Osteokondrozë e shpinës mesit - simptomat dhe trajtimi

Osteokondroza e shpinës mesit, simptomat dhe trajtimi i së cilës janë të ndryshme, është një nga patologjitë më të zakonshme të sistemit musculoskeletal.

Kjo gjendje karakterizohet nga zhvillimi i ndryshimeve degjenerative-distrofike në disqet ndërvertebrore, duke u përhapur me kalimin e kohës në ligamentet dhe indin kockor të rruazave të shpinës lumbosakrale. Një proces akut, në mungesë të terapisë, kthehet në mënyrë të pashmangshme në një proces kronik.

Sëmundja degjenerative mund ta kthejë një person të shëndetshëm në një person me aftësi të kufizuara.

Shkallët e osteokondrozës së shpinës mesit

Klasifikoni 4 gradë të osteokondrozës së rajonit lumbosakral. Skema e zhvillimit të sëmundjes është si më poshtë:

Shkalla e parë.Në pjesën e brendshme të unazës fibrosus, formohen lezione në formën e çarjeve, ku depërtojnë përmbajtjet e bërthamës pulposus, duke shkaktuar acarim. Kjo është faza fillestare e osteokondrozës. Deformimi i disqeve ndërvertebrore mezi shprehet dhe jep dhimbje refleksi me lëvizje të papritura dhe ngritje të rëndë. Ndjesitë e pakëndshme në pjesën e poshtme të shpinës mund të jenë të lehta dhe të dukshme:

Siklet në pjesën e poshtme të shpinës me osteokondrozë të mesit
 • lumbodynia - dhimbje lokale, e qëndrueshme në shpinë mesit;
 • lumbago - "lumbago" e papritur e dhimbshme në pjesën e poshtme të shpinës.

Shkalla e dytë.Proceset shkatërruese në fibrosusin e anusit vazhdojnë. Distanca nga një rruazë në tjetrën zvogëlohet, duke shkaktuar compression të fibrave nervore. Ekziston shqetësim në të tretën e poshtme të shpinës, e cila herë pas here zhvillohet në periudha dhimbjesh.

Shkalla e tretë.Gjatë kësaj periudhe, shkatërrimi përfundimtar i fibrosusit të unazës ndodh me nxjerrjen e bërthamës pulposus. Enët dhe mbaresat nervore janë të ngjeshura nga disqet ndërvertebrore. Formohet një hernie intervertebrale. Shtylla kurrizore është e lakuar, duke formuar:

 • lordosis - një deformim harkor në shpinë mesit, me një fryrje përpara të kolonës kurrizore;
 • kyfoza - pozicioni i kundërt me lordozën, kur harku formohet nga jashtë;
 • skolioza - lakimi patologjik i shtyllës kurrizore djathtas ose majtas.

Shkalla e funditosteokondroza konsiderohet më e rënda dhe e rrezikshmja. Në këtë kohë, shtylla kurrizore tashmë është deformuar, aktiviteti fizik normal është humbur. Rrezet X tregojnë rritje kockore në shpinë mesit - reagimi i trupit. Dhimbja mund të mungojë për një kohë, por kjo nuk do të thotë përmirësim. Njerëzit që vuajnë nga faza 4 e osteokondrozës së shpinës sakro-lumbare shpesh bëhen të paaftë. Arsyeja është se në këtë fazë procesi është i komplikuar.

Shkaqet e osteokondrozës së shpinës mesit

Ndër shkaqet e osteokondrozës mesit janë këto:

 1. Ngarkesa joproporcionale në shtyllën kurrizore.Njeriu është një krijesë e ngritur, prandaj, në një pozicion në këmbë, ngarkesa në kolonën kurrizore konsiderohet normale. Kur kryeni veprime të ndryshme, duhet të lëvizni, duke u përkulur dhe pa u përkulur. Për të mbajtur trupin në gjendjen e dëshiruar, sistemi muskulo-skeletor është në një mënyrë të tensionit të zgjatur. Në pozicionin ulur, ngarkesa në kolonën kurrizore rritet, dhe kur shtrihet në shpinë, bëhet minimale. Kur një person është në një pozicion për një kohë të gjatë, shpina mesit dhe sakrale janë të mbingarkuara dhe muskujt nuk pushojnë, gjë që shkakton siklet së pari, dhe pastaj dhimbje. Ky faktor deformues krijon parakushtet për zhvillimin e osteokondrozës së shpinës mesit.
 2. Stili i jetës së ulur.Kontribuon në zhvillimin e patologjive të ndryshme, përfshirë ato që prekin strukturat vertebrale. Ulja e zgjatur shkakton deformim të indit të kërcit dhe ulje të tonusit muskulor, duke provokuar zhvillimin e osteokondrozës mesit.
 3. Përforcim i tepërt fizik.Si mungesa e një aktiviteti të fuqishëm fizik, ashtu edhe teprica e tij nuk sjellin asgjë të mirë për sistemin musculoskeletal. Puna e gjatë dhe e vështirë, veçanërisht e lidhur me ngritjen dhe mbajtjen e peshave, çon në mbingarkesë të muskujve të shpinës dhe shkakton formimin e hernieve vertebrale.
 4. Çrregullimet e sjelljes.Deformimi i disqeve midis rruazave gjithashtu mund të shkaktohet nga ecja e pahijshme. Arsyeja është përsëri në ngarkesën e pabarabartë në kolonën kurrizore. Disqet ndërvertebrorë humbin elasticitetin, lëvizshmërinë dhe për këtë arsye ka më shumë të ngjarë të dëmtohen. Më shumë se të tjerët, njerëzit e moshës më të vjetër dhe të vjetër vuajnë nga probleme të ngjashme.
 5. Defektet e kockave, patologjitë trashëgimore, trauma dhe lezione infektive.Shpesh, osteokondroza është pasojë e çrregullimeve të sistemit musculoskeletal që ishin të pranishme që në lindje. Për shembull, kur indet e kërcit të trupit janë natyrshëm të brishtë. Përveç kësaj, patologjitë e shtyllës kurrizore zhvillohen pas dëmtimeve traumatike dhe proceseve infektive, si në osteomielit dhe tuberkuloz.
 6. Këmbët e sheshta.Shenjat e një këmbe "speciale" - mungesa e një gare dhe varja e harqeve të saj. Ata që kanë një tipar të tillë shpesh përballen me probleme të shtyllës kurrizore. Kjo është për shkak të ngarkesës së rritur në disqet ndërvertebrore kur ecni. Gjatë gjithë jetës, ata i nënshtrohen stresit fizik të shtuar gjatë lëvizjes, prandaj ato konsumohen shpejt
 7. Mbipesha.Pesha e tepërt është një problem dhe një barrë shtesë për trupin. Të gjithë organet dhe sistemet vuajnë, duke përfshirë edhe shtyllën kurrizore.
 8. Proceset patologjike.Mosfunksionimet e strukturave të ndryshme mund të ndikojnë negativisht në gjendjen e sistemit musculoskeletal. Pra, faktorët që provokojnë osteokondrozën e shpinës mesit janë çrregullimet endokrine, problemet kardiovaskulare dhe mosfunksionimi i sistemit të tretjes.
 9. Mënyra e gabuar e jetës.Shumë njerëz nuk u kushtojnë vëmendje të mjaftueshme gjërave të tilla të thjeshta dhe të rëndësishme si aktiviteti fizik, ushqimi i ekuilibruar dhe gjumi normal. Një organizëm që ekziston për një kohë të gjatë në kushtet e stresit bëhet i dobësuar dhe i prekshëm. Ndër patologjitë e tjera që mund të lindin në një tokë të tillë "pjellore", përfshin osteokondrozën e mesit.

Simptomat e osteokondrozës së shpinës mesit

Dalja në shpinë

Ndryshimet patologjike në shpinë mesit manifestohen nga simptoma të rënda;

 • Dhimbja e mesitështë "sinjali" më i qartë i zhvillimit të osteokondrozës mesit. Ajo flet për praninë e "sindromës radikulare", kur kompresimi i mbaresave nervore të shtyllës kurrizore shkakton dhimbje në rajonin e mesit. Personi bëhet i lodhur dhe nervoz. Me kalimin e kohës, bërja e aktiviteteve të thjeshta dhe rutinë bëhet një problem i madh për shkak të dhimbjes në shpinë mesit. Nëse një hernie ndërvertebrale është formuar në rajonin e mesit, dhimbja rrezaton në pjesën e poshtme të këmbës, në pjesën e pasme të kofshës dhe këmbës. Me kalimin e kohës, bëhet gjithnjë e më e vështirë të ulesh dhe të ecësh. Ndjesitë e pakëndshme nuk lëshohen as kur shtriheni. Lehtësimi i përkohshëm mund të alternohet me periudhat e përkeqësimit.
 • mosfunksionimi i sistemit gjenitourinar.Ato manifestohen nga dhimbja në zonën e veshkave, dëshira e shpeshtë për të urinuar. Deformimi i disqeve ndërvertebrore shkakton zhvendosjen e shpinës mesit në raport me sakrumin. Kjo ndikon në punën e organeve të brendshme riprodhuese tek gratë, dhe tek burrat shkakton probleme me potencën;
 • ul ndjeshmërinë e këmbëve në zonën e këmbës.Mund të jetë i pjesshëm ose absolut. Në këtë rast, reflekset e kësaj pjese të trupit dobësohen. Patologjia progresive çon në një humbje të plotë të ndjeshmërisë së ekstremiteteve të poshtme;
 • shqetësimet e ecjes. Dhimbja në shpinë mesit me osteokondrozë e bën një person kur ecën të devijojë në drejtim të kundërt me atë ku fijet nervore janë të kapura. Kushti nuk lejon ecjen në distanca të gjata. Një person i çalë detyrohet të ndalet herë pas here, duke pritur lehtësim të dhimbjes. Ndihma mjekësore në kohë mund ta shpëtojë një person nga paaftësia.

Trajtimi i osteokondrozës së shpinës mesit

Shumë njerëz pyesin nëse trajtohet osteokondroza e shpinës mesit dhe si ndodh kjo. Kur vendoset diagnoza dhe vendoset diagnoza, përcaktohen taktikat terapeutike.

Ekzistojnë metoda të ndryshme të përdorura për të trajtuar osteokondrozën e mesit. Cila prej tyre është e nevojshme dhe e këshillueshme të zbatohet për të kuruar një sëmundje ose për të lehtësuar sa më shumë gjendjen e një personi, përcakton mjeku.

Dikush e trajton veten ekskluzivisht me ilaçe popullore, në shtëpi, duke harruar se ato mund të përdoren vetëm me miratimin e një specialisti mjekësor dhe vetëm si pjesë e terapisë komplekse.

Ilaçet për osteokondrozë

Terapia me medikamente përfshin përdorimin e:

 • format e tabletave;
 • solucione injeksioni;
 • përgatitje për përdorim të jashtëm - vajra dhe xhel.

Janë përshkruar ilaçe që eliminojnë inflamacionin dhe lehtësojnë dhimbjen në shpinë mesit. Ato mund të përdoren në shtëpi.

Injeksion anestetik

Këto mund të jenë:

 • analgjetikë;
 • ilaçe anti-inflamatore jo-steroide;
 • ilaçe për spazmat e muskujve (relaksues të muskujve);
 • do të thotë për restaurimin e indit të kërcit (kondroprotektorët);
 • kortikosteroidet (barna që përmbajnë hormone që veprojnë për të lehtësuar dhimbjen dhe inflamacionin)
 • vitaminat.

Kursi i trajtimit përshkruhet nga një mjek, i cili nganjëherë përshkruan pilula ose ilaçe për të qetësuar sistemin nervor si një trajtim shtesë.

Fizioterapia për osteokondrozën mesit

Fizioterapia është një metodë tjetër e zakonshme për lehtësimin e simptomave të osteokondrozës mesit. Duke vepruar në shtyllën kurrizore dhe pjesën e poshtme të shpinës, ajo rrit proceset metabolike dhe restauruese.

Më shpesh të përshkruara:

 • magnetike, lazer dhe elektroterapi;
 • fonoforeza
 • ;
 • metoda e valës së goditjes;
 • terapi detensore;
 • masazh dridhjeje;
 • balneoterapia.

Sa dhe cilat procedura do të kërkohen - vendos mjeku.

Fizioterapia është efektive kur bëhet fjalë për fazat fillestare të patologjisë. Por ajo, si llojet e tjera të trajtimit, ka kundërindikacione. Prandaj, kur përshkruan këtë metodë, mjeku merr parasysh shumë faktorë.

Ushtrime terapeutike për osteokondrozën e mesit

Një grup ushtrimesh fizike që mund të shfaqen në osteokondrozën mesit kanë për qëllim rikthimin e lëvizshmërisë së kësaj shpine.

Rregullsia konsiderohet të jetë kushti kryesor për efektivitetin e saj. Ushtrimet e kryera herë pas here nuk do të sjellin efektin e dëshiruar.

Nëse trupi tashmë ka ndërlikime të shkaktuara nga osteokondroza, kjo metodë nuk zbatohet. Përveç kësaj, kundërindikacionet për përdorimin e tij janë patologji të rënda të organeve dhe sistemeve të tjera, si dhe prania e dhimbjes në rajonin e legenit dhe më lart.

Ndërhyrja kirurgjikale për osteokondrozën e shpinës mesit

Metoda kirurgjikale përdoret në prani të komplikimeve të tilla të rënda si një hernie intervertebrale. Kryhet heqja e pjesshme ose e plotë e diskut të dëmtuar intervertebral (diskektomia), siç parashikohet nga protokolli i operacionit.

Indikacionet për operacionin janë:

 • sindroma e dhimbjes së fortë dhe të vazhdueshme, e cila nuk mund të hiqet me ilaçe për një muaj;
 • madhësia e madhe e hernies dhe efekti i saj në palcën kurrizore.

Osteokondroza parandalohet më lehtë sesa kurohet. Si çdo patologji, ajo është potencialisht e rrezikshme me komplikime të rënda. Importantshtë e rëndësishme të kuptohet se asgjësimi pak a shumë i plotë i kësaj patologjie është i mundur në fazat më të hershme, kur efekti deformues në disqet ndërvertebrore është minimal. Në raste të tjera, mund të flasim vetëm për lehtësimin e simptomave dhe ruajtjen e gjendjes së trupit, gjë që ju lejon të jetoni dhe të punoni normalisht.