatik. Nxit resorbimin e hematomave.
 • Kondroprotektorë. Rivendosni strukturat e kërcit, parandaloni shkatërrimin e tyre të mëtejshëm.

Metodat ndihmëse

biçikletë ushtrimesh për dhimbjen e ijeve

Ushtrimi "biçikletë" do të ndihmojë për të shmangur problemet nga artikulimi.

Për të përshpejtuar rikuperimin dhe për të normalizuar funksionimin e nyjes së hipit, është e dobishme të bëni rregullisht ushtrime terapeutike. Kompleksi i trajnimit zgjidhet nga mjeku për secilin pacient individualisht, duke marrë parasysh gjendjen e përgjithshme dhe diagnozën. Për parandalim, rekomandohet të bëni ushtrimet e mëposhtme çdo ditë:

 • biciklete;
 • gërshërë;
 • marrja e objekteve të vogla me gishta;
 • duke ecur zbathur mbi gishta dhe thembra.

Paralelisht, përshkruhet një kurs i procedurave fizioterapeutike, për shembull, elektroforezë, fonoforezë, terapi me lazer, masazh. Gjatë diagnostikimit të tumoreve malinje ose patologjive të avancuara të një natyre deformuese, ndërhyrja kirurgjikale është e domosdoshme. Gjatë operacionit, kirurgu heq indin e prekur, nëse është e nevojshme, instalon një implant. Për të parandaluar rikthimin dhe për të përshpejtuar shërimin, është përshkruar rehabilitimi.